Ο Δρόμος του Δελφινιού
Δεκάδες είναι μέχρι στιγμής οι παρατηρήσεις και καταγραφές, αλλά και η άμεση επικοινωνία με το πρόγραμμα «Ο Δρόμος του Δελφινιού» μέσω της σχετικής ιστοσελίδας, www.spotadolphin.gr, από ιστιοπλόους και ανθρώπους που ταξιδεύουν στις ελληνικές θάλασσες.
Εκτός από την αρκετά υψηλή δραστηριότητα που σημειώθηκε κυρίως από επαγγελματίες στη διάρκεια του χειμώνα, τις τελευταίες εβδομάδες και ειδικότερα στο πλαίσιο του 47ου Ράλλυ Αιγαίου, η συμμετοχή του κόσμου ήταν εξαιρετικά σημαντική.
Γεωγραφική κατανομή των δελφινιών
Πιο συγκεκριμένα σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των δελφινιών στα ελληνικά πελάγη από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα:
Ρινοδέλφινα παρατηρήθηκαν ανατολικά της Σίφνου, νότια από την Πάρο και βορειοανατολικά της Αστυπάλαιας ενώ το διάστημα 16-24 Ιουλίου, οι 500 περίπου συμμετέχοντας στο Ράλλυ Αιγαίου, στα σκέλη Πάρος – Νίσυρος και Νίσυρος – Κουφονήσι, παρατήρησαν πολλά μικρά ρινοδελφινα σε αγέλες. Παράλληλα, εκτός του ιστιοπλοϊκού αγώνα, παρατηρήθηκαν στακτοδέλφινα στη Χαλκιδική.
Επιπλέον, 2 ρινοδέλφινα και 1 ζωνοδέλφινο εντόπισε στις αρχές Αυγούστου στα νερά του Ιουνίου το πλήρωμα του WIND Zantino και πρόσθεσε στη λίστα που βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.spotadolphin.gr. Οι συγκεκριμένες παρατηρήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συμμετοχής του σκάφους της WIND στο Ράλλυ Ιονίου. Στον αγώνα, που πραγματοποιήθηκε 1-8 Αυγούστου με σταθμούς τα νησιά Κέρκυρα - Λευκάδα – Κεφαλονιά, το αμιγώς γυναικείο πλήρωμα και ο καπετάνιος Τάκης Στρούζας τερμάτισαν στην τρίτη θέση αγωνιστικών σκαφών ORCiA, κλείνοντας έτσι την καλοκαιρινή σεζόν με μια ακόμα διάκριση.
Η ανταπόκριση του κόσμου στην πρόσκληση του περιβαλλοντικού προγράμματος που δημιούργησε πέρσι η WIND «Ο Δρόμος του Δελφινιού» - www.spotadolphin.gr, τόσο μέσω των αναφορών/παρατηρήσεων όσο και μέσω της έκφρασης ποικίλλων αποριών, αποτελεί ενθαρρυντικό δείγμα ουσιώδους προσπάθειας για την καταγραφή και προστασία των κητωδών που ζουν στις ελληνικές θάλασσες.
Σημειώνεται ότι από τις αρχές του 2010 έχουν παρατηρηθεί ζωνοδέλφινα στο Ακρωτήρι Χανίων, την Πρέβεζα, την Κύθνο και τον Σαρωνικό, ρινοδέλφινα στην Ίο και τη Φολέγανδρο και στακτοδέλφινα στη Σιθωνία. Οι πρόσφατες δολοφονίες δελφινιών που βρέθηκαν σκοτωμένα στην Αντίπαρο (2/6/2010) και τη Σάμο (14/5/2010), αναδεικνύουν τη σημασία συμμετοχής όλων μας στην προστασία τους.
Λίγα λόγια για τον «Δρόμο του Δελφινιού»
Παιχνιδιάρικα και φιλικά, συχνά τα δελφίνια στις θάλασσες μας προσεγγίζουν άφοβα τα διερχόμενα σκάφη προκειμένου να παρατηρήσουν τους ανθρώπους αλλά και να παίξουν με τα κύματα της πλώρης. Αν λοιπόν μας δοθεί μια τέτοια ευκαιρία, ας παρατηρήσουμε κι εμείς τα δελφίνια, καταγράφοντας κάποια απλά χαρακτηριστικά και συμβάλλοντας έτσι στην ακριβέστερη καταγραφή του πληθυσμού των δελφινιών στις ελληνικές θάλασσες αλλά και στην προστασία τους από τους κινδύνους που τα απειλούν.
Για όσους ταξιδεύουν στη θάλασσα το καλοκαίρι, είναι πολύ απλό να ακολουθήσουν τον «Δρόμο του Δελφινιού». Στο site www.spotadolphin.gr κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει βασικές πληροφορίες για τα δελφίνια καθώς και τη φόρμα καταγραφής των στοιχείων τους. Έχοντας ενημερωθεί, αρκεί κάποιος που θα δει δελφίνι να παρατηρήσει και να καταγράψει τα βασικά χαρακτηριστικά του και τη συμπεριφορά του ως προς το σκάφος. Στέλνοντας τη φόρμα παρατήρησης με φαξ ή συμπληρώνοντας τα στοιχεία online στο www.spotadolphin.gr, βοηθάμε εύκολα και απλά την επιστημονική έρευνα για το αγαπημένο σε όλους μας είδος, το δελφίνι.
Εκτός από το site, η WIND έχει εκδώσει και ειδικό ενημερωτικό έντυπο για τον «Δρόμο του Δελφινιού» με ενσωματωμένη φόρμα παρατήρησης, το οποίο διανέμεται σε ιστιοπλοϊκούς ομίλους και λιμάνια.
Επιστημονικός Σύμβουλος και Συντονίστρια του προγράμματος «Δρόμος του Δελφινιού» είναι η Νίκη Διώγου, Περιβαλλοντολόγος - Ωκεανογράφος (M.Sc). Πρεσβευτής του προγράμματος ο «Δρόμος του Δελφινιού» στις ελληνικές θάλασσας είναι το σκάφος WIND ZANTINO (www.windzantino.gr).