Πέμπτη 8 Μαρτίου - Ημέρα της Γυναίκας

Στήλη: Νέα

Arthur Caranta, Fleur de Mimosa

Η ενδυνάμωση των κοριτσιών κλειδί για την ανάπτυξη.

Λίγοι από τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας θα επιτευχθούν εάν δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος στην εκπαίδευση των κοριτσιών.

Η εκπαίδευση των κοριτσιών είναι ένας σίγουρος τρόπος για την αύξηση της οικονομικής παραγωγικότητας, τη μείωση της παιδικής και μητρικής θνησιμότητας, τη βελτίωση της διατροφικής κατάστασης και της υγείας, τη μείωση της φτώχειας και την αντιμετώπιση του AIDS και άλλων ασθενειών.

Με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η UNICEF επισημαίνει πως παρά το ότι σε πολλές χώρες έχει επιτευχθεί η ισότητα των φύλων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα κορίτσια εξακολουθούν να μειονεκτούν σε πολλές χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Τα στοιχεία επίσης δείχνουν πως τα κορίτσια είτε ζουν σε αστικές, είτε σε αγροτικές περιοχές, είτε στις φτωχότερες οικογένειες είτε στις πλουσιότερες, εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με τα αγόρια στην παρακολούθηση της βασικής εκπαίδευσης και πλήττονται από ανισότητες και αναχρονιστικές πρακτικές:

· Σε όλο τον κόσμο, τα κορίτσια είναι λιγότερο πιθανό να εγγραφούν στο σχολείο, και ακόμη λιγότερο πιθανό να ολοκληρώσουν μια βασική εκπαίδευση, σε σχέση με τα αγόρια. Σε πολλές χώρες, τα κορίτσια αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερα εμπόδια για να πάνε στο σχολείο. Οι παραδόσεις, η φτώχεια, οι ανεπαρκείς εγκαταστάσεις και η έλλειψη κρατικής μέριμνας είναι μερικά από τα πολλά εμπόδια που πλήττουν δυσανάλογα τα κορίτσια και παρεμποδίζουν την εκπαίδευσή τους. Από τα 63 εκατομμύρια παιδιά εκτός σχολείου το 53% είναι κορίτσια.

· Πάνω από 70 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 15-49 ετών στην Αφρική και στην Υεμένη έχουν υποστεί κάποιας μορφής ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων. Το 60% τοις εκατό εξ αυτών ζουν στην υποσαχάρια Αφρική, ενώ το 40% στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Αυτές οι εκτιμήσεις δεν περιλαμβάνουν κορίτσια κάτω των 15 ετών, ως εκ τούτου, ο συνολικός αριθμός είναι πιθανώς ακόμα μεγαλύτερος. Πάνω από το 90% των γυναικών ηλικίας 15-49 ετών υποστεί την πρακτική αυτή στο Τζιμπουτί, την Αίγυπτο, τη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Σομαλία. Τα ποσοστά αυτά μπορεί να κυμαίνονται από 98% εκατό στη Σομαλία έως 1% στο Καμερούν, την Ουγκάντα και τη Ζάμπια.

· Ο γάμος πριν την ηλικία των 18 είναι μια πραγματικότητα για πολλές γυναίκες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της UNICEF, πάνω από 64 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, ηλικίας 20 με 24 ετών, είχαν παντρευτεί πριν κλείσουν τα 18 τους χρόνια.

Όσο τα κορίτσια παραμελούνται και υστερούν, ο στόχος για μια εκπαίδευση για όλα τα παιδιά και για την εξασφάλιση μιας πραγματικής ανθρώπινης ανάπτυξης δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί. Τα κορίτσια που στερούνται την εκπαίδευση είναι πιο ευάλωτα στη φτώχεια, τον υποσιτισμό, τη βία, την κακοποίηση και εκμετάλλευση, την παράνομη εμπορία και διακίνηση, το AIDS και τη μητρική θνησιμότητα - μια κληρονομιά που μπορεί να περάσουν και στα δικά τους παιδιά.

Η UNICEF είναι η οργάνωση που ηγείται της Πρωτοβουλίας για την Εκπαίδευση των Κοριτσιών, των Ηνωμένων Εθνών (UNGEI), ένα δίκτυο που συστρατεύει κράτη, οργανισμούς και υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλους εταίρους για να εξασφαλίσει ότι μέχρι το 2015 όλα τα παιδιά θα ολοκληρώνουν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με τα κορίτσια και τα αγόρια να έχουν ίση πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η 56η σύνοδος της Επιτροπής για την Κατάσταση των Γυναικών (CSW) - Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου έως Παρασκευή 9 Μαρτίου, 2012 - που εστιάζει στη συμβολή της γυναίκας-αγρότισσας στην εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας. Η UNICEF, η Πρωτοβουλία για την Εκπαίδευση των Κοριτσιών των Ηνωμένων Εθνών και οι οργανώσεις UN Women και Plan International συμμετέχουν από κοινού σε σχετικές συζητήσεις και παράπλευρες εκδηλώσεις.

unicef