Βιοϊατρική Τεχνολογία και Πληροφορική - MEDICON 2010

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Υγεία

MEDICON 2010

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο συνέδριο με υψηλό επιστημονικό κύρος και μακρά παράδοση, που διοργανώνεται κάθε τρία χρόνια σε μία Μεσογειακή χώρα, υπό την αιγίδα της "IFMBE - International Federation for Medical and Biological Engineering". Μετά από 21 χρόνια, το MEDICON επιστρέφει στην Ελλάδα.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Πόρτο Καρράς, στη Χαλκιδική. Η θεματολογία του Συνεδρίου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, θέματα μεθοδολογίας και εφαρμογών βιοϊατρικής μηχανικής και συστημάτων, Βιοϊατρική Απεικόνιση, Επεξεργασία Βιοϊατρικού σήματος, Κλινική Μηχανική, Ιατρικές συσκευές και εξοπλισμός υγείας, Ηλεκτρονική υγεία, Εκπαιδευτικά θέματα βιοϊατρικής μηχανικής και θέματα πιστοποίησης, Εφαρμογές διαδικτύου, Τεχνολογίες ανίχνευσης ανθρώπινου συναισθήματος, κλινικές εφαρμογές των τεχνολογιών ομιλίας και του λόγου, η ευφυή σύνθεση τεχνητής φωνής καθώς και Βιοϊατρική μηχανική και γυναικείο φύλο.

Επιλεγμένες ομιλίες:

Mark Hawley, από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ της Αγγλίας

Θα μιλήσει για τις κλινικές εφαρμογές των τεχνολογιών της ομιλίας και του λόγου (Clinical applications of speech Technology) που αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών υγείας, όπως άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένους, χρόνια πάσχοντες κτλ. Αν και τεχνολογίες περί της αυτόματης αναγνώρισης φωνής και ομιλίας έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, εντούτοις οι χρησιμοποιούμενες διεπαφές εξακολουθούν να είναι δύσχρηστες για τα άτομα με διαταραχές στην ομιλία. Στην ομιλία αυτή θα δοθούν οι νεώτερες εξελίξεις σχετικά με τη ευφυή σύνθεση τεχνητής φωνής προκειμένου τα άτομα αυτά να μπορούν να χρησιμοποιήσουν εύκολα νέου τύπου συσκευές όπως η διαδραστική τηλεόραση, το κινητό τηλέφωνο κτλ. καθώς και οι νεότερες εξελίξεις στην λογοθεραπευτική χρήση αυτών, αλλά και την χρήση τους ως εργαλεία για την μελέτη της συμπεριφοράς των ατόμων αυτών.

Γιώργος Σακάς, από το Ινστιτούτο Υπολογιστικών Γραφικών του Ερευνητικού Κέντρου Fraunhofer της Γερμανίας

Θα μιλήσει για την ανάπτυξη μια πρωτότυπης ομοταξίας που χαρακτηρίζει τις βιοϊατρικές και κλινικές διαδικασίες και διασαφηνίζει πώς αυτές συνδέονται μεταξύ τους ανεξάρτητα από το πώς ονομάζονται (με ποιο όρο αποδίδονται δηλαδή), έτσι ώστε να υπάρχει ένα πλαίσιο αναφοράς και να μην υπάρχει σύγχυση όρων από αυτούς που τις χρησιμοποιούν (π.χ. τεχνικοί, νοσηλευτές, ιατροί κτλ).

Η ερευνήτρια Rana el Kaliouby, από το MIT Media Lab θα μιλήσει για τις εφαρμογές της «συναισθηματικής υπολογιστικής».

Οι τεχνολογίες ανίχνευσης του ανθρώπινου συναισθήματος έχουν πλέον φτάσει στο σημείο όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σοβαρά εκτός εργαστηρίου δηλαδή στον πραγματικό κόσμο. Στην ομιλία της η παγκοσμίου φήμης, Αιγυπτιακής καταγωγής ερευνήτρια θα παρουσιάσει τις νέες εξελίξεις σχετικά με αισθητήρες που φοριούνται ή κάμερες συνδεδεμένες με κατάλληλα μαθηματικά μοντέλα και εργαλεία που είναι σε θέση να διαπιστώνουν τη συναισθηματική και νοητική κατάσταση του χρήστη ενός υπολογιστή σε συνθήκες καθημερινής διαβίωσης όπως το σπίτι, το σχολείο κτλ. Θα συζητηθεί επίσης πώς αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να την κλινική και βιοϊατρική έρευνα για να μελετήσουν τις διαταραχές της ψυχικής υγείας και ανάπτυξης όπως ο αυτισμός. Και οι διαταραχές που σχετίζονται με το στρες. Επιπλέον θα δειχθούν πρωτότυπες ιδέες και εφαρμογές που επιτρέπουν τη χρήση συναισθήματος σε καθημερινές ηλεκτρονικές κοινωνικές δραστηριότητες προκειμένου οι άνθρωποι να επικοινωνούν διαμέσου των μηχανών με πιο φυσικό τρόπο.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου έχει προσκληθεί να κηρύξει η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η Τελετή Έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Μαΐου 2010 και ώρα 9.30 π.μ., στο ξενοδοχείο Πόρτο Καρράς. Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Βιοϊατρικής Τεχνολογίας ΕΛΕΒΙΤ.

Παράλληλα με το MEDICON 2010, θα διεξαχθεί στο Πόρτο Καρράς, το 7ο Ευρωπαϊκό Συμπόσιο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (7th ESBME), που διοργανώνει ανά διετία η Μονάδα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και το οποίο έχει πλέον δημιουργήσει παράδοση.

Η εκδήλωση συνδέεται άμεσα με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Βιοϊατρική Τεχνολογία, που διοργανώνεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με το ΕΜΠ από το 1989 και στο οποίο συμμετέχουν περισσότερα από 20 Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Από το πρόγραμμα αυτό έχουν αποφοιτήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 500 Έλληνες και ξένοι φοιτητές.

Επίσης, παράλληλα στο MEDICON 2010 θα ενσωματωθεί και το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, ενώ προβλέπεται να πραγματοποιηθούν οι ετήσιες συναντήσεις του IFMBE Administrative Council και των BME Societies Secretaries, των μελών της International Academy of Medical and Biological Engineering IAMBE, του Clinical Engineering Division CED, καθώς και η ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΛΕΒΙΤ.

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter