5,5 εκ. ευρώ για νέες επιχειρήσεις έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Οικονομία

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης του πρώτου κύκλου υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο της Δράσης «Ενίσχυση Νέων και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων / Πράξη Υποστήριξη Νέων Επιχειρήσεων για Δραστηριότητες Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης».

Στη διαδικασία αξιολογήθηκαν 151 προτάσεις που κατατέθηκαν από νέες Επιχειρήσεις (νέες ηλικιακά επιχειρήσεις έως 6 ετών ή νέες υπό την έννοια του ότι δεν έχουν χρηματοδοτηθεί για έρευνα έως σήμερα).

Επιλέχτηκαν προς χρηματοδότηση 45 προτάσεις οι οποίες και θα λάβουν συνολικά το ποσό των περίπου 5,5 εκ. € για έργα που ανήκουν σε πολύ σημαντικούς τομείς για την Ελληνική οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για 13 έργα στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, 11 έργα στους τομείς Γεωργίας, Αλιείας, Κτηνοτροφίας, Τροφίμων και Βιοτεχνολογίας, 6 έργα στους τομείς προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και των τεχνολογιών παραγωγής, ένα έργο στον τομέα των Νανοεπιστημών, 3 έργα στον τομέα της Ενέργειας, 4 έργα στον τομέα των Μεταφορών, 3 έργα στον τομέα του Περιβάλλοντος, 3 έργα στον τομέα της υγείας κα ένα έργο στον τομέα του Διαστήματος και τεχνολογιών ασφάλειας.

Η υλοποίηση των παραπάνω έργων θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του 2015 με θετικές επιδράσεις στην ανάπτυξη καθώς προωθείται η καινοτομία, διασυνδέεται η έρευνα και η τεχνολογία με την παραγωγική διαδικασία ενώ ταυτόχρονα από τις εφαρμογές των έργων προκύπτουν μετρήσιμα οφέλη για σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα.

Σημαντικά οφέλη προκύπτουν και για τις ίδιες τις νέες επιχειρήσεις με την ενίσχυση της καινοτομικότητάς τους και της ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών και γνώσης σε αυτές, τη βελτίωση της παραγωγικότητας τους, την ανάπτυξη νέων ή βελτιωμένων προϊόντων ή υπηρεσιών με υψηλή προστιθέμενη αξία, την ανάπτυξη νέων ή βελτιωμένων μεθόδων παραγωγής, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τους και τη διείσδυση σε νέες αγορές.

Σε σχετική δήλωσή της η Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου επισημαίνει: «Στα ζητούμενα και στις προκλήσεις της εποχής και των καιρών απαντάμε έμπρακτα με πολιτικές πρωτοβουλίες και δράσεις που θέτουν την καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία στο επίκεντρο της εθνικής προσπάθειας για επανεκκίνηση της οικονομίας και ανάπτυξη».

Αναλυτικά ανά τομέα τα προς χρηματοδότηση έργα

Οι προτάσεις που εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών περιελάμβαναν υποστηρικτικές εφαρμογές λογισμικού για ψηφιακά ηλεκτρονικά συστήματα, συστήματα βελτιστοποιήσεως αεροπορικών δρομολογήσεων και άλλες μοντέρνες γεωγραφικές και τουριστικές εφαρμογές, περιβαλλοντικά συστήματα λογισμικού προσομοίωσης αντιρρυπαντικών συσκευών οχημάτων και παρακολούθησης ατμοσφαιρικών ρύπων, μοντέρνα συστήματα εκτίμησης οικονομικών κινδύνων, εξελιγμένο λογισμικό για την γλωσσική επεξεργασία ελληνικών κειμένων, λογισμικό και εφαρμογές σχετικές με την κοινωνική δικτύωση και τις μοντέρνες μεθόδους επικοινωνίας στο διαδίκτυο για υποστήριξη ατόμων με νοητικά προβλήματα.

Οι προτάσεις που εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση στους τομείς Γεωργίας, Αλιείας, Κτηνοτροφίας, Τροφίμων και Βιοτεχνολογίας αφορούσαν την παραγωγή αριστοποιημένων διατροφικών προϊόντων ως προς τις μικροβιακές τους αντοχές και τις ποιοτικές τους ιδιότητες, την ανάπτυξη νέων μεθόδων διαχείρισης των καλλιεργειών, τη βελτιστοποίηση της αξιοποίησης καλλιεργειών βιομάζας και την ανάπτυξη νέων μεθόδων μοριακού ελέγχου για την ιχνηλασιμότητα τροφίμων και παραδοσιακών προϊόντων.

Οι προτάσεις που εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση στους τομείς προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και των τεχνολογιών παραγωγής αφορούσαν κυρίως στην παραγωγή νέων βελτιστοποιημένων πολύ-λειτουργικών υλικών με εφαρμογή στην παραγωγή ενδυμάτων και υποδημάτων, στη δημιουργία νέων καινοτόμων μεθόδων καθαρισμού επιφανειών κατασκευών, τη δημιουργία νέων αποθηκευτικών μέσων αυξημένων αντοχών και δυνατοτήτων, την παραγωγή νέων υλικών με οικολογικές ιδιότητες καθώς και τη μελέτη της παραγωγής διατροφικών προϊόντων με ευεργετικές ιδιότητες που παράγονται στη χώρα μας.

Στον τομέα της ενέργειας εγκρίθηκαν προτάσεις που είχαν ως αντικείμενο την υποκατάσταση παραδοσιακών μορφών ενέργειας από ΑΠΕ για το φωτισμό και τη θέρμανση εκτεταμένων χώρων και τη βελτιστοποίηση της απόδοσης φωτοβολταικών συστημάτων.

Στον τομέα των μεταφορών εγκρίθηκαν προτάσεις που είχαν ως στόχο τη βέλτιστη καταγραφή και παρακολούθηση της κίνησης στους δρόμους για βελτίωση τόσο της δρομολόγησης των οχημάτων όσο και τις ασφάλειας των μεταφορών καθώς και τη βελτίωση κατασκευαστικών θεμάτων των οδικών αρτηριών.

Στον τομέα του περιβάλλοντος εγκρίθηκαν προτάσεις για νέες αντιρρυπαντικές διατάξεις κινητήρων, για νέες μεθόδους επεξεργασίας και αξιοποίησης αγροτικών αποβλήτων και βέλτιστου προγραμματισμού της άρδευσης αγροτικών εκτάσεων χωρίς άσκοπη κατανάλωση υδάτινων πόρων.

Στον τομέα της υγείας εγκρίθηκαν προτάσεις για ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών αντικαρκινικών προϊόντων και βιομοριακών μη επεμβατικών διαγνωστικών μεθόδων καθώς και μετρήσεων της επιβλαβούς ηλιακής ακτινοβολίας.

Τέλος, εγκρίθηκε μία πρόταση στον τομέα των τεχνολογιών διαστήματος με αντικείμενο την αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων για την ανάπτυξη ανιχνευτών μικρών πλοίων.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter