Ληστές

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Βιβλιοστάτης

Eric Hobsbawm, ΛηστέςEric Hobsbawm, Ληστές, μετάφραση Ν. Κούρκουλος, 4η έκδοση, εκδόσεις Θεμέλιο, 2010, σελίδες 263

«Η κοινωνική ληστεία από τη φύση της αμφισβητεί, σε επίπεδο αρχής, την καθιερωμένη τάξη πραγμάτων της ταξικής κοινωνίας και την πολιτική της λειτουργία (κι έτσι) μπορεί να θεωρηθεί προάγγελος ή υποκινητής της εξέγερσης.»

Με αυτή την διαπίστωση (που παρατίθεται στο 8ο κεφάλαιο του παρόντος βιβλίου) ο διάσημος ιστορικός-συγγραφέας Ε. Χόμπσμπάουμ οριοθετεί ένα μείζονος σημασίας κοινωνικό φαινόμενο των δύο τελευταίων αιώνων ∙ αυτό της ληστείας. Οι επονομαζόμενοι Ληστές δεν πρέπει, φυσικά, να ταυτίζονται με τους ανθρώπους του υπόκοσμου (οι οποίοι ζουν «παρασιτικά» στον ισχύοντα κόσμο). Οι Ληστές είναι κοινωνικά απόβλητοι-αντάρτες-πένητες που αρνούνται τις ισχύουσες δομές της (εκμεταλλευτικής) κοινωνίας τους. Είναι αρνητές του κοινωνικού-πολιτικού συστήματος και δρουν «με τα μόνα μέσα που είναι στη διάθεση των φτωχών- δύναμη, γενναιότητα, πανουργία και αποφασιστικότητα».

Ο Ε. Χόμπσμπάουμ διατρέχει (κοινωνιολογικά και πολιτικά) την ιστορική διαδρομή και τη δράση τους σε ένα σπουδαίο βιβλίο, υπέροχο ως προς την αφηγηματική σύνθεση και την υφολογική του γραφή. Ένα βιβλίο που αφυπνίζει μέσω της γνώσης που προσφέρει και γι αυτό αξίζει να μην περάσει αναξιοποίητο.

Σ.Α.Γ.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter