Οι Ελληνικές εξαγωγές υστερούν σε ρυθμό ανάπτυξης κατά 10% έναντι των Ευρωπαϊκών

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Οικονομία

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat για τις εμπορευματικές συναλλαγές για το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, Ιαν-Απρίλιος 2010, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν συνολική αύξηση κατά 12,6%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, ενώ συνολικά ανήλθαν σε περίπου €1,2 τρις. Επισημαίνεται, ότι παρά την αύξηση που σημείωσαν οι Ευρωπαϊκές εξαγωγές το εξεταζόμενο διάστημα, σε απόλυτες τιμές βρίσκονται στο επίπεδο του 2006.

Οι εξαγωγές σε επίπεδο Ευρωζώνης για το ίδιο διάστημα σημείωσαν αύξηση κατά 11,5%, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών, κατέγραψαν οριακή κατά 2%, ενώ σε αξία ανήλθαν σε €4,7 δις. Η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ-27 και σε επίπεδο εξαγωγών παραμένει η 21η, ενώ στην κατάταξη της Ευρωζώνης παραμένει η 14η στις 16 συνολικά χώρες για το εξεταζόμενο διάστημα.

Εξετάζοντας την επίδοση των Ευρωπαϊκών μας εταίρων ανά χώρα, παρατηρείται ότι στο σύνολο των 27 χωρών, η χώρα μας σημειώνει την τέταρτη χειρότερη εξαγωγική επίδοση, με οριακή αύξηση κατά 2% των εξαγωγών της, ενώ χώρες κυρίαρχες στο εξαγωγικό εμπόριο της ΕΕ-27, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία σημειώνουν σημαντική άνοδο κατά 12%, 17% και 10% αντίστοιχα το εξεταζόμενο διάστημα, συνεισφέροντας καθοριστικά, και λόγω όγκου εξαγωγών, στην βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις εμπορικές ροές της ΕΕ-27 με τους βασικούς της εταίρους, καταγράφεται αύξηση και με τις δέκα συνολικά οικονομίες. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία της Eurostat αποδίδουν ισχυρότερη αύξηση στο μερίδιο αγοράς της ΕΕ-27 στην Βραζιλία (κατά 46%), την Κίνα (κατά 43%) και την Τουρκία (κατά 40%). Εξετάζοντας τις ελληνικές εξαγωγές στις αγορές-στόχους της ΕΕ-27, συνολικά παρουσιάζεται πτώση στις πέντε από τις δέκα συνολικά οικονομίες. Οι εξαγωγές μας στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 35% το εξεταζόμενο διάστημα, όταν αποσπούν το 5% του συνόλου, ενώ στις ΗΠΑ, που αποτελεί τον επόμενο σημαντικότερο εταίρο για την χώρα μας με μερίδιο 4%, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 32%.

Εξετάζοντας κλαδικά τις εξαγωγές της ΕΕ-27 για πρώτο τετράμηνο του 2010, τα πρωτεύοντα αγαθά (τρόφιμα-πρώτες ύλες-ενέργεια) σημείωσαν αύξηση κατά 28%, ενώ τα βιομηχανικά (χημικά-μηχανήματα-λοιπά βιομηχανικά), κατέγραψαν αύξηση κατά 15%. Εξετάζοντας τις ελληνικές εξαγωγές ανά κυριότερο κλάδο αντίστοιχα, στα πρωτεύοντα αγαθά καταγράφεται αύξηση κατά 2% και στα βιομηχανικά αύξηση κατά μόλις 1%. Σημειώνεται ότι όταν τα Ευρωπαϊκά τρόφιμα-ποτά αυξήθηκαν κατά 14% το εξεταζόμενο διάστημα, τα ελληνικά τρόφιμα-ποτά, που διαχρονικά αποτελούσαν στυλοβάτη των ελληνικών εξαγωγών, μειώθηκαν κατά 2%.

Η ανάγκη της Ελλάδας για εξωστρέφεια γίνεται περισσότερο εμφανής, όταν διαπιστώνουμε ότι η χώρα μας αδυνατεί να ακολουθήσει την πορεία των Ευρωπαϊκών μας εταίρων. Σήμερα, στην ημερίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας παρουσιάζεται το Εθνικό Σχέδιο Στήριξης για τις ελληνικές Μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι ένας από τους τρεις βασικούς άξονες του Σχεδίου είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς αποτελεί πάγιο αίτημα του ΣΕΒΕ και των άλλων εξαγωγικών φορέων ο συντονισμός των εμπλεκόμενων στις εξαγωγές συναρμόδιων Υπουργείων και κρατικών φορέων και η εξεύρεση ενός αποτελεσματικού πλαισίου συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.

Η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, και γίνεται απαίτηση σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεννόησης Ελλάδας με ΔΝΤ – ΕΚΤ – ΕΕ και με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις οικονομικής πολιτικής. Μέχρι και τον Σεπτέμβριο υπάρχει η δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της πολιτικής προώθησης των εξαγωγών σε στρατηγικούς κλάδους. Η ανάδειξη της εξωστρέφειας και των εξαγωγών είναι μια υπόθεση ύψιστης προτεραιότητας και σημασίας.

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter