UNICEF: μείωση της παιδικής θνησιμότητας
Οι τελευταίες εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών για την κάτω των πέντε ετών θνησιμότητα δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τη UNICEF και δείχνουν συνεχή πρόοδο στη μείωση του αριθμού των παιδιών που δεν ζουν μέχρι τα πέμπτα τους γενέθλια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, ο αριθμός των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών που πεθαίνουν κάθε χρόνο έχει μειωθεί παγκοσμίως, από 12,4 εκατομμύρια το 1990 σε 8,1 εκατομμύρια το 2009. Τα ποσοστά της κάτω των πέντε ετών θνησιμότητας μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, από 89 θανάτους ανά 1000 ζώντα νεογνά, σε 60 το 2009.
Τα καλά νέα είναι ότι αυτές οι εκτιμήσεις δείχνουν πως 12.000 λιγότερα παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο σε σύγκριση με το 1990.
Ωστόσο, η τραγωδία των αποτρέψιμων θανάτων παιδιών συνεχίζεται. Περίπου 22.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε ημέρα, με περίπου το 70% αυτών των θανάτων να συμβαίνουν κατά το πρώτο έτος της ζωής τους.
Η κάτω των πέντε ετών θνησιμότητα συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο σε λίγες χώρες. Περίπου το ήμισυ των θανάτων κάτω των πέντε ετών σημειώθηκαν σε πέντε μόνο χώρες το 2009: Ινδία, Νιγηρία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Πακιστάν και Κίνα.
Τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας εξακολουθούν να εντοπίζονται στην υποσαχάρια Αφρική, όπου το 1 στα 8 παιδιά πεθαίνει πριν τα πέμπτα του γενέθλια - σχεδόν 20 φορές περισσότερα από το μέσο όρο των ανεπτυγμένων περιοχών (1 στα 167). Η Νότια Ασία παρουσιάζει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό, με περίπου το 1 στα 14 παιδιά να πεθαίνουν πριν την ηλικία των πέντε.
Ενώ ο ρυθμός με τον οποίο μειώνονται τα ποσοστά θνησιμότητας κάτω των πέντε ετών βελτιώθηκε για την περίοδο 2000 - 2009 σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία, η μείωση δεν είναι ακόμη αρκετά γρήγορη - ιδιαίτερα στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία και Ωκεανία - για την επίτευξη του Αναπτυξιακού Στόχου της Χιλιετίας (για μείωση κατά τα δύο τρίτα μεταξύ 1990 και 2015).
Οι νέες εκτιμήσεις δημοσιεύθηκαν στην έκθεση του 2010 «Επίπεδα & Τάσεις στην Παιδική Θνησιμότητα», που εκδίδεται από την Διυπηρεσιακή Ομάδα του ΟΗΕ για την Εκτίμηση της Παιδικής Θνησιμότητας (IGME), καθώς και σε ειδικό σχολιασμό στο The Lancet.
Οι εκτιμήσεις αυτές αποτελούν έργο μιας σειράς οργανισμών του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, που αποτελούν την Ομάδα για την Εκτίμηση της Παιδικής Θνησιμότητας στην οποία ηγούνται η UNICEF και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και έχουν γίνει με την εποπτεία και τις συμβουλές από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.