Τηλεδιάσκεψη για την κρουαζιέρα
Τηλεδιάσκεψη μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, οργάνωσε στην Πρεσβεία των ΗΠΑ, την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010, ο Πρέσβης των ΗΠΑ, κ. Daniel Smith, με τη συμμετοχή τριών Ελλήνων Υπουργών:
Όπως ανέφερε στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Smith, με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης, θέλησε να φέρει σε άμεση επαφή εκπροσώπους των μεγαλύτερων εταιρειών κρουαζιέρας των ΗΠΑ με την ελληνική πολιτική ηγεσία, με επαγγελματίες της κρουαζιέρας και εκπροσώπους των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αμερικανικών συμφερόντων, επ' ευκαιρία της παρουσίασης του σχεδίου της σύμβασης για την εκτέλεση περιηγητικών πλόων, η οποία έλαβε χώρα τις προηγούμενες ημέρες. Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν η δυνατότητα απ' ευθείας συζήτησης μεταξύ των ανωτέρων στελεχών των αμερικανικών επιχειρήσεων με τους Έλληνες Υπουργούς, σε σχέση με την υλοποίηση του νόμου άρσης του cabotage, την προσπάθεια ανάπτυξης του τουρισμού κρουαζιέρας και την προσέλκυση κρουαζιεροπλοίων μέσω της επιλογής ελληνικών λιμένων ως home ports.
Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Παμπούκης αναφέρθηκε στη στρατηγική της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη και γεωγραφική διάχυση της δραστηριότητας του τουρισμού κρουαζιέρας. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα λιμενικά έργα που προγραμματίζεται να εκτελεστούν στον Πειραιά μέχρι το 2013 καθώς και σε αεροδρόμια της χώρας (π.χ Καστέλι Κρήτης) και τα οποία έχουν ως στόχο την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς την χώρα μας. Αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες ανάπτυξης πλην του λιμένος Πειραιώς, των λιμένων Κατάκολου, Ηρακλείου, Ρόδου και Θεσσαλονίκης, με στόχο να καταστούν λιμένες επιβίβασης (home ports) για τις κρουαζιέρες, γεγονός που θα ενισχύσει την τουριστική κίνηση και προς άλλες περιοχές της χώρας μας. Ο Υπουργός επεσήμανε επίσης τις δυνατότητες που προσφέρει ο νέος νόμος για την επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων (fast track) και κάλεσε τους ενδιαφερομένους για υποβολή σοβαρών επενδυτικών προτάσεων στους τομείς των υποδομών λιμένων και τουρισμού.
Ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, κ. Διαμαντίδης, έκανε μία αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου Σύμβασης το οποίο εκδόθηκε στα πλαίσια Κοινής Απόφασης, η οποία υπεγράφη μεταξύ του ιδίου και του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού στις 14 Δεκεμβρίου 2010. Έμφαση δόθηκε στα κίνητρα που περιλαμβάνονται τόσο στο νόμο όσο και στις, κατ' εξουσιοδότηση αυτού, εκδοθείσες Υπουργικές Αποφάσεις, και τα οποία σχετίζονται αφενός με την επέκταση της δραστηριότητας σε όσο το δυνατόν περισσότερα ελληνικά νησιά, προβάλλοντας την περιφερειακή διάσταση της δραστηριότητας, και αφετέρου στην ενίσχυση της ναυτικής εργασίας, μέσω της πρόσληψης Ελλήνων ναυτικών. Παράλληλα, ο Υπουργός αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που προκύπτουν για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας και στο γεγονός ότι η κρουαζιέρα δεν αφορά μόνο στα μεγάλα κρουαζιερόπλοια αλλά και στα μικρότερης χωρητικότητας, επισημαίνοντας την ικανότητα των μικρότερων προορισμών να εξυπηρετήσουν τη συγκεκριμένη κατηγορία πλοίων και επιβατών. Ο Υπουργός τέλος, έδωσε έμφαση στα πλεονεκτήματα της χώρας στο νέο γεωγραφικό γίγνεσθαι της κρουαζιέρας, και της εγγύτητας που προσφέρουν οι πολλοί λιμένες της χώρας για τη δημιουργία δρομολογίων κρουαζιέρας, καθώς και των θετικών χαρακτηριστικών του Πειραιά, ενώ ταυτόχρονα απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στις εταιρείες να υπογράψουν τη Σύμβαση, προκειμένου να δημιουργηθούν σταθερές σχέσεις συνεργασίας και ενδεχομένως προοπτικές επενδύσεων.
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νικητιάδης, αφού περιέγραψε τη νέα στρατηγική τουρισμού της χώρας, με βάση τις 52 εβδομάδες και τη γεωγραφική διάχυση, αναφέρθηκε στη σημασία που δίδεται στον τουρισμό κρουαζιέρας, στις θετικές επαφές που έχουν ήδη ξεκινήσει με τους επαγγελματίες τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, στις εξυπηρετήσεις στις οποίες μπορούν να προσβλέπουν σε συνδυασμό με τους νέους Καλλικρατειακούς Δήμους, ιδιαίτερα στα Ελληνικά νησιά, και κυρίως στα πλεονεκτήματα που παρέχουν όλες οι περιοχές των λιμένων προσέγγισης (ports of call) για ενδιαφέρουσες επισκέψεις, εκδρομές και δραστηριότητες. Ειδικά δε, επισήμανε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ήδη εξυπηρετεί με την παράταση του ωραρίου λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, και άλλων πολιτιστικών αξιοθέατων για να διευκολύνονται οι επιβάτες της κρουαζιέρας, και ανέφερε σαν παράδειγμα τις διευθετήσεις που έγιναν για την Ακρόπολη, την Ολυμπία και άλλους χώρους και μνημεία, για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Επίσης, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Υπουργείου για την ανάπτυξη τουρισμού κρουαζιέρας και την «χειμερινή περίοδο», σε συνεργασία με τους τοπικούς επιχειρηματίες.
Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, Δρ. Καρλής, περιέγραψε τις εξυπηρετήσεις που προσφέρει το λιμάνι του Πειραιά, και τις εγκαταστάσεις που εξειδικεύονται για τα κρουαζιερόπλοια, δίνοντας έμφαση στο υπό εξέλιξη στρατηγικό σχέδιο νέων εγκαταστάσεων, μέρος των οποίων θα είναι ήδη έτοιμες μέσα στο 2011.
Στη συζήτηση που ακολούθησε τόσο με αμερικανούς συμμετέχοντες, όσο και με τους Έλληνες επαγγελματίες, ζητήθηκαν διευκρινήσεις σχετικά με την άρση του cabotage, και αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, οι επιθυμούμενες από τις εταιρείες κρουαζιεροπλοίων εξυπηρετήσεις, η ανάγκη αποφυγής οποιονδήποτε εμπλοκών λόγω διαδηλώσεων και απεργιών, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να έχουν ήδη ακυρωθεί για το 2011 ορισμένα δρομολόγια προς Πειραιά, καθώς επίσης και η επιθυμία για τη διευκόλυνση του ωραρίου των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων και για τους συμμετέχοντες σε μεγάλα συνέδρια. Επίσης, επισημάνθηκε η επίδραση που είχε η αρνητική εικόνα που παρουσίασε η Αθήνα λόγω ορισμένων περιστατικών, στις αρχές του έτους, αλλά και η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την ανάδειξή της σε ελκυστικό προορισμό, με διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις, για τις 52 εβδομάδες του έτους, όπως το Ράλλυ Ακρόπολις που έχει ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει πάλι από το 2011.
Οι Έλληνες Υπουργοί απάντησαν στις ερωτήσεις και παρείχαν σχετικές διευκρινήσεις, επισημαίνοντας αφενός ότι τα προβλήματα εμφανίστηκαν μόνο για μικρό χρονικό διάστημα και μόνο σε μία περιοχή από όλη την Ελλάδα, και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στις διεθνώς γνωστές τουριστικές περιοχές, και αφετέρου εξήραν την συνεργασία με τους επαγγελματίες για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας στις διεθνείς αγορές, με την συμμετοχή σε επιλεγμένες εκθέσεις, εκδηλώσεις και συναντήσεις, καθώς και την διαθεσιμότητά τους να συζητήσουν συγκεκριμένες προτάσεις του κλάδου.
Κλείνοντας την όλη συζήτηση, ο Πρέσβης των ΗΠΑ, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε μία τέτοια ανοικτή και εποικοδομητική τηλεδιάσκεψη, και υποσχέθηκε να παρέχει την υποστήριξή του για την συνέχιση της συνεργασίας όλων, για αμοιβαία οφέλη και πλεονεκτήματα.