«Μελαγχολία» στον Ορφέα από την Κι.Λε.Κω

Στήλη: Κινηματογράφος

«Μελαγχολία»

Η Κινηματογραφική Λέσχη παρουσιάζει:

19/03 «Μελαγχολία» - στον Κινηματογράφο «Ορφέα» στις 21:00

Δανία 2011 – 126' – Έγχρωμο

Σκηνοθεσία: Lars von Trier

Σενάριο: Lars von Trier

Με τους: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland

Λίγα λόγια για την ταινία:

Ο πλανήτης Melancholia συγκρούεται με τον δικό μας, τερματίζοντας κάθε ίχνος ζωής. Λίγο καιρό νωρίτερα κι ενώ το ανθρώπινο γένος προσπαθεί να συμβιβαστεί με τον αναπόφευκτο αφανισμό του, δύο αδερφές βιώνουν με ολότελα διαφορετικό τρόπο τις τελευταίες τους ώρες.

Η ταινία είναι χωρισμένη σε δύο κεφάλαια, αφιερωμένα σε δύο αδερφές , την Τζαστίν και την Κλερ. Στο πρώτο μέρος, στο τεράστιο, με γήπεδο γκολφ, εξοχικό της Κλερ, παρακολουθούμε τη δεξίωση της Τζαστίν, που μόλις έχει παντρευτεί για να ξεπεράσει, όπως πιστεύει τη μελαγχολία της. Από την αρχή όμως ξέρουμε πως η δεξίωση πάει στραβά και τελικά θα οδηγήσει σε διάλυση. Στο δεύτερο κεφάλαιο, αφιερωμένο στην Κλερ, παρακολουθούμε τις δύο αδερφές στη διάρκεια ενός διημέρου, μετά τη διάλυση του γάμου, μέχρι την τελική καταστροφή του πλανήτη, με την Κλερ να προσπαθεί να πιστέψει τον άντρα της που τη διαβεβαιώνει πως ο πλανήτης Μελαγχολία δεν πρόκειται να συγκρουστεί με τη Γη.

Η ταινία είναι μια μελέτη πάνω σε μια φθαρμένη, χωρίς σωτηρία, κοινωνία και ένα σχόλιο για τη σύγχρονη μάστιγα της κατάθλιψης.. Μεγάλη έκπληξη η επένδυσή της ταινίας με μουσική του Βάγκνερ και πλάνα από τους πίνακες ζωγραφικής του Ρέμπραντ και γενικά η φωτογραφία.