Εμπορικές σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Οικονομία

Τα εναπομείναντα εμπόδια, όπως οι περιττές δοκιμασίες και άλλες διαδικασίες, θα πρέπει να αρθούν, τονίζει με ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να βελτιωθούν οι εμπορικές σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και η Άγκυρα οφείλει να συμμορφωθεί πλήρως με τις εμπορικές τις υποχρεώσεις.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε έκθεση μη νομοθετικού χαρακτήρα που υιοθετήθηκε την Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου. Το ΕΚ χαιρέτησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία για την συνταγματική μεταρρύθμιση.

Επιβάλλεται η άρση όλων των περιττών εμποδίων στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, όπως είναι η μη αναγνώριση της πιστοποίησης, οι διπλές δοκιμασίες, οι πολλαπλές επιθεωρήσεις, οι υποχρεωτικοί τεχνικοί κανόνες και προδιαγραφές, τόνισαν οι ευρωβουλευτές στην έκθεση μη νομοθετικού χαρακτήρα με εισηγητή τον Metin Kazak (Φιλελεύθεροι, Βουλγαρία), η οποία υιοθετήθηκε την Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου με ανάταση χειρός.

Το ΕΚ καλεί επίσης την Τουρκία να καταργήσει τις δυσκίνητες διαδικασίες εισαγωγής. Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμα ότι τα αλλεπάλληλα προβλήματα θεώρησης διαβατηρίων των Τούρκων επιχειρηματιών και των οδηγών φορτηγών περιορίζουν ουσιαστικά την κυκλοφορία τους στην ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές επισήμαναν ότι λόγω της Τελωνειακής Ένωσης, τρίτες χώρες οι οποίες έχουν υπογράψει συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών με την ΕΕ έχουν προτιμησιακή πρόσβαση στην τουρκική αγορά, χωρίς όμως οι Τούρκοι εξαγωγείς να έχουν πρόσβαση στις δικές τους αγορές αντίστοιχα.

Το ΕΚ προτρέπει επίσης την Τουρκία να μην εφαρμόζει μεροληπτικές πρακτικές σε βάρος των ξένων επιχειρήσεων, παρέχοντας πλεονέκτημα τιμής 15% στους Τούρκους υποψηφίους που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς δημοσίων συμβάσεων.

Τα προϊόντα απομίμησης, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακευτικών προϊόντων και των καλλυντικών, αποτελούν επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και περιορίζουν την ελκυστικότητα της Τουρκίας για άμεσες ξένες επενδύσεις, υπογραμμίζει το ΕΚ.

Οι ευρωβουλευτές επισήμαναν ότι η Τουρκία και η ΕΕ αντιμετωπίζουν παρεμφερείς προκλήσεις στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού και υπογράμμισαν τη σημασία του σχεδίου "Nabucco" για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην ΕΕ.

Πλήρης εφαρμογή του πρόσθετου Πρωτοκόλλου

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προχώρησε στην πλήρη εφαρμογή του πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας (το οποίο εγγυάται την πρόσβαση στα αεροδρόμια και στα λιμάνια της Τουρκίας για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας). Κάλεσαν την Τουρκία να εκπληρώσει άμεσα όλες της τις υποχρεώσεις, χωρίς διακρίσεις, και υπενθύμισαν ότι "η σχετική παράλειψη ενδέχεται να επηρεάσει ακόμη πιο σοβαρά την πορεία των διαπραγματεύσεων" για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας

Η θέσπιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας το 1966, εξασφάλισε αυξημένη ενοποίηση της αγοράς, ιδιαίτερα στον τομέα της ελεύθερης μετακίνησης αγαθών. Το ΕΚ θεωρεί ότι τελωνειακή ένωση, η οποία καλύπτει όλα τα βιομηχανικά προϊόντα και τα μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα μπορεί να καλύψει και άλλους τομείς, όπως οι υπηρεσίες και οι δημόσιες συμβάσεις.

Η Τουρκία έχει καταστεί ο έβδομος σε μέγεθος εμπορικός εταίρος της ΕΕ και η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας. Το 2009 η Τουρκία εξήγαγε στην ΕΕ προϊόντα αξίας 33,6 δισ. ευρώ, ενώ η αξία των εισαχθέντων από την ΕΕ προϊόντων ανήλθε σε 40,4 δισ. ευρώ. Επιπλέον, το 88% του συνολικού όγκου των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Τουρκία προέρχεται από την ΕΕ.

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter