Όλη η Ελλάδα, μόλις ένα κλικ μακριά

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Επιστήμη-Τεχνολογία

Εμπλουτισμένη με νέα δεδομένα και λειτουργικότητες είναι πλέον η Υπηρεσία Θέασης Ορθοφωτογραφιών - όπως είναι ο τίτλος της διαδικτυακής υπηρεσίας που αναπτύχθηκε από την Κτηματολόγιο ΑΕ – και η οποία παρέχεται δωρεάν στους πολίτες, αποτελώντας το πλέον πρόσφατα ενημερωμένο χαρτογραφικό υλικό της χώρας.

Οι ορθοφωτογραφίες προέκυψαν από φωτοληψίες της περιόδου 2007 έως 2009 και η χωρική ανάλυση των εικόνων είναι 20cm για τις αστικές περιοχές και 50cm για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Η αναβαθμισμένη πλατφόρμα λειτουργίας, διαθέτει πλέον ειδικό εργαλείο info, με το πάτημα του οποίου εμφανίζονται πάνω στο χάρτη οδοί, οικισμοί και σημεία ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής (πχ όνομα εκκλησίας, δημαρχείου, σχολείου), κάνοντας με τον τρόπο αυτό την περιήγηση, αλλά και την αναζήτηση περιοχών ευκολότερη. Παρέχει δυνατότητες αναζήτησης οδών, τοπωνυμίων, σημείων ενδιαφέροντος κ.α. με βάση την ονομασία τους.

«Η Κτηματολόγιο έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη δικού της λογισμικού από το 2002 οπότε και συστάθηκε η Διεύθυνση Πληροφορικής.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν δεκάδες εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί εσωτερικά και που εξυπηρετούν καθημερινές βασικές ανάγκες της εταιρείας, όπως το Λειτουργούν Κτηματολόγιο και τη διάθεση υπηρεσιών και προϊόντων» λέει ο υπεύθυνος ανάπτυξης του συστήματος και επικεφαλής της Διεύθυνσης Ψηφιακών Συστημάτων της Κτηματολόγιο Α.Ε. κ. Γιώργος Μουραφέτης, ο οποίος εξηγεί το σκοπό ανάπτυξης της πλατφόρμας: "Σχετικά με τη θέαση ορθοφωτογραφιών, χρειαζόμασταν μια πλατφόρμα πλήρως παραμετροποιήσιμη, επεκτάσιμη, χωρίς κανένα περιορισμό σε χρήση και φυσικά με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Έτσι πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε κάτι εξ' αρχής το οποίο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε κατά βούληση και με οποιοδήποτε τρόπο επιθυμούμε, δεδομένου ότι δεν υπόκειται σε καμία άδεια χρήσης, δεν απαιτείται άλλο λογισμικό για να λειτουργήσει και δεν υπάρχει ανάγκη να υποστηρίζεται από εξωτερικούς συνεργάτες στα πλαίσια ενδεχόμενης συντήρησης.

Σκοπός μας είναι η χρήση της συγκεκριμένης πλατφόρμας να αποτελέσει την βάση για μια σειρά από υπηρεσίες που πρόκειται σταδιακά να υλοποιούνται από το 2011 και μετά.".

Η πλατφόρμα άρχισε να λειτουργεί πιλοτικά πριν από μερικούς μήνες και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες λειτουργίες και δυνατότητες που απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ιδιώτες χρήστες, ενώ η υποδομή του συστήματος, αξιοποιείται ήδη από πολλές υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Επιπλέον, δίνει μια σειρά από δυνατότητες σε επαγγελματίες (π.χ. τοπογράφους μηχανικούς) όπως να εισάγουν γραφικά και ψηφιακά δεδομένα πάνω στο χάρτη, ώστε να δημιουργήσουν τοπογραφικά αποσπάσματα με συντεταγμένες στο Εθνικό Σύστημα Αναφοράς. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί με αρκετά μεγάλη ταχύτητα και με τρόπο τέτοιο ώστε να προσφέρει στον χειριστή μια ευχάριστη εμπειρία περιήγησης. Η εφαρμογή είναι πλήρως δυναμική και επιδέχεται συνεχή εμπλουτισμό με νέα δεδομένα και λειτουργίες.

Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε την πλοήγηση στις υπηρεσίες, μέσω του επίσημου ιστότοπου της Κτηματολόγιο ΑΕ: www.ktimatologio.gr ή απ'ευθείας στην παρακάτω διεύθυνση: http://gis.ktimanet.gr/wms/ktbasemap/default.aspx

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter