Δυο Έλληνες μαθητές κέρδισαν χάλκινο μετάλλιο στην 4η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Παιδεία

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της 4ης Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής, που πραγματοποιήθηκε από 12/09/2010 έως 21/09/2010 στο Πεκίνο.

Στη φετινή διοργάνωση δύο μαθητές της ελληνικής ομάδας, οι Ορφέας Βουτυράς από την Αθήνα και Γιώργος Λιούτας από τα Τρίκαλα ανέβηκαν στο βάθρο, κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο. Ένας ακόμα μαθητής, ο Νίκος Φλεμοτόμος από την Αθήνα ανέβηκε στο βάθρο, αποσπώντας τιμητική διάκριση. Ο Ορφέας Βουτυράς και ο Νίκος Φλεμοτόμος θα εγγραφούν ως πρωτοετείς φοιτητές στο ΕΜΠ, σε λίγες ημέρες. Εκτός από τους παραπάνω μαθητές, στη φετινή Ολυμπιάδα συμμετείχαν η Δέσποινα Παζούλη από τη Δράμα και ο Στέφανος Τύρος από την Καλαμάτα.

Της αποστολής ηγήθηκαν ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. Γιάννης Σειραδάκης και ο Λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λουκάς Ζαχείλας οι οποίοι σε συνεργασία με τους Καθηγητές του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ Χαράλαμπο Βάρβογλη και Κωνσταντίνο Μελίδη και τους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Γιώργο Βαλογιάννη και Άγγελο Τσιάρα προετοίμασαν την ελληνική αποστολή στην ύλη της Ολυμπιαδας. Συμμετοχή στην προετοιμασία είχαν ο Αλέξανδρος Φιλοθώρος, φοιτητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο ερασιτέχνης αστρονόμος Αριστείδης Βούλγαρης.

Στην 4η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής συμμετείχαν 22 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία και τη Ν. Αμερική, με 110 περίπου μαθητές. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους από όλο τον κόσμο. Ο πρώτος χρυσός μαθητής - Πολωνός - επέλυσε το 90% των θεμάτων.

Η ελληνική αποστολή θα επιστρέψει στη χώρα μας, από την Κίνα (μέσω Άμπου Ντάμπι) την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010.

Η 5η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής θα πραγματοποιηθεί στην Πολωνία, το Σεπτέμβριο του 2011.

Να σημειωθεί ότι η 1η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Καθηγητή του Α.Π.Θ. Γιάννη Σειραδάκη, ο οποίος κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, που διεξήχθη στην Πράγα της Τσεχίας, τον Αύγουστο του 2006, συνέβαλλε στη δημιουργία του διεθνούς θεσμού.

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter