Κρυμμένο Μυστικό

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Οι έφηβοι μας γράφουν

 

Κρυμμένο Μυστικό

Η βίαιη δραστηριότητα αποτελεί διαχρονικό φαινόμενο και σε όλες τις εκδοχές της συνοδεύει την ανθρώπινη δραστηριότητα  από τις πρώτες φάσεις της επιστήμης και της υψηλής τεχνολογίας.

Σήμερα, ωστόσο η βία αποτελεί καθημερινό φαινόμενο και επεκτείνεται σχεδόν επιδημικά γνωρίζοντας ιδιαίτερη έξαρση  στα σχολεία . το ότι η σχολική βία αντανακλά ή αναπαράγει  την ευρύτερη κοινωνία είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός αλλά και το ότι τα παιδιά έχουν δικαίωμα να φοιτούν σε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον είναι επίσης αδιαπραγμάτευτο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η βία στο σχολείο εμπεριέχει στοιχεία εξουσίας, ψυχολογικού εκβιασμού και πειθαναγκασμού και μετατρέπει το σχολείο σε πεδίο αντιπαραθέσεων, αποκλεισμού και συγκρούσεων.

Μια μεγάλη μερίδα μαθητών γίνονται τα ευάλωτα θύματα που υφίστανται , εγκληματικές πολλές φορές ενέργειες εις βάρος τους, φυσικές, σεξουαλικές, ψυχολογικές απειλές και λεκτική βία, βανδαλισμούς κλπ.

Πολλοί εκπαιδευτικοί και γονείς που βιώνουν το πρόβλημα καθημερινά ανησυχούν δικαιολογημένα, καθώς καλούνται να σηκώσουν στους ώμους τους το φορτίο της ευθύνης και της διαχείρισης αυτού του φαινομένου.

Είναι θέμα κυρίαρχων προβαλλόμενων προτύπων της εποχής;

Είναι θέμα ανεπάρκειας της πολιτείας και των θεσμών της; Ίσως το αντίδοτο θα πρέπει να αναζητηθεί στη δικαιοσύνη και το σεβασμό.

Πάντως όλα έχουν και τα όριά τους…

Οδυσσέας Χλαπάνης

 

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter