12ο Διεθνές Συνέδριο Τηλεπικοινωνιών Info-ComWorld
Ο παλμός της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η οποία επιχειρεί να βρει διεξόδους από την κρίση και να επανέλθει στην αναπτυξιακή της πορεία, «ακούστηκε» και φέτος στο 12ο Διεθνές Συνέδριο Τηλεπικοινωνιών Info-ComWorld.
Ειδικότερα, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Σπύρος Βούγιας, διαπίστωσε ότι έχει παρατηρηθεί μια καθυστέρηση στην πορεία υλοποίησης του έργου Οπτική Ίνα στο Σπίτι (FTTH), την οποία όμως, απέδωσε στη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του, προκειμένου να καταστεί ελκυστικό για τους επενδυτές. Στο πεδίο της ψηφιακής τηλεόρασης, επεσήμανε ότι το Υπουργείο σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων δρομολογεί τον ορισμό τεχνικο-οικονομικού συμβούλου για την αποτίμησή του φάσματος, με γνώμονα πάντοτε την βέλτιστη αξιοποίησή του.
Από την πλευρά του, ο Βουλευτής ΝΔ και πρώην Υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών, κ. Κωστής Χατζηδάκης επέκρινε τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου για αυτή την καθυστέρηση στο έργο του FTTH, τονίζοντας ότι σε θέματα στρατηγικής στο πεδίο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών καλό θα είναι να υπάρχει μια συνέχεια.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων κ. Λεωνίδας Κανέλλος, ανέφερε ότι πρέπει να τηρηθεί μια ισορροπία, ώστε και να υπάρξει ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς, αλλά και να μην πληγεί ο ανταγωνισμός. Επίσης ζήτησε τη συνεργασία και των φορέων της αγοράς, τονίζοντας ενδεικτικά ότι έχει αποστείλει 7 επιστολές στον ΟΤΕ για ενημέρωση γύρω από τα σχέδια ανάπτυξης δικτύου VDSL, χωρίς ωστόσο να λάβει καμία ενημέρωση.
Ιδιαίτερη αίσθηση δημιούργησε και φέτος η τοποθέτηση του κ. Guido Kerkhoff, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche Telekom, υπεύθυνου για τις δραστηριότητες του ομίλου στην Ευρώπη. Ο ισχυρός άνδρας της Deutsche Telekom, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στον ΟΤΕ, τη χαλάρωση της ρύθμισης και την κατάργηση της στις αγορές που πρέπει να απορρυθμιστούν. Επίσης, τόνισε ότι η DT έχει ανάμεικτα συναισθήματα για την επένδυση της στην Ελλάδα, καθώς έχει ήδη προχωρήσει σε διαγραφή 0,9 δισ. από τα 3,8 δισ. ευρώ που είχε επενδύσει στη χώρα μας. Υπογράμμισε τέλος, την αναγκαιότητα η χώρα να προχωρήσει σε δίκτυα νέας γενιάς, σημειώνοντας ότι η ΠΓΔΜ διαθέτει αναλογικά περισσότερες ίνες που φτάνουν σε κτίρια, σε σχέση με την Ελλάδα.
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος κινητής τηλεφωνίας στη Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ κ. Γιώργος Στεφανόπουλος. Συγκεκριμένα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του κλάδου, αφού η δυσβάσταχτη φορολόγηση του, σε συνδυασμό με το γραφειοκρατικό και πολύπλοκο νομοθετικό πλαίσιο καθιστούν επισφαλείς τις επενδύσεις των εταιρειών, αλλά και των θέσεων εργασίας στον κλάδο. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το ρυθμιστικό περιβάλλον, η δυσλειτουργική δημόσια διοίκηση και το φορολογικό καθεστώς έχουν οδηγήσει στη μείωση του επενδυτικού πλάνου των εταιρειών κατά 60%, και θα οδηγήσουν σε μείωση 14.000 θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη τριετία. Αντιθέτως, αν τα εν λόγω προβλήματα λύνονταν, θα προέκυπτε ενίσχυση κατά 2,2 μονάδες του ΑΕΠ, αύξηση στην απασχόληση κατά 14.000 νέες θέσεις εργασίας, αλλά και επιπλέον δημοσιονομικά έσοδα της τάξης των 250 εκατ. ευρώ.
Σημαντική ήταν και η εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνιών κ. Σωκράτη Κάτσικα, ο οποίος τόνισε ότι το Υπουργείο προχωρά στην αποτίμηση του φάσματος, έτσι ώστε να υπάρχει μια συνολική αντιμετώπιση του ραδιοφάσματος (άδειες κινητής, repharming, ψηφιακό μέρισμα κ.λπ.), ενώ παράλληλα τόνισε ότι ολοκληρώνεται σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που αναμένεται να πάρουν το δρόμο προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή.
Από τους κεντρικούς ομιλητές του Συνεδρίου, σημαντική ήταν και η παρέμβαση του κ. Αντώνη Μαρκόπουλου, Ειδικού Γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το κράτος κινείται ήδη προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης του Cloud Computing και το πρώτο βήμα θα αποτελέσει η δημιουργία τριών δημόσιων κέντρων δεδομένων, η προκήρυξη των οποίων θα γίνει εντός του 2011.
Η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας και η αξιοποίηση της για την ανάκαμψη του κλάδου των ΤΠΕ στην Ελλάδα, αποτελεί μονόδρομο, σύμφωνα με τη σχετική παρουσίαση που έκανε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ, κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο οποίος ανέπτυξε τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών.
Τέλος, χαιρετισμό στους Συνέδρους απηύθυνε ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Ανδρέας Δρυμιώτης, μεταφέροντας και χαιρετισμό του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.
Στις επιμέρους ενότητες του Συνεδρίου, αναπτύχθηκαν από τους επικεφαλής των εταιρειών του χώρου και των θεσμικών φορέων, ζητήματα όπως η ανάπτυξη δικτύων επόμενης γενιάς στις υποδομές, η ψηφιακή τηλεόραση, το cloud computing και η υιοθέτηση του από τις επιχειρήσεις και τέλος οι αντοχές και οι προοπτικές της αγοράς για την έξοδο από την κρίση. Τέλος, σημαντικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν και οι παράλληλες ενότητες του Συνεδρίου, με θεματικούς άξονες: «Smartphones & Applications» και «Green ICT».
Από τις κορυφαίες στιγμές του 12ου Συνεδρίου Info-ComWorld υπήρξε η βράβευση του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΤΕ, κ. Παναγή Βουρλούμη με το τιμητικό βραβείο Strategic Leadership, αλλά και η βράβευση του κ. Μιχάλη Τσαμάζ, Διευθύνοντος Συμβούλου της Cosmote, με τη διάκριση «Manager of the Year».
Στο πλαίσιο των Info-ComWorld Awards, απονεμήθηκαν επίσης Βραβεία Επιχειρηματικής Ανάπτυξης & Εξωστρέφειας στις εταιρείες Olympia Development, Intracom Telecom, Globo Technologies και Innova. To Βραβείο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης απέσπασε η Sony Ericsson Ελλάς, ενώ το Βραβείο Έρευνας & Ανάπτυξης απονεμήθηκε στη Nokia Siemens Networks Hellas.