Έρευνα στον υποθαλάσσιο κρατήρα της Αβύσσου της Κω: οι πρώτες ενδείξεις

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Επιστήμη-Τεχνολογία

γράφει ο Γεωδίφης

Τις τελευταίες ημέρες, το ωκεανογραφικό σκάφος Nautilos βρίσκεται στην περιοχή μας και η έρευνά του επικεντρώνεται στον κρατήρα της Αβύσσου, εκεί όπου πριν 161.000 χρόνια έγινε η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η έρευνα επικεντρώνεται σε τρεις τομείς

- Στον κρατήρα του Αβύσσου ( 10 - 12 Οκτ.)
Αυτός ο κρατήρας βρίσκεται αμέσως βορειοανατολικά του μικρού ηφαιστειογενούς νησιού Στρογγυλή. Ο κρατήρας βρίσκεται σε 680 μ. βάθος και ανακαλύφθηκε με τη χρήση χαρτογράφησης multibeam. Σεισμικά προφίλ δείχνουν ότι υπάρχουν μόνο λίγα μέτρα από τα ιζήματα υπερκείμενων ηφαιστειακών σχηματισμών. Στο εσωτερικό, υπάρχουν αρκετές ανωμαλίες, καθώς και μια κορυφογραμμή που έχει 1 χλμ στο μήκος. Το υποβρύχιο ΘΕΤΙΣ του ΕΛΚΕΘΕ, δεν μπόρεσε πριν από κάποια χρόνια να φθάσει βαθύτερα από τα 500 μέτρα, γι 'αυτό τώρα θα στείλουν τον Ηρακλή και το ARGUS, ειδικά σκάφη στον κρατήρα για να εξερευνήσουν τα το χαρακτηριστικά του. Μπορεί να υπάρχει υδροθερμική δραστηριότητα εκεί, αλλά δεν ξέρουμε γιατί και ποτέ κανείς δεν την έχει δει!

- Κανδελιούσσα (12 έως 14 Οκτ.)
Multibeam βαθυμετρική χαρτογράφηση αποκάλυψε ηφαιστειακούς κώνους κοντά στα νησιά του Κανδελιούσσας νοτιοδυτικά της Νισύρου. Η αποστολή θα διερευνήσει αυτή την περιοχή για να δούμε αν υπάρχει κάποια ηφαιστειακή ή υδροθερμική δραστηριότητα, και θα προβεί στη συλλογή γεωλογικών δειγμάτων.

- Νίσυρος-Τήλος (~ 14 - 16 Οκτ.)
Μορφολογική ανάλυση των multibeam και σεισμικών δεδομένων επιδεικνύει υλικά από κατολίσθηση νοτιοανατολικά της Νισύρου.Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για συντρίμμια που προήλθαν από την ξηρά. Η κατολίσθηση μπορεί να συσχετίζεται με τη ροή λάβας στα Νικιά, που καταλαμβάνει τις υποθαλάσσιες περιοχές νοτιοανατολικά της Νισύρου. Σχεδιάζουν να κάνουν έρευνες σχετικά και επίσης να δημιουργήσουν ένα πιο λεπτομερή χάρτη του πυθμένα.

Οι πρώτες ενδείξεις της έρευνας από την Άβυσσο της Κω

Μετά από διήμερη υποθαλάσσια έρευνα στον κρατήρα της Αβύσσου, ανατολικά της Νισύρου, δυστυχώς δεν βρέθηκε καμία υδροθερμική δραστηριότητα εκεί. Συλλέχθηκαν μερικά δείγματα, κυρίως ιζήματα με μια μαύρη κρούστα στην επιφάνεια, αλλά και κάποια ηφαιστειακά πετρώματα ως δείγματα. Αυτά θα βοηθήσουν να προσδιοριστεί η χρονική κλίμακα της τελευταίας ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή.

Τώρα η αποστολή εργάζεται στους υποθαλάσσιους δόμους της Κανδελιούσσας, όπου οι επιστήμονες διαπίστωσαν μεγάλες ηφαιστειακές εμφανίσεις. Η Κανδελιούσσα αποτελείται από ασβεστόλιθο, ενώ τα νησιά προς τα ΒΑ, η Πυργούσα και η Παχειά, είναι ηφαιστειακά. Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν κατά πόσον αυτοί οι θόλοι έχουν ηφαιστειογενή προέλευση, και οι παρατηρήσεις είναι μέχρι στιγμής προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουν βρει, επίσης, μεγάλες εκτάσεις με κοράλλια. Η αποστολή επιπλέον διερευνά σε αυτή την περιοχή αν υπάρχει κάποια ηφαιστειακή ή υδροθερμική δραστηριότητα, και θα προβεί στη συλλογή γεωλογικών δειγμάτων.

Γεωδίφης, με πληροφορίες από το Nautilos

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter