Ο γεωτουρισμός είναι μια οικονομική δύναμη

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Ταξιδεύω

1

-γράφει ο Γεωδίφης-

Μερικές φορές η λύση σε ένα νέο πρόβλημα είναι ακριβώς μπροστά από σας - ή, στην περίπτωση μιας κοινότητας στη Νέα Γη, ακριβώς κάτω από τα πόδια τους.

Οι κάτοικοι μιας κοινότητας, συνεργάζονται με τους παλαιοντολόγους, αφού ανακάλυψαν ότι τα απολιθώματα θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως κινητήριες δυνάμεις για τον τουρισμό - και την επιστημονική έρευνα - σε μια περιοχή που είχε πολύ δύσκολες στιγμές κατά το παρελθόν.

Η αλιεία στο Cove South της νότιας Νέας Γης κατέρρευσε στις αρχές του 1990, εξαιτίας της υπεραλίευσης με αποτέλεσμα να χτυπηθεί ιδιαίτερα η τοπική οικονομία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα σχολεία , τα supermarkets να κλείσουν. Δεν υπήρχε τίποτα σε αυτό τον τόπο. Οι άνθρωποι φοβόντουσαν. Δεν ήξεραν τι επρόκειτο να συμβεί.

Σχεδόν οι μισοί από τους περίπου 400 κατοίκους της περιοχής απομακρύνθηκαν και δεν επέστρεψαν ποτέ. Η Kit Ward, μία συνταξιούχος δασκάλα, όταν κατέρρευσε η αλιεία, είπε ότι ήταν αποφασισμένη να βοηθήσει την κοινότητά της. Έτσι, η ίδια συνεργάστηκε με μερικούς φίλους για να προωθήσουν ένα-δυο τοπικά αξιοθέατα, συμπεριλαμβανομένου μιας τοποθεσίας με απολιθώματα, «η οποία ξέραμε ότι ήταν σημαντική», είπε.

Δεν γνωρίζαμε αρκετά πόσο σημαντική. Η Ward μίλησε με μερικούς παλαιοντολόγους και τους προέτρεψε να κάνουν έρευνα στο χώρο, σε μια τοποθεσία που ονομάζεται Mistaken Point, και σύντομα αποδείχθηκε ότι τα απολιθώματα ήταν από το πρώτους οργανισμούς που εμφανίστηκαν στον πλανήτη μας κατά τη διάρκεια της περιόδου Ediacaran - μισό δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

"Όταν μιλήσαμε γι 'αυτά, είχαμε μόνο μια επιφανειακή γνώση. Έτσι, αυτό θα μπορούσε να είναι μία μεγάλη πρόκληση. Και είναι ακριβώς εδώ στο κατώφλι μας», λέει η Ward.

Περίπου πέντε λεπτά με το αυτοκίνητο από το σπίτι της Ward είναι το οικολογικό μονοπάτι Mistaken Point. Αυτό το τμήμα της ακτογραμμής Νέας Γης είναι ακανόνιστο, και είναι με σκούρους, ογκώδεις ογκόλιθους. Αρκετές επίπεδες κοκκινωπές πλάκες βράχου ξεφυτρώνουν κατ 'ευθείαν επάνω από το νερό.Σε αυτό το μέρος βρέθηκαν από τους παλαιότερους και μεγαλύτερους πολυκύτταρους οργανισμούς στη Γη.

"Βρισκόμαστε 580 εκατομμύρια χρόνια πριν στον πυθμένα της θάλασσας," λέει ο Guy Narbonne, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Οντάριο. "Τα απολιθώματα μοιάζουν με ένα μεγάλο φύλλο φτέρης, αλλά δεν είναι ένα φυτό. Είναι ένα ζώο που ζούσε στον πυθμένα του ωκεανού όπου δεν υπήρχε κανένα φως".

Ο Narbonne έχει συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, και λέει ότι είναι ευχάριστο το γεγονός, που η επιστήμη έχει καταφέρει κάτι τέτοιο. Απόδειξη αυτής της επιτυχίας είναι το κοντινό Motel Trepassey. Έχει 15 δωμάτια και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 60 άτομα για τα γεύματα. Η Mary Ντεβερό, είναι συν-ιδιοκτήτρια και διευθύντρια του μοτέλ, λέει ότι όταν άνοιξε για πρώτη φορά πριν από 20 χρόνια, οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις συνδέονταν με την αλιεία. Ωστόσο η αλιεία κατέρευσε και κατάφεραν να διατηρήσουν ανοικτό το μοτέλ μόλις και μετά βίας .Όμως αυτή τη φορά κάτι άλλο έχει βοηθήσει. Τα απολιθώματα έχουν δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Περίπου το ένα τέταρτο των θέσεων εργασίας στην περιοχή τώρα προκύπτει άμεσα ή έμμεσα από το αυτό τον γεώτοπο.

Η Sarah Tweedt, μία μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην παλαιοντολογία στο Πανεπιστήμιο του Maryland, πέρασε αρκετά βράδια στο Trepassey Motel. Επισκέφτηκε την περιοχή για τα απολιθώματα του Mistaken Point.

«Τα απολιθώματα είναι εκπρόσωποι της ιστορίας της ζωής, και αυτό είναι μια κληρονομιά στην οποία όλοι ανήκουμε. Το Mistaken Point είναι ένα λαμπρό παράδειγμα για το πώς ο γεωτουρισμός μπορεί να βοηθήσει ενεργά στην ανοικοδόμηση και την υποστήριξη μιας κοινότητας," λέει η Tweedt. Το Mistaken Point της Νέας Γης είναι πλέον υποψήφιο μέρος για την λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Γεωδίφης με πληροφορίες από την NPR

2

Ο Guy Narbonne, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Οντάριο, επιθεωρεί ένα απολίθωμα στο Mistaken Point της Νέας Γης. Η περιοχή είναι γεμάτη με μισό δισεκατομμύριο ετών θησαυρούς όπως αυτό.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter