Επικίνδυνη χημική ουσία σε χαρτιά αποδείξεων και πλαστικά ευρείας χρήσης

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Υγεία

256

Τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία που εγκυμονεί η τοξικότητα της δισφαινόλης Α (BPA) φέρνει στο προσκήνιο ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, με γραπτή ερώτηση του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η BPA είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στα πλαστικά δοχεία τροφίμων και τα μπουκάλια ποτών, στο θερμικό χαρτί που χρησιμοποιείται για φαξ, αποδείξεις και εισιτήρια αλλά και σε πλήθος άλλων αντικειμένων καθημερινής χρήσης. Ο ευρωβουλευτής ζητά την απαγόρευση της χρήσης της αμφιλεγόμενης δισφαινόλης υπό το πρίσμα της αρχής της προφύλαξης, καθώς νέες έρευνες αποδεικνύουν ότι απορροφάται από το δέρμα και ότι μπορεί να μεταφερθεί από τις πλαστικές συσκευασίες στα τρόφιμα.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:

«Δύο νέες επιστημονικές έρευνες φέρνουν στο προσκήνιο τους κινδύνους που εγκυμονεί η έκθεση στη χημική ουσία δισφαινόλη Α (BPA) για τη δημόσια υγεία και ιδιαίτερα για τις εγκύους και τα βρέφη. Συγκεκριμένα η πρώτη έρευνα ενός γαλλικού ερευνητικού ινστιτούτου απέδειξε ότι η BPA που έχει ενοχοποιηθεί στο παρελθόν από πλήθος δημοσιευμένων ερευνών για καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη μέχρι και δυσλειτουργίες του αναπαραγωγικού συστήματος απελευθερώνεται εύκολα από τα θερμικά χαρτιά που χρησιμοποιούνται στα φαξ, τις αποδείξεις και τα εισιτήρια και απορροφάται από το δέρμα. Στη δεύτερη έρευνα, επιστήμονες του Harvard που μελέτησαν τις συγκεντρώσεις ΒΡΑ στα ούρα 389 εγκύων γυναικών, διαπίστωσαν ότι όσες εργάζονταν ως ταμίες και επομένως έρχονταν σε καθημερινή επαφή με αποδείξεις ταμειακών μηχανών είχαν υψηλότερα επίπεδα BPA στο αίμα τους. Επιπλέον, η ουσία αυτή που βρίσκεται στη συντριπτική πλειοψηφία των πλαστικών που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως πλαστικά δοχεία, μπουκάλια, ποτήρια κ.α. μεταφέρεται εύκολα στα τρόφιμα, ειδικά όταν τα δοχεία εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Δεδομένου ότι η BPA μιμείται τη λειτουργία των οιστρογόνων στο σώμα, διαταράσσοντας την ορμονική ισορροπία του οργανισμού, τα πορίσματα των ανωτέρω ερευνών εγείρουν κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την επίδραση της BPA στη δημόσια υγεία και ιδιαίτερα στις εγκύους και τα βρέφη που είναι άκρως ευπαθής ομάδα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πρέπει να απαγορευθεί η χρήση της BPA. Υπό το φως των νέων επιστημονικών στοιχείων η ΕΕ, που ορθώς προέβη τον περασμένο χρόνο στην απαγόρευση και απόσυρση των πλαστικών μπιμπερό που περιείχαν BPA, είναι αναγκαίο να προβεί με βάση την αρχή της προφύλαξης στην ολική απαγόρευση της ΒΡΑ για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας από τις επικίνδυνες επιπτώσεις της χρήσης της.»

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε από την 1η Μαρτίου 2011 την κατασκευή και από την 1η Ιουνίου 2011 τη διάθεση στην αγορά και την εισαγωγή στην EE πλαστικών μπιμπερό που περιέχουν δισφαινόλη Α.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter