Ελεγχος στην αλίευση του ερυθρού τόνου για την αποφυγή της παράνομης αλίευσης

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Θάλασσα

KoSALive.gr
Ένα νέο σύστημα για την καταγραφή της διακίνησης του ερυθρού τόνου, από την αλίευση μέχρι την πώλησή του, έτσι ώστε να προστατευτούν τα ανησυχητικά μειωμένα αποθέματά του στον Ατλαντικό, εγκρίθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη (17.06.10).
Το νομοθετικό ψήφισμα που συνέταξε ο Raül Romeva i Rueda (Πράσινοι, Ισπανία) εγκρίθηκε με 564 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 5 αποχές. Οι νέοι κανόνες καθορίζουν την καταγραφή κάθε σταδίου, συμπεριλαμβανομένης της παγίδευσης, συγκομιδής, μεταφοράς, εξαγωγής και επανεξαγωγής του, ώστε να διασφαλίζεται ο πλήρης και αξιόπιστος έλεγχος.

Για την αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας και τη βελτίωση του ελέγχου αποθεμάτων των ψαριών, ο κανονισμός μεταφέρει στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία τις συστάσεις της Διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία των Τόνων του Ατλαντικού (ICCAT), στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συμβαλλόμενο μέρος.

"Η αξία του ερυθρού τόνου είναι τόσο υψηλή, ώστε οι επιχειρηματίες καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να εξαπατήσουν τις αρχές", ανέφερε ο εισηγητής Raül Romeva i Rueda, υπογραμμίζοντας τη σημασία του απόλυτου ελέγχου στην αλίευση. Επιπλέον, τόνισε ότι οι μετρήσεις της ICCAT δεν είναι επαρκείς για την αντιμετώπιση της υπεραλίευσης. Σύμφωνα με τον Romeva i Rueda , " Το γεγονός ότι η περίοδος αλιείας για τα αλιευτικά πλοία έκλεισε φέτος νωρίς δείχνει ότι υπάρχει πλεόνασμα αλιευτικής ικανότητας", και πρόσθεσε ότι "πρέπει να παρθούν αυστηρά μέτρα".

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, όλοι οι ερυθροί τόνοι που αλιεύονται θα πρέπει να συνοδεύονται από ένα επίσημο έγγραφο που να καταγράφει:

· Πληροφορίες αλίευσης (όνομα πλοίου, σημαία, ποσότητα ψαριών, πού και πώς έγινε η αλίευση).

· Στοιχεία του εξαγωγέα ή του πωλητή

· Στοιχεία του ιχθυοτροφείου (όνομα, ημερομηνία παγίδευσης, εκτιμώμενος αριθμός και βάρος ψαριών

· Πληροφορίες συγκομιδής (ημερομηνία, αριθμός ψαριών, αριθμός καταγραφής)

· Πληροφορίες διακίνησης (περιγραφή προϊόντος, χώρα εξαγωγής, στοιχεία εταιρίας)

Πρόληψη για την παραπλάνηση της προέλευσης

Επιπλέον της συμπερίληψης του συστήματος αυτού στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι κανόνες καθορίζουν πώς θα γίνεται ο διαχωρισμός των τόνων, πώς θα γίνεται η συμπλήρωση των εγγράφων, καθώς και σε ποιον και πότε πρέπει να σταλεί. Αυτοί οι κανόνες λαμβάνουν υπόψη τις τελευταίες συστάσεις της ICCAT, που εγκρίθηκαν τον Νοέμβριο του 2009 και δεσμεύουν τα μέλη του από την 1.06.10. Οι κανόνες περιλαμβάνουν:

· την απαγόρευση χρήσης ναυλωμένων πλοίων, ώστε να αποφεύγεται η παραπλάνηση σε ό,τι αφορά την προέλευση των ψαριών.

· νέα χρονικά όρια για τη συγκομιδή των ψαριών, για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας του ελέγχου

· λεπτομερείς οδηγίες για τη συμπλήρωση και την επικύρωση των σχετικών εγγράφων.

Το ψήφισμα θα θέσει σε ισχύ τους νέους κανόνες μέσα στους επόμενους μήνες.

Ιστορικό

Ένα διεθνές σύστημα για την καταγραφή της αλίευση του ερυθρού τόνου ισχύει από τη δεκαετία του 1990, ωστόσο, με την εντατικοποίηση της παγκόσμιας διακίνησης, οι κανονισμοί χρειάζονται συχνές αναθεωρήσεις. Το Πρόγραμμα Καταγραφής Αλιείας Ερυθρού Τόνου, που έχει εμπλουτιστεί επανειλημμένως από τη σύνταξή του το 2007, αποτελεί μια από τις πρόσφατες προσπάθειες της ICCAT να αντιμετωπίσει την υπεραλίευση. Η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ για αυτό το θέμα που ισχύει από το 2003 και βασίζεται σε προηγούμενες συστάσεις της ICCAT, θα αντικατασταθεί από το νέο κανονισμό.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter