Η εισήγηση του Δημάρχου Κω στη συνεδρίαση του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Τουρισμός

Κώστας Καΐσερλης

Στην συνεδρίαση του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού την 1η Οκτωβρίου 2012 παρουσιάστηκε η εισήγηση του Δημάρχου Κω για τον προγραμματισμό και την εξέλιξη των δράσεων του Δήμου της Κω που έχουν ως στόχο την αναζωογόνηση του τουριστικού προϊόντος.

Οι δράσεις και τα έργα είναι ενταγμένα στο τριετές επιχειρησιακό σχέδιο 2012- 2014 και αποτελούν τον βασικό κορμό των αναπτυξιακών έργων του Δήμου που αυτή την περίοδο προωθούνται και υλοποιούνται

Έκθεση Δημάρχου εν όψει της κατάθεσης του προγράμματος έργων 2013.

Είναι γνωστό σε όλους μας και πέραν από τις επιστημονικές έρευνες και τα συμπεράσματα τους ότι η αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης και της δυσπραγίας των επιχειρήσεων μας απαιτεί νέες καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες με στόχο την αναζωογόνηση του τουριστικού μας προϊόντος.

Σ' αυτήν την προσπάθεια βασικό εργαλείο που πλέον διαθέτει η κοινωνία μας πέραν του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της είναι το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό των νέων επιστημόνων μας. Είναι το δυναμικό που πρέπει οργανωμένα να συνεισφέρει στην χρησιμοποίηση καινοτόμων εργαλείων και τεχνολογιών αναγκαίων για την αντιμετώπιση του σκληρού ανταγωνισμού που απαιτεί ποιότητα και σύγχρονα μέσα.
Παράλληλα απαιτούνται γρήγορες κινήσεις με σκοπό την αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών μας και την ανάδειξη τους με σκοπό την αξιοποίηση και εκμετάλλευση τους ως νέα προϊόντα που θα αναζωογονήσουν τα παρεχόμενα μέχρι σήμερα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ο σχεδιασμός της σύγχρονης ανάπτυξης που υλοποιεί ο Δήμος μας έχει συνοπτικά τους ακόλουθους άξονας.

1. Δράσεις οργάνωσης και κινητοποίησης των νέων επιστημόνων σε υπηρεσίες υποστήριξης των επιχειρήσεων και της κοινωνίας.

2. Δράσεις ανάδειξης και αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών του νησιού.

3. Δράσεις δημιουργίας νέων επιχειρηματικών ομάδων ανάδειξης και εκμετάλλευσης των τομέων του περιβάλλοντος και των πολιτισμικών αγαθών.

4. Δράσεις καινοτομίας για την παραγωγή και προώθηση τοπικών επώνυμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Στον πρώτο τομέα της υποστήριξης των επιχειρήσεων και της κοινωνίας προωθούνται και υλοποιούνται τα ακόλουθα προγράμματα:
• Δημιουργία και υποστήριξη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Επικοινωνίας η οποία θα αναλάβει σε συνεργασία με της παραγωγικές τάξεις του νησιού την λειτουργία των βάσεων δεδομένων της επιστημονικής τεκμηρίωσης της τουριστικής προοπτικής και την προβολή και προώθηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Εντός των ημερών ανατίθεται το έργο της δημιουργίας ηλεκτρονικού αρχείου ερευνών και μελετών της εξέλιξης του τουρισμού στην Κω και ευρύτερα και η δημιουργία διαδραστικής ηλεκτρονικής πληροφόρησης επιχειρήσεων, προϊόντων και υπηρεσιών για την προβολή και προώθηση του τουρισμού. Το εν εξελίξει πρόγραμμα para-mare tourism ύψους 350 χιλιάδων ευρώ προσφέρει τα απαραίτητα εργαλεία.
• Την υποστήριξη δράσεων που θα στοχεύουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και αφορούν ενίσχυση των χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών συγκοινωνιών και την οργάνωση των παρεχόμενων σε τοπικό επίπεδο υπηρεσιών και εκδηλώσεων.
• Την Δημιουργία και υποστήριξη της δομής συνεχούς εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και κατάρτισης των επιχειρηματιών, των εργαζόμενων και των ανέργων με στόχο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών και την προετοιμασία για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ήδη προετοιμάζεται η υποστήριξη των μαθητών του Επαγγελματικού Λυκείου για τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό στις νέες εργασιακές απαιτήσεις και για την πρακτική τους εξάσκηση. Επίσης οργανώνεται το Κέντρο της διά βίου εκπαίδευσης που θα αποτελέσει τον πυρήνα της επαγγελματικής επιμόρφωσης και κατάρτισης.
• Την δημιουργία δομής για την καθιέρωση του τοπικού σήματος ποιότητας υπηρεσιών και προϊόντων. Ολοκληρώνεται κα θα εφαρμοστεί το σήμα ποιότητας για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος και μελετάται η καθιέρωση του από το 2014 στους λοιπούς τομείς υπηρεσιών και τοπικών προϊόντων.
• Την δημιουργία δομής ηλεκτρονικού πληροφοριακού συστήματος για την συγκέντρωση και επικαιροποίηση όλων των αναγκαίων πληροφοριών των ακινήτων, των υποδομών, του πληθυσμού και των επιχειρήσεων με σκοπό την παροχή έγκυρων πληροφοριών υποστήριξης της επιχειρηματικότητας. Ήδη για την δημιουργία του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας εργάζεται η Επιχείρηση Κοινωνικής Οικονομίας «Γαιόραμα»

Στο δεύτερο τομέα της ανάδειξης και αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών του νησιού μας προς υλοποίηση είναι τα ακόλουθα.:
• Μελέτη κατασκευή του μόλου των κρουαζιεροπλοίων.
• Μελέτη κατασκευή της επέκτασης της μαρίνας.
• Μελέτη κατασκευή υπήνεμης προβλήτας ανατολικά του Κάστρου και αναβάθμιση του λιμένα Μανδρακίου.
• Μελέτη κατασκευή 5 προβλητών στο Τιγκάκι, το Μαρμάρι, την Κέφαλο, τις ιαματικές πηγές και την Κω για την ανάδειξη των περιοχών μέσω των θαλάσσιων περιηγήσεων.
• Ανάδειξη αξιοποίηση της Αλυκής με στόχο την αναβάθμιση και αναζωογόνηση των τουριστικών επιχειρήσεων Τιγκακίου και Μαρμαρίου.
• Ανάπλαση και ανάδειξη της λίμνης Πυλίου.
• Προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και των πολιτισμικών αγαθών του ορεινού όγκου και των δασών.
• Αναβάθμιση των τουριστικών περιοχών των Κοινοτήτων με την κατασκευή αποχετευτικών δικτύων, βιολογικών καθαρισμών και δικτύων ύδρευσης.
• Επεκτάσεις των ποδηλατοδρόμων στην ανατολική και δυτική περιοχή της πόλης Κω και δημιουργία προσβάσεων ποδηλάτων στον ορεινό όγκο.
• Ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στην πόλη της Κω.
• Μέτρα και ενέργειες οικονομικής ελάφρυνσης των τουριστικών επιχειρήσεων.
Στον τρίτο τομέα της δημιουργία και υποστήριξης νέων καινοτόμων επιχειρηματικών ομάδων προετοιμάζονται τα ακόλουθα.
• Λειτουργία του Εκθεσιακού Κέντρου ανάδειξης της Ιταλικής Αρχιτεκτονικής.
• Δημιουργία και στήριξη επιχειρηματικής ομάδας ανασκαφών για την ανάδειξη του αρχαίου σταδίου και του αρχαίου Θεάτρου.
• Δημιουργία και στήριξη επιχειρηματικής ομάδας ανάδειξης του περιπατητικού και θρησκευτικού τουρισμού.
• Δημιουργία και στήριξη επιχειρηματικής ομάδας ανάδειξης της μεσογειακής πανίδας
• Αναβάθμιση της Αντιμάχειας ως Κέντρου Λαογραφίας και Παράδοσης.
• Δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Νεότητας και στήριξη επιχειρηματικής ομάδας για την αναβάθμιση των υπηρεσιών στην Κέφαλο και την Καρδάμαινα.
• Στοχευμένες δράσεις για την προσέλκυση τουριστών από αναδυόμενες χώρες.
Στον τέταρτο τομέα της δημιουργίας και στήριξης επιχειρήσεων παραγωγής και προώθησης τοπικών επώνυμων προϊόντων και υπηρεσιών προωθούνται τα ακόλουθα.
• Στήριξη της επιχειρηματικής ομάδας καλλιέργειας και επεξεργασίας βοτάνων και θεραπευτικών φυτών.
• Στήριξη της επιχειρηματικής ομάδας για παραγωγή τοπικής μπύρας.
• Στήριξη της επιχειρηματικής ομάδας για παραγωγή τοπικών επεξεργασμένων κρεάτων και τυροκομικών προϊόντων.
• Στήριξη της επιχειρηματικής ομάδας παραγωγής προϊόντων μελιού.
• Δημιουργία και στήριξη της επιχειρηματικής ομάδας παροχής υπηρεσιών υγείας στους τουρίστες.
• Δημιουργία και στήριξη της επιχειρηματικής ομάδας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας.
• Δημιουργία και στήριξη των επιχειρηματικών ομάδων παρασκευής και διάθεσης τοπικών γαστρονομικών σκευασμάτων.
• Δημιουργία και στήριξη της επιχειρηματικής ομάδας παροχής υπηρεσιών φύλαξης και αγωγής παιδιών στους τουρίστες.

Η Δημοτική Αρχή στα πλαίσια της εξέλιξης του επιχειρησιακού προγράμματος 2012-2014 προετοιμάζεται για την κατάρτιση του ετήσιου προγράμματος έργων και δράσεων του έτους 2013 και την υλοποίηση του. Η τελική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα προκύψει από τον διάλογο που έχει ξεκινήσει μεταξύ των φορέων και των παραγωγικών τάξεων και ως εισήγηση τα μέλη του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού καλούνται να προετοιμαστούν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter