Ευρωπαϊκή εποπτεία των διεθνών οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Οικονομία

Η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κα Ροδούλα Ζήση, προήδρευσε κατά την κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης την εξέταση της πρότασης Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Στη συνεδρίαση παρέστη ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος ενημέρωσε τους κκ Βουλευτές μέλη των Επιτροπών και τους ευρωβουλευτές για τις παρατηρήσεις και επισημάνεις του αρμοδίου Υπουργείου επί του εν λόγω σημαντικού ευρωπαϊκού νομοθετήματος, και απήντησε λεπτομερώς στα ερωτήματα και στις επισημάνσεις αυτών, τόσο ως προς την ευρωπαϊκή, όσο και ως προς την εθνική πτυχή του θέματος.

Στην εισήγησή της, η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Μαγνησίας κα Ροδούλα Ζήση, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

"Στα πλαίσια των μέχρι σήμερα εργασιών της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, πολλές φορές δόθηκε η ευκαιρία να υπογραμμισθεί το γεγονός ότι η σημερινή οικονομική κρίση έχει φέρει στην επιφάνεια τις θεσμικές ατέλειες της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η οποία, στη μέχρι σήμερα μορφή της, άφησε το σκέλος μιας γνήσιας οικονομικής ένωσης ατελές.. Σήμερα αποτελεί κοινή ομολογία ότι η Ένωση χρειάζεται επειγόντως μια μορφή οικονομικής διακυβέρνησης, για την εδραίωση της οποίας απαιτούνται συγκεκριμένες πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες σε τομείς όπως ο οικονομικός συντονισμός και, φυσικά, η κανονιστική εποπτεία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ασκούν τεράστια, και συχνά αμφιλεγόμενη, επιρροή επί του παγκόσμιου συστήματος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Μια αρνητική αναφορά από έναν, ιδιωτικών συμφερόντων, διεθνή οίκο αξιολόγησης αρκεί για να επιτείνει μια ήδη αρνητικά φορτισμένη ψυχολογία στις διεθνείς αγορές, και αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει μόνο για τη χώρα μας, αλλά για κάθε οικονομία, ακόμα και για εκείνες των ισχυρότερων κρατών. Υπάρχει ζήτημα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης της αγοράς και προστασίας των επενδυτών, αλλά και του δημοσίου συμφέροντος, από υπόνοιες κερδοσκοπίας. Ακριβώς για τους λόγους αυτούς, και στο πλαίσιο της εντολής της για τη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει, με το υπό εξέταση Σχέδιο Κανονισμού, τροποποιήσεις των ήδη κείμενων κανόνων για τους οργανισμούς αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας."

Αναφερόμενη στο περιεχόμενο της υπό εξέταση πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κα Ζήση υπογράμμισε ότι "αυτή έχει δύο κύριους στόχους: διασφάλιση αποτελεσματικής και ενοποιημένης εποπτείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυξημένη διαφάνεια σχετικά με τις οντότητες που ζητούν τις αξιολογήσεις, ώστε όλοι οι οργανισμοί να έχουν πρόσβαση στις ίδιες πληροφορίες. Συγκεκριμένα, η σημαντικότερη νέα ρύθμιση που προτείνει η Επιτροπή είναι η δημιουργία ενός πιο συγκεντρωμένου συστήματος εποπτείας των οργανισμών αυτών. Σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές, η νέα ευρωπαϊκή εποπτική αρχή - η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών - θα αναλάβει αποκλειστικές εποπτικές αρμοδιότητες επί των οργανισμών αξιολόγησης. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μια σημαντική μεταφορά εποπτικών αρμοδιοτήτων από τις εθνικές εποπτικές αρχές, στην Ευρωπαϊκή Αρχή, η οποία θα ασκεί το συνολικό έλεγχο επί των οργανισμών αξιολόγησης. Με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση επιδιώκεται η απλοποίηση του εποπτικού περιβάλλοντος, εντός του οποίου θα λειτουργούν οι οργανισμοί αξιολόγησης. Επίσης, επιδιώκεται η προστασία των χρηστών των αξιολογήσεων, μέσω της συγκεντρωμένης εποπτείας όλων των οργανισμών αξιολόγησης από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Κλείνοντας την παρέμβασή της, η κα Ζήση τόνισε ότι η υπό εξέταση πρόταση Κανονισμού δεν είναι μια μεμονωμένη νομοθετική πρόταση, αλλά τοποθετείται εντός ενός γενικότερου πλαισίου μεταρρυθμίσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, με στόχο την εξασφάλιση ενός ασφαλούς χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρώπη, εκφράζοντας συγχρόνως τη βούληση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να συνεχίσει να παρακολουθεί, με τρόπο υπεύθυνο και ενεργό, παρεμβατικό και διεκδικητικό, τις σχετικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλίσει, στο μέτρο του δυνατού, ότι αυτές αρκούν για την επίτευξη των δεδηλωμένων στόχων της διαφάνειας και της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter