Έργο ΠΑΡΑ-MARE TOURISM

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Τουρισμός

Δήμος Κω

«Ενημέρωση για το Έργο ΠΑΡΑ-MARE TOURISM»

Ο Δήμος της Κω στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα – Κύπρος» υλοποιεί, ως επικεφαλής εταίρος, το έργο «Προβολή & Ψηφιακή Στήριξη του Θαλάσσιου Τουρισμού και Δημιουργία Παρατηρητηρίου Τουρισμού σε Κύπρο, Κρήτη και Κω» και ακρωνύμιο ΠΑΡΑ-MARE TOURISM συνολικού προϋπολογισμού 1,124,520 € εκ των οποίων τα 300.000 € αφορούν δράσεις που θα υλοποιηθούν από τον Δήμο μας.

Το τμήμα του έργου που υλοποιεί ο Δήμος μας, επανασχεδιάστηκε με στόχο την αξιοποίηση της χρηματοδότησης για την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος. Το έργο περιλαμβάνει τα ακόλουθα διακριτά υποέργα των οποίων η υλοποίηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη:
1. Διαδικτυακή πύλη (portal) παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών τουριστικής προβολής και πληροφόρησης, προϋπολογισμού 95,000 €
Ο στόχος της διαδικτυακής πύλης είναι η ολοκληρωμένη τουριστική παρουσία του νησιού της Κω στο διαδίκτυο και η υποστήριξη τουριστών του νησιού από το σχεδιασμό του ταξιδιού τους μέχρι και μετά την αναχώρησή τους από αυτό.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε υποδομές και υπηρεσίες θαλάσσιου τουρισμού.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο του έργου βάση δεδομένων με τουριστική πληροφορία για ολόκληρο το νησί. Η βάση αυτή δεδομένων θα αξιοποιηθεί εντός του έργου:
• Για την τουριστική προβολή της Κω στο διαδίκτυο μέσα από Portal Θαλασσίου Τουρισμού
• Για τη συντονισμένη τουριστική προβολή της Κω μέσα από δημοφιλείς διαδικτυακούς τόπους, όπως λ.χ. google maps, Wikipedia, κ.α. αλλά και μέσα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης
• Για την παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών σε δυνητικούς αλλά και πραγματικούς τουρίστες στο νησί μέσα από το Portal θαλασσίου τουρισμού και μέσα από εξειδικευμένη εφαρμογή τουριστικού οδηγού για έξυπνα κινητά. Οι υπηρεσίες αυτές αφορούν κυρίως στην παροχή τουριστικής πληροφορίας κατά το σχεδιασμό αλλά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Στα Βασικά αποτελέσματα του έργου περιλαμβάνονται τα ακόλουθα
1. Δημιουργία Βάσης δεδομένων τουριστικής πληροφορίας
2. Ανάπτυξη Συστήματος διαχείρισης περιεχομένου
3. Διαδραστικές υπηρεσίες από το Portal
4. Σχεδιασμός περιηγήσεων - itinerary planner
5. Εφαρμογή κρατήσεων για τη Μαρίνα
6. Εφαρμογή για κινητές πλατφόρμες
7. Διαδικτυακή Καμπάνια προβολής του Portal κυρίως μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η υλοποίηση του έργου θα γίνει έπειτα από ανοικτό διαγωνισμό που θα διενεργηθεί στις 15 Οκτωβρίου.

2. Ψηφιακό Παρατηρητήριο Τουρισμού, προϋπολογισμού 95,000 €
Το έργο αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή μέσα από παρεμβάσεις όπως είναι η παροχή έγκυρης, έγκαιρης και στοχευμένης πληροφόρησης των επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα, η προσφορά συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα που άπτονται στα πεδία της καινοτομίας και της εφαρμογής καλών πρακτικών σε επιχειρήσεις, στην προσφορά στατιστικών στοιχείων και πληροφοριών και στην διεξαγωγή ερευνών, αξιολόγησης και σύγκρισης με σκοπό τον προσδιορισμό των ζητούμενων για την αειφόρο ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας. Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η τόνωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση των τουριστικών υπηρεσιών καθώς αυτές θα προσαρμόζονται πλέον πιο εύκολα στις ανάγκες των επισκεπτών, ενώ από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις του κλάδου θα διαθέτουν περισσότερη πληροφόρηση και ενημέρωση προσαρμόζοντας την προσφορά τους. Μέσα από το έργο θα εξελιχθούν και θα αναπτυχθούν καινοτόμες εφαρμογές τόσο στη συγκέντρωση και ομογενοποίηση στοιχείων από πρωτογενείς έρευνες αγοράς όσο και στην ανάπτυξη μοντέλου διαδικασιών διαχείρισης γνώσης το οποίο μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες στοχεύει στον εντοπισμό των αναγκών, τη σύλληψη και δομή της γνώσης καθώς και τη διάχυση και χρήση αυτής. Επιπλέον, οι δημιουργούμενες δομές των Παρατηρητηρίων αποτελούν πρωτοπόρα συστήματα διαχείρισης και διάχυσης της πληροφόρησης στον τουριστικό τομέα.

Η υλοποίηση του έργου θα γίνει έπειτα από πρόχειρο διαγωνισμό που έχει ήδη διενεργηθεί και αναμένεται να υπογραφεί σχετική σύμβαση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

3. Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε όλες Λιμενικές Εγκαταστάσεις & Παράκτιες Περιοχές της νήσου Κω για τη στήριξη και προβολή του θαλάσσιου τουρισμού, προϋπολογισμού 70,000 €

Στα πλαίσια του έργου θα εγκατασταθούν νέα σημεία ασύρματης πρόσβασης για δωρεάν πρόσβαση στο Internet στα λιμάνια της Κεφάλου, της Καρδάμαινας, του Μαστιχαριού, της Κω, στο Τιγκάκι, το Μαρμάρι, την Μαρίνα της Κω τον Υγροβιότοπο στο Ψαλίδι, κ.α. Επίσης σε 15 σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος θα εγκατασταθούν δικτυακές κάμερες για την προβολή τοπίων του νησιού μας ζωντανά όλο το 24ώρο μέσα από το Internet.

Η υλοποίηση του έργου θα γίνει έπειτα από ανοικτό διαγωνισμό που έχει ήδη διενεργηθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2012.

Μέσα από το παραπάνω πλέγμα δράσεων επιδιώκεται με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών να προσθέσουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στο τουριστικό μας προϊόν στους τομείς της εξατομικευμένης προβολής και πληροφόρησης.

Παράλληλα στηρίζεται το σύνολο των μικρομεσαίων οικογενειακών επιχειρήσεων του κλάδου αφού αφενός θα προβάλλονται δωρεάν μέσα από την πύλη τουριστικής προβολής και αφετέρου θα μπορούν να αξιοποιούν τα πολύ χρήσιμα εργαλεία του Παρατηρητηρίου για να μελετούν και να σχεδιάζουν τις επιχειρηματικές τους κινήσεις.

Γραφείο Τύπου Δήμου Κω

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter