Επιτυχής εκτόξευση του δορυφόρου KA-SAT
Ο πρωτοποριακός δορυφόρος HTS (High Throughput Satellite) εξασφαλίζει χωρητικότητα- ρεκόρ 70 Gbps για χρήστες σε Ευρώπη, Ελλάδα, Βαλκάνια και Μεσόγειο.
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκτόξευση του πυραύλου Proton Breeze M της ILS, ο οποίος μεταφέρει στο διάστημα τον δορυφόρο KA-SAT της Eutelsat Communications (Euronext Paris: ETL). Η εκτόξευση του βάρους 6,1 τόνων δορυφόρου της Eutelsat πραγματοποιήθηκε στις 21.51 GMT(22.51 CET) της 26 Δεκεμβρίου 2010. Μετά από πτήση 9 ωρών και 12 λεπτών ο δορυφόρος KA SAT αποκολλήθηκε από τον πύραυλο και μπήκε σε γεωσύγχρονη τροχιά. Ήδη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των πάνελ του δορυφόρου, ενώ ο επίγειος σταθμός της Eutelsat στο Rambouillet λαμβάνει σήματα από τα συστήματα τηλεμετρίας του δορυφόρου.
Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των πρώτων ελιγμών του νέου δορυφόρου, ο κ. Michel de Rosen, Διευθύνων Σύμβουλος του Eutelsat, έκανε τα εξής σχόλια: "Είμαστε στη ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσουμε ότι ο δορυφόρος KA-SAT του Eutelsat βρίσκεται καθ΄ οδόν προς την τροχιακή θέση 9° East. Αφού ευχαριστήσω την ILS και τη Khrunichev για τη νέα αυτή επιτυχημένη εκτόξευση, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ο KA-SAT θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια του Eutelsat για την ανάπτυξη πρωτοποριακών υποδομών που θα καλύπτουν τις ανάγκες των χρηστών σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη λεκάνη της Μεσογείου. Ο νέος δορυφόρος διαθέτει περισσότερες από 82 δέσμες εκπομπής (spotbeams), χαρακτηριστικό το οποίο, σε συνδυασμό με το εκτεταμένο δίκτυο επίγειων σταθμών, εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη χωρητικότητα από οποιοδήποτε άλλο δορυφορικό σύστημα στον κόσμο. Από τους πρόσθετους αυτούς πόρους του συστήματος επωφελούνται ιδιαίτερα οι εταιρείες παροχής Ίντερνετ (ISPs), καθώς θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να προσφέρουν ευρυζωνικές υπηρεσίες σε οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες δεν εξυπηρετούνται από επίγεια δίκτυα.
Επίσης, ο KA-SAT θα βοηθήσει σημαντικά την καλύτερη υποστήριξη της υπηρεσίας Professional Data Network που προσφέρει ο Eutelsat, δραστηριότητα από την οποία προέρχεται το 15 % των εσόδων του οργανισμού, επιτρέποντας λύσεις που καλύπτουν τις ανάγκες ιδιωτικών και δημόσιων οργανισμών με χαμηλότερο κόστος, τόσο για τον απαιτούμενο τερματικό εξοπλισμό, όσο και για τη χρήση του διαθέσιμου φάσματος. Η εκτόξευση του KA-SAT υπογραμμίζει για άλλη μια φορά τη δέσμευση του Eutelsat να συνεχίσει τη μέχρι σήμερα επιτυχημένη παράδοση στην καινοτομία και τις επενδύσεις, με στόχο την αύξηση της συμμετοχής των δορυφορικών επικοινωνιών στην οικονομία της νέας ψηφιακής εποχής."
Ο KA-SAT, ο οποίος κατασκευάστηκε από την Astrium, για λογαριασμό του Eutelsat, με βάση την πλατφόρμα Eurostar E3000, αντιπροσωπεύει μια νέα γενιά δορυφόρων που διαθέτουν πολλαπλές δέσμες εκπομπής. Το πρωτοποριακό του concept βασίζεται στην αξιοποίηση 82 δεσμών εκπομπής στενού φάσματος, οι οποίες τον συνδέουν με 10 επίγειους σταθμούς. Ο σχεδιασμός αυτός επιτρέπει ένα λόγο επαναχρησιμοποίησης συχνοτήτων ίσο με 20, εξασφαλίζοντας έτσι συνολική χωρητικότητα που ξεπερνά τα 70 Gbps. Το επίγειο δίκτυο χρησιμοποιεί την τεχνολογία SurfBeam® της ViaSat, παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιείται για να προσφέρεται ευρυζωνικές υπηρεσίες μέσω δορυφόρου σε σχεδόν 450.000 οικιακούς καταναλωτές στη Βόρεια Αμερική. Ο συνδυασμός της εξαιρετικά μεγάλης χωρητικότητας του KA-SAT με την τεχνολογία SurfBeam® της ViaSat θα επιτρέψει την παροχή Ίντερνετ σε περισσότερα από ένα εκατομμύρια σπίτια, εξασφαλίζοντας ταχύτητες συγκρίσιμες με εκείνες των δικτύων ADSL.
Πιο συγκεκριμένα, ο δορυφόρος KA-SAT θα βοηθήσει το σύστημα ευρυζωνικής επικοινωνίας Tooway™ της Skylogic να φτάσει σε ταχύτητες έως και 10 Mbps. Τα δορυφορικά κάτοπτρα του συστήματος Tooway™, εξοπλισμένα με διπλά LNB, θα μπορούν όχι μόνο να εξασφαλίζουν ευρυζωνική επικοινωνία μέσω του KΑ-SAT, αλλά και να λαμβάνουν οποιοδήποτε τηλεοπτικό μπουκέτο εκπέμπεται από δορυφόρους που βρίσκονται μέχρι και 10 μοίρες μακριά από την τροχιακή του θέση (9° East). Παράλληλα, χάρη στο μικρότερο κόστος του τερματικού εξοπλισμού αλλά και της χρήσης του δορυφορικού διαύλου, ο KA-SAT θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των υπηρεσιών δορυφορικής επικοινωνίας (VSAT services), εξασφαλίζοντας λύσεις για τους οργανισμούς που είτε αναζητούν εναλλακτική όδευση για τα ιδιωτικά τους δίκτυα δεδομένων είτε χρειάζονται ένα μέσο επικοινωνίας σε περιπτώσεις καταστροφών ή άλλων έκτακτων καταστάσεων (μεταφερόμενους σταθμούς). Με συνολική χωρητικότητα 900 Mbps για κάθε δέσμη εκπομπής η οποία χρησιμοποιείται για την αμφίδρομη επικοινωνία με το δορυφόρο, ο KA-SAT εξασφαλίζει τους απαραίτητους πόρους για την υποστήριξη εφαρμογών και υπηρεσιών με ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις όσον αφορά την ταχύτητα μεταφοράς και την ποιότητα της επικοινωνίας, όπως είναι η εκπομπή τηλεοπτικού σήματος, η διασύνδεση των τοπικών ISP με το δίκτυο κορμού του ίντερνετ, καθώς και η δικτύωση των μεγάλων ειδησεογραφικών οργανισμών.
Ο KaSat θα αποτελέσει τον βασικό παράγοντα για την γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και της ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Ακόμα θα βοηθήσει στην περιφερειακή ανάπτυξη με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε όλη την Ελλάδα για την εγκατάσταση των δορυφορικών κατόπτρων του συστήματος Tooway™.
Χάρη στην μεγάλη χωρητικότητα του και στις υψηλές ταχύτητες των παρεχομένων υπηρεσιών Tooway™, έως 10Mbps, θα μπορεί να προσφέρει ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας άμεσα σε οποιαδήποτε γωνία της Ελλάδας με χαμηλό κόστος για τον καταναλωτή.
Ο KaSat θα φέρει το ευρυζωνικό internet ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της Ελλάδας που σήμερα δεν διαθέτουν ευρυζωνική κάλυψη χωρίς την ανάγκη ύπαρξης επίγειου δικτύου οπτικών ινών.
Για την πλήρη εμπορική εκμετάλλευση του προγράμματος KA SAT θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι τρεις κύριες φάσεις ανάπτυξης των συστημάτων του δορυφόρου και της επικοινωνίας του με τους επίγειους σταθμούς. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη φάση περιλαμβάνει την σταθεροποίηση της τροχιάς του δορυφόρου με την χρήση των προωθητικών μηχανών (4 προγραμματισμένες ωθήσεις στις επόμενες 7 μέρες). Στη συνέχεια, μόλις ο δορυφόρος βρεθεί στη θέση (9° East) θα ξεκινήσουν μια σειρά από ειδικά σχεδιασμένες δοκιμές (in-orbit tests). Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τις δοκιμές επικοινωνίας του δορυφόρου με τους επίγειους σταθμούς. Η επιτυχής ολοκλήρωση των παραπάνω φάσεων σηματοδοτεί και την έναρξη της εμπορικής χρήσης του δορυφόρου η οποία τοποθετείται στα τέλη Μαΐου του 2011.