Ένα επίκαιρο δίλημμα

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Βιβλιοστάτης

Η Δημοκρατία μεταξύ ουτοπίας και πραγματικότητας

Η Δημοκρατία μεταξύ ουτοπίας και πραγματικότητας: επιμέλεια Αντ. Μανιτάκης κ.α. εκδόσεις Σαββάλας, 2011, σελίδες 558

Η Δημοκρατία νοείται, πρωταρχικά, ως μια μορφή πολιτεύματος και μάλιστα λογίζεται ως η πλέον ικανοποιητική- στις σύγχρονες κοινωνίες. Συνάμα όμως η Δημοκρατία γίνεται αντιληπτή και ως τρόπος ζωής- που (θα πρέπει να) εκφράζει έμπρακτα τις θεμελιώδεις αρχές της.

Με αυτή τη διττή σήμανση δεν εξαντλείται, φυσικά, η προσέγγιση του πιο διαδεδομένου πολιτεύματος το οποίο (έως και σήμερα) μοιάζει να ταλανίζεται από ποικίλες ανακολουθίες. Για τη Δημοκρατία λέγονται και γράφονται ακόμη πολλά- υπέρ & κατά- με συνέπεια να παραμένει αμείωτο το ενδιαφέρον για τη διαχείρισή της.

Όλη τούτη η επιχειρηματολογία φαίνεται ότι κατατείνει (εντέλει) σε ένα δίλημμα ∙ σε αυτό της ουτοπικής ή της πραγματικής εφαρμογής του δημοκρατικού ιδεώδους. Στο επίκαιρο δίλημμα για την ουτοπία ή την πραγματικότητα της Δημοκρατίας- όπως εκτυλίσσεται μέσα από τις πολύπλευρες οπτικές της θεωρητικής και της ασκούμενης πολιτικής.

Σε αυτή τη λογική κινείται και το σημαντικό τούτο έργο που περιέχει κείμενα -δωρήματα προς τιμήν του καθ. Ζ. Παπαδημητρίου- για το επίμαχο θέμα. Ένα βιβλίο που προσφέρει πολλά στην πολιτική μας παίδευση και γι αυτό χρήσιμο για όλους όσοι μεριμνούν για τα κοινά.

Σ.Α.Γ.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter