Έκθεση Προόδου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της UNICEF για την Υγιεινή και το Πόσιμο Νερό 2010

Στήλη: Νέα

Εικόνα: a6u571n, espejo

Πρόοδος στην παροχή καθαρού πόσιμου νερού παγκοσμίως - Ο τομέας της υγιεινής χρειάζεται μεγαλύτερες προσπάθειες.

Με το 87% του παγκόσμιου πληθυσμού ή περίπου 5,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους να χρησιμοποιούν πηγές ασφαλούς πόσιμου νερού, η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει ή ακόμα και να ξεπεράσει τον Αναπτυξιακό Στόχο της Χιλιετίας για το νερό, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της UNICEF: «Έκθεση Προόδου για την Υγιεινή και το Πόσιμο Νερό 2010» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Όμως, με σχεδόν το 39% του παγκόσμιου πληθυσμού ή περισσότερους από 2,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους να ζουν χωρίς πρόσβαση σε βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής, η έκθεση επισημαίνει επίσης πως χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη για να προσεγγιστεί ο αντίστοιχος Αναπτυξιακός Στόχος για την υγιεινή. Αν η παρούσα τάση συνεχίσει έτσι, η παγκόσμια κοινότητα θα χάσει το στόχο για την υγιεινή του 2015 κατά σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Τα καλά νέα είναι πως η πρακτική της υπαίθριας αφόδευσης - η πιο επικίνδυνη πρακτική υγιεινής από όλες - παρουσιάζει μείωση παγκοσμίως από 25% το 1990 σε 17% το 2008, που αντιπροσωπεύει μια μείωση κατά 168 εκατομμύρια, των ανθρώπων που καταφεύγουν σε αυτή την πρακτική, από το 1990. Πάντως, η πρακτική αυτή εξακολουθεί να είναι εξαπλωμένη στη Νότια Ασία, όπου υπολογίζεται πως το 44% του πληθυσμού αφοδεύουν σε υπαίθριους χώρους.

Η νέα αυτή έκθεση παρουσιάζει την τρέχουσα κατάσταση και τις τάσεις που επικρατούν σε 209 χώρες ή περιοχές, όσον αφορά την επίτευξη των στόχων για το πόσιμο νερό και την υγιεινή (μείωση στο μισό μέχρι το 2015 των ανθρώπων χωρίς διαρκή και βιώσιμη πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής). Μεταξύ των κυρίων διαπιστώσεων της έκθεσης συμπεριλαμβάνονται επίσης:

· 3,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι ή το 57% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν πόσιμο νερό μέσω σωληνώσεων στα σπίτια τους.

· Στην Κίνα, το 89% του πληθυσμού ή 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν σήμερα πρόσβαση σε βελτιωμένη παροχή πόσιμου νερού, από μόνο 67% το 1990. Στην Ινδία αντίστοιχα, το 88% ή 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν τώρα πρόσβαση σε σχέση με 72% το 1990.

· Στις αναπτυγμένες περιοχές του κόσμου σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός (99%) χρησιμοποιεί βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής σε σύγκριση με το 52% στις αναπτυσσόμενες περιοχές.

· Ακόμα και αν επιτευχθεί ο στόχος του 2015 για την υγιεινή, 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής.

· Υπάρχουν ιδιαίτερα εμφανείς ανισότητες μεταξύ αγροτικών-αστικών περιοχών, στην υποσαχάρια Αφρική, την Καραϊβική, την Νότια Ασία και την Ωκεανία, όπου η βελτιωμένη πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής είναι πολύ υψηλή μεταξύ των αστικών πληθυσμών, σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειοψηφία που ζει σε αγροτικές περιοχές.

· 751 εκατομμύρια άνθρωποι μοιράζονται τις εγκαταστάσεις υγιεινής τους με άλλα νοικοκυριά ή χρησιμοποιούν μόνο δημόσιες εγκαταστάσεις υγιεινής.

· Παρά τη μείωση 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να αφοδεύουν στο ύπαιθρο. Το 81% απ’ αυτούς ζουν σε 11 χώρες: Ινδία, Ινδονησία, Κίνα, Αιθιοπία, Πακιστάν, Νιγηρία, Σουδάν, Νεπάλ, Βραζιλία, Νίγηρας και Μπαγκλαντές.

Η έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλές νερό και υγιεινή στοιχίζει τη ζωή σε περίπου 1,5 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών κάθε χρόνο. Με σχεδόν 884 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές καθαρό νερό και σχεδόν τους τριπλάσιους να μην έχουν βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής πρέπει να δράσουμε άμεσα ως μια παγκόσμια κοινότητα για να εξασφαλίσουμε νερό και υγιεινή για όλους, δήλωσε η υπεύθυνη του Τομέα για το Νερό και την Υγιεινή της UNICEF, κα Κλαρίσα Μπρόκλχαρστ.