Κριτήρια Επαγγελματικότητας Αλιέων - Μείωση Εισφορών Αλιευτικών Σκαφών
Σε συνέχεια της σύστασης Ομάδας Εργασίας από τον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη για τον καθορισμό των κριτηρίων επαγγελματικότητας των αλιέων και τη νομική επεξεργασία του πορίσματός της, δίνεται σήμερα για διαβούλευση το σχετικό κείμενο, το οποίο αποστέλλεται και στους κυριότερους φορείς των αλιέων.
Όπως έχει ήδη αναφέρει ο κ. Υπουργός, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει μέχρι σήμερα σαφής περιγραφή του επαγγέλματος του αλιέα, να μην γνωρίζουμε δηλαδή ποιος είναι επαγγελματίας αλιέας και ποιος όχι, ώστε να μπορούμε να στηρίξουμε πιο αποτελεσματικά το εισόδημά του.
Τα κριτήρια που θα προκύψουν από τη διαβούλευση θα συμπληρώσουν την εθνική νομοθεσία, στο πλαίσιο της χάραξης Εθνικής Πολιτικής για την ανάπτυξη του τομέα της αλιείας, μέρος της οποίας αποτελεί ο εκσυγχρονισμός, η απλοποίηση και κωδικοποίηση της εθνικής νομοθεσίας (η βασική αλιευτική νομοθεσία της χώρας είναι από το 1966, ενώ η κωδικοποίηση έγινε το 1970).
Παράλληλα, με την ολοκλήρωση αυτού του μέρους, ξεκινάει τις εργασίες της η Ομάδα Εργασίας που έχει συστήσει ο κ. Υπουργός για την αναθεώρηση της βασικής νομοθεσίας (ΒΔ 666/66).
Το σχετικό κείμενο (συνημμένο) θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες του Υπουργείου (www.yen.gr) την Δευτέρα 14 Μαρτίου και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις τους μέχρι τις 31 Μαΐου 2011, εγγράφως ή με e-mail με την ένδειξη / θέμα "Κριτήρια Επαγγελματικότητας Αλιέων", στις παρακάτω διευθύνσεις:
" Γενική Διεύθυνση Αλιείας, Διεύθυνση Θαλάσσιας Αλιείας, Συγγρού 150, 17671, Αθήνα
" E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Μείωση Εισφορών Αλιευτικών Σκαφών στο Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος
Ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας κ. Γιάννης Διαμαντίδης, υπέγραψε την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011 απόφαση που επικυρώνει την αναπροσαρμογή των Συνδρομών που καταβάλλουν τα διάφορα πλοία στο Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Οι συνδρομές αυτές δεν είχαν αναπροσαρμοσθεί από το 2005, αλλά η κατεύθυνση που υπήρξε από τον κ. Υπουργό για την έγκριση τους ήταν η σχετική απόφαση του ΔΣ του ΝΕΕ να ληφθεί με γνώμονα την οικονομικά δύσκολη κατάσταση και κοινωνική ευαισθησία για τα ασθενέστερα μέλη του ΝΕΕ (πλοία - σκάφη, σύμφωνα με τον Ν. 989/79, άρθρο 7), όπως είναι τα αλιευτικά σκάφη, κάτι που πραγματοποιήθηκε.
Ειδικότερα, η υπαγωγή των αλιευτικών σε χωριστή ομάδα σκαφών, και στη συνέχεια η διαίρεση σε πολλές κατηγορίες, φέρνει ελάφρυνση της επιβάρυνσης στην απόλυτη πλειοψηφία των περίπου 17.200 αλιευτικών σκαφών, με μείωση 30% έως 70% της ετήσιας συνδρομής, ενώ αύξηση επέρχεται το πολύ σε 5 αλιευτικά σκάφη (τα μεγαλύτερα, άνω των 300 κ.ο.χ.) στα οποία πραγματοποιείται αύξηση 20%, κάτι όμως που αντιστοιχεί σε μόλις 14 ευρώ ετησίως.
Οι προσπάθειες του Υπουργείου μας για την ανακούφιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αλιείς της χώρας μας θα συνεχιστούν.