Οι Προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας για το τρίτο τρίμηνο του 2011

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Οικονομία

1

Στην αναφορά που κατήρτισε η Deloitte Research, οι οικονομολόγοι των εταιριών-μελών του δικτύου της, εξετάζουν το υφιστάμενο αλλά και το μελλοντικό οικονομικό περιβάλλον στις ΗΠΑ, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Τουρκία.

«Κατά τους τελευταίους μήνες η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία σχετίζεται με την κρίση στην Ευρωζώνη, τη μελλοντική πορεία της νομισματικής και φορολογικής πολιτικής των ΗΠΑ και τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό στις αναπτυσσόμενες οικονομίες», υποστηρίζει ο Ira Kalish, Director of Global Economics, της Deloitte Research. «Η άποψή μας είναι ότι η αδυναμία επίλυσης των συγκεκριμένων ζητημάτων θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη και σταθερότητα».

Ανάλυση ανά γεωγραφική περιοχή:

• Ευρωζώνη: Σε μια ανάλυση για το μέλλον του ευρώ, η αναφορά της Deloitte υποστηρίζει ότι: «η διάσωση της Ελλάδας θα βοηθήσει να ηρεμήσουν τα πνεύματα και θα περιορίσει την πίεση που δέχεται η Ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων».

Η μελέτη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι έγινε, πλέον, κατανοητό από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι οποιαδήποτε άμεση οικονομική λύση στο Ευρωπαϊκό πρόβλημα χρέους πρέπει να συνδυαστεί με δομικές μεταρρυθμίσεις. Μετά από αυτό το πρώτο βήμα, το μέλλον της Ευρώπης φαίνεται σαφώς πιο αισιόδοξο. Η διαδικασία αυτή δεν θα είναι, βέβαια, εύκολη και τα περιφερειακά κράτη θα χρειαστούν αρκετή βοήθεια μέχρι να καταφέρουν να θέσουν εκ νέου τις οικονομίες τους σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.

Μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε την 21η Ιουλίου είναι και το «αναπτυξιακό πακέτο» για την Ελλάδα το οποίο προβλέπει υποστήριξη από τα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε. και τεχνική βοήθεια για τη διαδικασία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Πάντως, σύμφωνα, με τους συγγραφείς της μελέτης είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την ισχυρή δέσμευσή τους στην ευρωζώνη καθώς και τη διάθεση να ενεργήσουν προς το κοινό συμφέρον εντός μιας ξεκάθαρης δομής, τηρώντας τις αποφάσεις τους. Εάν όλα αυτά εφαρμοστούν στην πράξη, θα επαληθευτεί η φράση «ποτέ μην αφήνεις να χαθούν οι ευκαιρίες που προσφέρει μια κρίση» υποστηρίζει η αναφορά της Deloitte.

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι αν και υπάρχει ακόμα βαθειά διαφοροποίηση μεταξύ των ισχυρών κρατών του πυρήνα της Ευρωζώνης και των περιφερειακών χωρών, οι οποίες δεν παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη, η τάση της διεύρυνσης του συγκεκριμένου χάσματος έχει αρχίσει να επιβραδύνεται. H εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης στο πρόβλημα της κρίσης χρέους παραμένει κρίσιμο συστατικό για τη βιώσιμη ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.

• ΗΠΑ: Η έκθεση αναφέρει ότι παρά τα προβλήματα στην αγορά κατοικιών και την κρίση δημοσίου χρέους στην Ευρώπη, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ φαίνεται να είναι περισσότερο αδιαμφισβήτητη στην παρούσα φάση. Όπως και στην Ευρώπη, έτσι και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή μιας μόνιμης λύσης στην κρίση χρέους.

• Ηνωμένο Βασίλειο: Η μείωση του πληθωρισμού και η αύξηση των μέσων αποδοχών θα αποτελέσουν κλειδιά για την ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

• Αναδυόμενες οικονομίες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα): Οι χώρες BRIC παρουσιάζουν ταχεία οικονομική ανάπτυξη, αλλά ο αυξανόμενος πληθωρισμός ενδέχεται να εκτροχιάσει τη συγκεκριμένη τάση υποστηρίζει η έκθεση της Deloitte. Ταυτόχρονα, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη των πολιτικών στην Κίνα και την Ινδία έχουν εκφράσει την προθυμία να θυσιάσουν την ανάπτυξη με στόχο να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

Η ανατίμηση του νομίσματος της Βραζιλίας (ρεάλ) βλάπτει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών, αλλά, ταυτόχρονα, μετατρέπει τη χώρα σε «ελκυστικό προορισμό» για κεφάλαια από ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με την αναφορά, η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής και της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα αποτελέσουν κρίσιμα στοιχεία για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Βραζιλίας.

Στη Ρωσία, ο σχετικά υψηλός πληθωρισμός και οι επιπτώσεις των τιμών του πετρελαίου αποτελούν τις κύριες ανησυχίες. Η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας φαίνεται ότι έχει καταφέρει να επιβραδύνει τους ρυθμούς επιτάχυνσης των τιμών καταναλωτή. Πάντως, η έρευνα υπογραμμίζει ότι η κατεύθυνση των τιμών του πετρελαίου θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό τη δυνατότητα της κυβέρνησης να αυξήσει τα έσοδα και να μετριάσει τον πληθωρισμό.

• Ιαπωνία: Στην Ιαπωνία η χειρότερη από το αναμενόμενο οικονομική ύφεση εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση των προσπαθειών ανοικοδόμησης και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

• Τουρκία: Στην τελευταία έκδοση των Προοπτικών της Παγκόσμιας Οικονομίας συμπεριλαμβάνεται, για πρώτη φορά, ανάλυση και για την Τουρκική οικονομία. Η αναφορά υποστηρίζει ότι ενώ η ανάπτυξη της Τουρκίας θα μπορούσε να θεωρηθεί εντυπωσιακή, παραμένουν αρκετές προκλήσεις, όπως το αυξανόμενο εξωτερικό χρέος και τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού. Πάντως, η συνολική εικόνα για την Τουρκική οικονομία είναι περισσότερο θετική παρά αρνητική.

Για το πλήρες κείμενο της μελέτης, ακολουθήστε το σύνδεσμο

https://www.deloitte.com/assets/Dcom-Global/Local%20Assets/Documents/Deloitte%20Research/GEO-Q3/dttl_GlobalEconomicOutlook_Q3_2011.pdf

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter