Το «οικοσύστημα» διασύνδεσης διαδικτύου

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Διαδίκτυο

Το «οικοσύστημα» διασύνδεσης διαδικτύου

Ο Οργανισμός της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ENISA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών), εκδίδει νέα έκθεση σχετικά με την ανθεκτικότητα του «οικοσυστήματος» διασύνδεσης διαδικτύου.

Επίκεντρο της εν λόγω έκθεσης είναι το πολύπλοκο «οικοσύστημα» των διασυνδεδεμένων δικτυακών στρωμάτων που αποτελούν το διαδίκτυο. Στην έκθεση προσδιορίζεται μια σειρά προβληματισμών, μέσω, για παράδειγμα, της αποκάλυψης του εντυπωσιακού ελλείμματος πληροφόρησης σχετικά με το μέγεθος και τη μορφή της υποδομής του διαδικτύου. Στο πλαίσιο της μελέτης συνιστάται, επίσης, η διερεύνηση των συμβάντων από ανεξάρτητο φορέα με σκοπό την κατανόηση του χαρακτήρα των επιτυχιών και των αποτυχιών.

Μέχρι σήμερα το διαδίκτυο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικό. Οι επιπτώσεις ακόμη και μεγάλων καταστροφών, όπως η «9/11», περιορίστηκαν σε τοπικό μόνο επίπεδο. Πόσο, όμως, θα διαρκέσει αυτή η ανθεκτικότητα; Σήμερα, μια συστημική κατάρρευση του διαδικτύου θα προκαλούσε σημαντικά προβλήματα σε αρκετούς τομείς, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, ο χρηματοοικονομικός τομέας, ο τομέας της υγείας και της οικονομίας.

Η σκόπιμη, μονόπλευρη διακοπή λειτουργίας του διαδικτύου αποτελεί πραγματική απειλή για την οικονομική και κοινωνική ευημερία και μπορεί να πλήξει σοβαρά το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες, όπως επισημαίνεται στην πρόσφατη κοινή ανακοίνωση της ΕΕ COM(2011)200.

Το διαδίκτυο δεν διαθέτει κεντρικό Επιχειρησιακό Κέντρο Δικτύου. Η ανοιχτού τύπου και αποκεντρωμένη οργάνωση αποτελεί την πεμπτουσία του οικοσυστήματος και είναι απολύτως απαραίτητη για την επιτυχία και την ανθεκτικότητα του διαδικτύου. Εντούτοις, υφίσταται μια σειρά προβλημάτων.

- Το διαδίκτυο είναι ευάλωτο σε τεχνικά προβλήματα, κινδύνους, κυβερνοεπιθέσεις και ταυτόχρονες διακοπές λειτουργίας. Η παροχή της υπηρεσίας του διαδικτύου θα μπορούσε να διαταραχθεί σε σημαντικό βαθμό λόγω άλλων προβλημάτων, π.χ. στην τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος.

- Η πληροφόρηση σχετικά με το μέγεθος και τη μορφή της υποδομής του διαδικτύου ή την καθημερινή λειτουργία του είναι αξιοσημείωτα περιορισμένη.

- Η αξιοπιστία και η οικονομία αλληλεπιδρούν με ενδεχομένως ολέθριους τρόπους, και πιθανό αποτέλεσμα μια «τραγωδία των κοινών αγαθών» για το οικοσύστημα των διασυνδέσεων.

«Η σταθερότητα του διαδικτύου είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία των σύγχρονων κοινωνιών και, ως εκ τούτου, πρέπει να προσδιορίσουμε το εάν οι εφαρμοζόμενοι σήμερα μηχανισμοί ανθεκτικότητας θα είναι αποτελεσματικοί και στο πλαίσιο μελλοντικών κρίσεων», δηλώνει ο καθηγητής Udo Helmbrecht, Εκτελεστικός Διευθυντής του ENISA.

Στην έκθεση εξετάζεται το εάν οι σημερινοί μηχανισμοί ανθεκτικότητας θα είναι αποτελεσματικοί και στο μέλλον, και ο Οργανισμός υποβάλει μια σειρά προτάσεων για τη διασφάλισή της, π.χ.:

- Τη διερεύνηση των συμβάντων πρέπει να διεξάγει ανεξάρτητος φορέας, με σκοπό την κατανόηση του χαρακτήρα των επιτυχιών και των αποτυχιών.

- Είναι απαραίτητη η διεξαγωγή βασικής έρευνας όσον αφορά π.χ. τη διατομεακή δρομολόγηση, τη μηχανική κίνησης, την ανακατεύθυνση και ιεράρχηση της κίνησης, ιδίως στη διάρκεια μιας κρίσης.

- Επιβάλλεται ο προσδιορισμός και η τήρηση των ορθών πρακτικών, π.χ. η παροχή ποικίλων υπηρεσιών (πλουραλισμός), οι πρακτικές ελέγχου και ο ανεξάρτητος έλεγχος του εξοπλισμού και των πρωτοκόλλων.

Η πλήρης έκθεση: http://www.enisa.europa.eu/act/res/other-areas/inter-x

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter