Intelen: συμμετοχή σε δύο Ερευνητικά Ευρωπαϊκά Ενεργειακά Έργα 9,3 εκατομμυρίων Ευρώ

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Επιστήμη-Τεχνολογία

Intelen

Σε δύο σημαντικά ερευνητικά Ευρωπαϊκά προγράμματα (FP7 & CIP-ICT-PSP) συμμετέχει η Intelen, μετά την τελική τους επιτυχή αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή επιτροπή. Τα έργα "e-SAVE" και "GEN6" αναμένεται να αρχίσουν τον Οκτώβριο και Νοέμβριο αντίστοιχα και θα αποτελέσουν πηγή νέων καινοτόμων υπηρεσιών στους τομείς των ευφυών δικτύων, IPv6 smart metering και carbon footprint data analysis.

Το ερευνητικό έργο "e-SAVE" αφορά μία νέα προσέγγιση στο Life Cycle Analysis και Carbon footprint σε supply chains, με την χρήση έξυπνων μετρητών ενέργειας και διαχείριση ζήτησης/energy efficiency σε παραγωγικές διαδικασίες και γραμμές παραγωγής. Με την χρήση νέων μεθόδων Energy informatics και Web 2.0 AMR και την διασύνδεσή τους με συστήματα ERP, το προϊόν και η παραγωγική διαδικασία θα μπορεί να αναλύεται σε ενεργειακό επίπεδο και να εξάγονται σημαντικά αποτελέσματα για τους ρύπους, την κατανάλωση ενέργειας και λοιπούς πράσινους δείκτες. Στο έργο leader είναι η Intrasoft Int. και συμμετέχουν επίσης το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η αλυσίδα ΜΕΤΡΟ, η Procter & Gamble και λοιποί ξένοι partners.

Το ερευνητικό έργο "GEN6" είναι το πιο σημαντικό έργο σε τεχνολογίες IPv6 που θα τρέξει φέτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την συμμετοχή πολλών Ευρωπαϊκών χωρών. Στο έργο, η Intelen μαζί με την ΕΔΕΤ και το ΙΤΥ από Ελληνικής πλευράς, θα εφαρμόσουν σε Εθνικό επίπεδο νέες καινοτόμες IPv6 τεχνολογίες σε smart metering hardware και υποδομές για την πραγματική μέτρηση ενεργειακής κατανάλωσης σε αποκεντρωμένο QoS επίπεδο, βάσει cloud. Οι αποκεντρωμένες τεχνολογίες IPv6 AMR που θα αναπτυχθούν καθώς και η ενεργειακή πληροφοριακή υποδομή για την διαχείριση των μετρήσεων σε πραγματικό χρόνο από IPv6 meters, θα εφαρμοσθούν σε μέτρηση ενεργειακής κατανάλωσης και ηλεκτρονικές ενεργειακές υπηρεσίες εξοικονόμησης σε σχολικά κτίρια στην Ελλάδα. Μελλοντικά οι τεχνολογίες αυτές θα υιοθετηθούν από την πλειοψηφία των μοντέρνων AMR/AMI συστημάτων, καθώς το πιλοτικό θα είναι το πρώτο στην Ευρώπη.

«Η ξεχωριστή προσέγγισή μας στα R&D έργα, όπου δημιουργούμε άμεσα υπεραξίες και υπηρεσίες από την εφαρμοσμένη έρευνα, θα συμβάλλει στο innovation και στο portfolio των υπηρεσιών που θα αναπτύσσει η Intelen για την Ελληνική και Ξένη αγορά» επισημαίνει ο Β. Νικολόπουλος, CEO and co-founder της start-up εταιρίας. Ήδη η εταιρία προετοιμάζεται και για το επερχόμενο call του Ιανουαρίου 2012, για κατάθεση προτάσεων σε προχωρημένα θέματα smart grids.

Η INTELEN είναι ένα πολύ δυνατό spin-off ερευνητικό group του ΕΜΠ που ιδρύθηκε το 2006 από μία ομάδα διδακτόρων μηχανικών του ΕΜΠ και μέχρι σήμερα θεωρείται πρωτοπόρο σε Εθνικό επίπεδο, στην έρευνα και τις εφαρμογές της σύγχρονης Πληροφορικής, του Διαδικτύου και της Αλγοριθμικής στην Ενέργεια και τις Υπηρεσίες ΤΠΕ.

Το group αποτελείται από νέους φιλόδοξους επιστήμονες και μηχανικούς του ΕΜΠ και λοιπών top σχολών της Ελλάδος και του εξωτερικού και ο στόχος του είναι η προαγωγή της τεχνολογικής έρευνας, της δημιουργικής σκέψης και αντίληψης και της τεχνολογικής καινοτομίας σε Εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο έτσι ώστε να αποτελέσει τον καθρέφτη της Ελληνικής εφαρμοσμένης έρευνας και των νέων φιλόδοξων Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Το group έχει ήδη διακριθεί σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο (βραβείο Καινοτομίας ΟΤΕΝΕΤ 2006, TOP-5 ALBA σε Πράσινη Επιχειρηματικότητα 2008, παρουσίαση στο Innovation Academy Microsoft 2008, μέλος Ακαδημίας Καινοτομίας Ε.Ε i-techpartner, καλύτεροι νέοι ερευνητές στην Ελλάδα το 2007 STATUS Magazine) με αρκετά Διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε αλγορίθμους διαχείρισης ενέργειας και γνωστικών πόρων και πλήθος Δημοσιεύσεων σε συνέδρια και περιοδικά.

Βασιζόμενοι λοιπόν σε συνεχή έρευνα & ανάπτυξη, με βάση τις εξελίξεις των δικτυακών τεχνολογιών και την εφαρμογή προχωρημένων και καινοτόμων αλγορίθμων και μεθοδολογιών, η Intelen Group δημιουργεί προχωρημένες υπηρεσίες ηλεκτρονικής διαχείρισης ενεργειακών πόρων και υπηρεσίες έξυπνης διαχείρισης ενεργειακής γνώσης, οι οποίες θα μπορούν να εξυπηρετήσουν οποιαδήποτε ανάγκη ηλεκτρονικής διαχείρισης της ενέργειας και παροχής προσωποποιημένης υπηρεσίας.

Η Intelen Group συνεισφέρει ήδη στην δυναμική ανάπτυξη αυτών νέων ΙΤ υπηρεσιών για την ενεργειακή αγορά βάση των Ευρωπαϊκών οδηγιών, γεγονός που οδηγεί στην εμφάνιση μίας νέας έννοιας στον Ελληνικό χώρο, της Ενεργειακής Διακυβέρνησης.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter