Συστήματα ελάχιστου εισοδήματος για την καταπολέμηση της φτώχειας

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Οικονομία

Exhibition of pictures with European colours © European Union, 2010

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν, με ψήφισμα τους που υιοθετήθηκε την Τετάρτη (20.10.10), την εισαγωγή συστημάτων ελάχιστου εισοδήματος σε όλα τα κράτη μέλη προκειμένου να καταπολεμηθεί η φτώχεια.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη της φτώχειας ήταν στις 17 Οκτωβρίου και το 2010 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Καταπολέμησης της φτώχειας.

Η φτώχεια επηρεάζει το 17% του πληθυσμού της ΕΕ, δηλαδή περίπου 85 εκατομμύρια άτομα. Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας είναι μεγαλύτερο για τα παιδιά και τους νέους ηλικίας μέχρι 17 ετών (20%) από ότι για το σύνολο του πληθυσμού. Οι ηλικιωμένοι (19%) εκτίθενται, επίσης, σε υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας. Αυτά τονίζονται στο εγκριθέν ψήφισμα με εισηγήτρια την Ilda Figueiredo (Ευρ.Εν.Αριστερά, Πορτογαλία).

Ελάχιστα εισοδήματα

Figures formed by all the flags of the EU © European Union, 2010

Η θέσπιση συστημάτων ελάχιστου εισοδήματος σε όλα τα κράτη μέλη - που θα αποτελούνται από συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη των ατόμων που διαθέτουν ανεπαρκές εισόδημα με οικονομικές παροχές και διευκόλυνση της πρόσβασής τους στις υπηρεσίες - αποτελεί ένα από τα πλέον αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησης της φτώχειας, εγγύησης ενός επαρκούς βιοτικού επιπέδου και ενθάρρυνσης της κοινωνικής ένταξης. Τα συστήματα επαρκούς ελάχιστου εισοδήματος πρέπει να οριστούν στο 60% του διάμεσου εισοδήματος του εκάστοτε κράτους. Αυτά αναφέρονται στο κείμενο που υιοθετήθηκε και στο οποίο γίνεται, επίσης, έκκληση προς την Επιτροπή να παρουσιάσει πρωτοβουλία επί του θέματος αυτού, η οποία πρέπει να καταλήξει στην εκπόνηση σχεδίου δράσης σε επίπεδο ΕΕ.

Ωστόσο, τα εναλλακτικά ψηφίσματα που κατέθεσαν οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και η Ευρ.Εν.Αριστερά και τα οποία ζητούσαν τη θέσπιση νομοθεσίας σε επίπεδο ΕΕ για τα ελάχιστα εισοδήματα δεν υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία των μελών της ολομέλειας.

Οι φτωχοί εργαζόμενοι

Map of Europe with crowd background © European Union, 2010

Στο ψήφισμα οι ευρωβουλευτές εγείρουν την προσοχή και στο ζήτημα του ολοένα αυξανόμενου αριθμού των φτωχών εργαζομένων. Τονίζουν επίσης ότι οι ελάχιστες αποδοχές διαβίωσης πρέπει να υπερβαίνουν πάντα το όριο της φτώχειας και οι εργαζόμενοι οι οποίοι παραμένουν κάτω από το όριο της φτώχειας πρέπει να λαμβάνουν ενισχύσεις χωρίς όρους.

Ζητείται, ακόμη, στο ψήφισμα να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στις αμοιβές και στα ελάχιστα επίπεδα μισθών, καθώς η φτώχεια η οποία πλήττει εκείνους που ήδη απασχολούνται, υποδηλώνει άδικες συνθήκες εργασίας.

 

 

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter