Ενθαρρυντικά τα στοιχεία από το πρόγραμμα τουριστικής βίζας

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Τουρισμός

*

Στοιχεία για χορήγηση θεωρήσεων σε τουριστικές αγορές και λειτουργία πιλοτικού προγράμματος για τουριστικές επισκέψεις βραχείας διάρκειας για πολίτες τρίτων χωρών που ταξιδεύουν από την Τουρκία σε Ρόδο, Κω, Σάμο, Χίο και Λέσβο

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη επεξεργάσθηκαν και παρουσίασαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτάσεις για διευκόλυνση και απλούστευση της διαδικασίας εισόδου στα μεγαλύτερα νησιά μας του Ανατολικού Αιγαίου.

Σε συνέχεια αυτών των ενεργειών, η χώρα μας, με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε συνεργασία με την Τουρκία, εφαρμόζει πιλοτικό Πρόγραμμα για τουριστικές επισκέψεις βραχείας διάρκειας από ορισμένες περιοχές των Τουρκικών ακτών του Αιγαίου, προς επιλεγμένα Ελληνικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο, με απλοποιημένες διαδικασίες εισόδου.

Το Πρόγραμμα υλοποιείται από τις 7 Ιουνίου, αμέσως μετά την κοινοποίηση στις υπηρεσίες μας της γνωμοδότησης της Ευρ. Επιτροπής περί της συμβατότητός του με το Κοινοτικό Κεκτημένο και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012.

Τα διαθέσιμα στοιχεία για τις πρώτες 60 ημέρες λειτουργίας του Προγράμματος (από 7/6 έως 8/8) είναι μέχρι στιγμής θετικά, καθώς εμφανίζουν ότι 2.224 θεωρήσεις χορηγήθηκαν στο σύνολο των 5 νησιών με τις περισσότερες εξ΄αυτών να έχουν χορηγηθεί στη Ρόδο και στη Λέσβο. Όσον αφορά στις εθνικότητες των επισκεπτών οι οποίοι επωφελήθηκαν από την εφαρμογή της ελληνικής αυτής πρωτοβουλίας, πρώτη θέση κατέχουν οι πολίτες Τουρκίας και ακολουθούν πολίτες Ρωσίας και Ουκρανίας καθώς και άλλων τρίτων χωρών με μικρότερους αριθμούς.

Εξάλλου, τα στατιστικά στοιχεία χορηγηθεισών θεωρήσεων για το πρώτο επτάμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011 από τις Προξενικές Αρχές μας στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα θετικά και ενθαρρυντικά.

Ενδεικτικά αναφέρεται η αύξηση στις χορηγηθείσες θεωρήσεις κατά 111% από το Γενικό Προξενείο Μαριούπολης (11.088 θεωρήσεις το α' 7μηνο), κατά 71% από το Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας Κιέβου (53.506), κατά 54% από το Γενικό Προξενείο Σαγκάης (5.550), κατά 57% από το Γενικό Προξενείο Νοβοροσσίσκ (20.050), κατά 43,5% από το Γενικό Προξενείο Κωνσταντινουπόλεως (30.309), κατά 31% από το Προξενείο Αδριανούπολης (5.372), κατά 29.5% από το Γενικό Προξενείο Μόσχας (375.886) και κατά 20.5% από το Γενικό Προξενείο Σμύρνης (8.357).

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter