Οι Πολίτες κόντρα στον Καιρό για την 3η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου

Στήλη: Δελτία Τύπου

Το αγροτικό ζήτημα στο Νότιο Αιγαίο

Στην 3η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που έγινε στη Ρόδο παρουσία των υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκανδαλίδη και του υφυπουργού Οικονονομίας κ. Ρήγα, με κύριο θέμα την Ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα στο νησιωτικό χώρο, οι εκπρόσωποι μας Νίκος Συρμαλένιος και Παύλος Χρυσαφίδης στις τοποθετήσεις τους, μεταξύ άλλων επισήμαναν:

Νίκος Συρμαλένιος: "Η συζήτηση που γίνεται σήμερα για την αγροτική και κτηνοτροφική ανάπτυξη έχει άμεση σχέση με την αειφορική και ισόρροπη ανάπτυξη του νησιωτικού χώρου, αλλά δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από το γενικότερο πλαίσιο εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών. Το πλαίσιο αυτό καθορίζεται σήμερα από τον μνημονιακό τυφώνα και τις αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές, ενώ τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η μείωση του αγροτικού εισοδήματος και της αγροτικής παραγωγής, η αύξηση του κόστους παραγωγής, η αύξηση των τιμών στον καταναλωτή. Η αύξηση του ΦΠΑ και η η αγορά των αγροτικών εφοδίων με τον ίδιο συντελεστή με καταναλωτικά είδη όπως π.χ. το ουϊσκι, η χρήση του πετρελαίου κίνησης για τη θέρμανση των θερμοκηπίων, η αύξηση των ζωοτροφών, οδηγούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους σε απόγνωση, ενώ η μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού, προοιωνίζει μαύρες μέρες για την ΚΑΠ μετά το 2013. Επιπλέον δεν είναι δυνατόν να μιλάμε σήμερα για αντιστροφή μιας πραγματικότητας άναρχης και ανεξέλεγκτης ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών που οδήγησε την αγροτική παραγωγή σε μια φθίνουσα πορεία, όταν π.χ. για να αυξηθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα πρέπει να σταματήσει η αγροτική γή να μετατρέπεται σε οικόπεδα, κάτι που απαιτεί χωροταξικό σχεδιασμό, καθορισμό χρήσεων γης και πολιτική βούληση για να εφαρμοστεί η αειφορία. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αειφορία, όταν π.χ. η πρόταση της υπουργού ΥΠΕΚΑ για αρτιότητα 10 στρεμμάτων στις περιοχές Natura, πολεμήθηκε από τους ίδιους τους βουλευτές και τους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ. Σε ότι αφορά την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Παμπάκα θα ήθελα να σημειώσω ότι:

• για την προώθηση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας απαιτείται η σύσταση ειδικών τμημάτων και στους δύο νομούς στα πλαίσια των υπηρεσιών αγροτικής ανάπτυξης της Περιφέρειας

• να δούμε που βρίσκεται η εκκρεμότητα των σφαγείων σε πολλά νησιά, ιδιαίτερα στις δυτικές Κυκλάδες, όπου λίγο διάστημα πριν, επί Ν.Α. Κυκλάδων, είχε υπάρξει και υπόσχεση για ενίσχυση με συγκεκριμένο κονδύλι από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

• να στηρίξουμε τις προτάσεις για αναβίωση των Σταθμών Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Ερευνών στη Βάρη και στον Καλαμώνα της Ρόδου, στα πλαίσια μιας συνολικής αξιοποίησης των περιοχών, όπως έχει προταθεί και από το γραφείο προγραμματισμού του Δήμου

• να στηρίξουμε τη συνεταιριστική οινοποιϊα της Καϊρ της Ρόδου, καταρχήν με το άτοκο δάνειο των 250.000 €, που έχει εγκριθεί, αλλά δεν έχει αποδοθεί

Ειδικότερα σε ότι αφορά τους στόχους, σας καταθέτουμε 12 προτάσεις που οφείλουν να γίνουν διεκδικήσεις της Περιφέρειας" (τους παραθέτουμε παρακάτω).

Παύλος Χρυσαφίδης: "Κύριε Πρόεδρε, έχω κάθε καλή διάθεση να μην αμφισβητήσω τις προσωπικά καλές προθέσεις των κ. Υπουργών και μου ήταν συμπαθής η "εξομολόγηση", επιτρέψτε μου να πω,του κ. Ρήγα σχετικά με τα λάθη του παρελθόντος και τη διάθεση του για μια νέα αρχή.

Αλλά η σημερινή κυβέρνηση δεν προέρχεται από παρθενογένεση. Δεν ξεχνάμε τα αναπτυξιακά συνέδρια του κ. Δρυ, τις ημερίδες του κ. Τζουμάκα, τα συμβούλια αγροτικής πολιτικής του κ. Ανωμερίτη.

Μακάρι τα επικοινωνιακά τεχνάσματα ,οι δημόσιες διαβουλεύσεις, οι φιέστες και τα καλάθια να μπορούσαν να αλλάξουν την πραγματικότητα και μάλιστα σε εποχή τρόϊκας και μνημονίου.

Η πραγματικότητα είναι μία:

Αγρότες και κτηνοτρόφοι βιώνουν μια συνεχή μείωση του εισοδήματος τους. Οι συνεταιρισμοί είναι καταχρεωμένοι. Τα καρτέλ λυμαίνονται την αγορά. Αγρότες και καταναλωτές υποφέρουν. Η καταστροφή της αγροτικής γης συνεχίζεται. Η Ε.Ε μειώνει τον προϋπολογισμό για τους αγρότες.

Δεν αναφέρομαι σε ΦΠΑ, πετρέλαιο κλπ γιατί ήδη έχουν ειπωθεί. Το καλαμπόκι σε μία χρονιά ακρίβυνε 100%. Η ψαλίδα παραγωγού-καταναλωτή σύμφωνα με την "πράσινη" ΠΑΣΕΓΕΣ είναι 1500 % για το ψωμί, 764% για τα μακαρόνια, 658% για το ρύζι κλπ.

Τι απαντάτε στον αγρότη κ. Υπουργοί, που βλέπει τον εργαζόμενο να μην μπορεί να αγοράσει τα ακριβότερα από τα ξένα ντόπια προϊόντα, αφού του κόψατε τους μισθούς και ιδιωτικοποιήσατε τις κοινωνικές παροχές?

Άμεση προτεραιότητα πρέπει να είναι :

• Καθορισμός χρήσεων γης, άμεσα και ουσιαστικά. Εδώ και Τώρα.

• Προστασία της βιοποικιλότητας (αναζήτηση ποικιλιών, Τράπεζες σπόρων)

• Να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι η τροφή εκτός από την οικονομική και οικολογική σημασία της, όλα δείχνουν ότι στο άμεσο μέλλον, ο έλεγχός της είναι στρατηγική επιλογή των ξένων στοχεύοντας άμεσα στην Εθνική Ανεξαρτησία των Λαών.

• Κατάρτιση μητρώου εμπόρων και όχι μόνο αγροτών. Είναι γνωστό ότι διάφοροι απατεώνες λυμαίνονται τον αγρότη στο όνομα της Ελεύθερης Αγοράς.

• Θα ήθελα ακόμη να ενημερώσω το σώμα σχετικά με αυτά που είπε ο κ. Ρήγας για αστοχίες του παρελθόντος ότι στη Σέριφο υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, λιμνοδεξαμενή 1,5 εκ. κ.μ γεμάτη νερό αλλά άχρηστη για το νησί αφού δεν υπάρχει δίκτυο διανομής".

Σχετικά με τα υπόλοιπα θέματα:

α) Σε ότι αφορά την εκλογή του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη, αφού επεσήμαναν ότι η διαδικασία, χωρίς παρουσίαση των υποψηφίων και των βιογραφικών τους, μετατράπηκε σε παρωδία εκλογής, ψήφισαν λευκό.

β) Σε ό,τι αφορά τα λοιπά θέματα (Προγραμματικές Συμβάσεις της Περιφέρειας με τους Δήμους Ρόδου, Κω, Πάτμου και Αστυπάλαιας για υλοποίηση σχολικών κτιρίων και βελτιώσεις οδικών δικτύων, Ένταξη του Γυμνασίου Μεσσαριάς Σαντορίνης στο ΕΣΠΑ, Χρηματοδότηση των Δήμων Ρόδου και Κω για αποζημιώσεις ζημιών από τις θεομηνίες, Χρηματοδότηση κατασκευής τεσσάρων αιθουσών στο ειδικό σχολείο της Νάξου) ψήφισαν υπέρ, αφού πρόκειται για προχώρημα ζωτικών έργων των νησιών.

γ) Σε ό,τι αφορά τα εκτός ημερήσιας θέματα που είχαμε θέσει ως παράταξη (Στήριξη της δημόσιας Υγείας στο νησιωτικό χώρο, Συγχωνεύσεις – Καταργήσεις σχολικών μονάδων), δεχθήκαμε να συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση, μιας και το προχωρημένο της ώρας δεν επέτρεπε σοβαρή συζήτηση με συγκεκριμένη κατάληξη

δ) Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, οι υπόλοιπες παρατάξεις ψηφίσαμε Ψήφισμα διαμαρτυρίας και απαίτησης δέσμευσης από την κυβέρνηση για αποτροπή αλλαγής του ισχύοντος καθεστώτος.

ε) Σε ό,τι αφορά το προτεινόμενο από εμάς Ψήφισμα συμπαράστασης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας, ούτε καν συζητήθηκε με τη δικαιολογία ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν συζητά Ψηφίσματα....

4/3/2011

Παραθέτουμε τους στόχους-διεκδικήσεις που καταθέσαμε στο προεδρείο για το Αγροτικό ζήτημα :

ΣΤΟΧΟΙ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

1. Η Περιφέρεια να συντονίζει, καταγράφει, διεκδικεί τα αιτήματα των αγροτών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

2. Η Περιφέρεια σε συνεργασία με τις Ε.Α.Σ. να διαμορφώσει θέσεις με κριτήριο τη Νησιωτικότητα.

3. Να αξιοποιηθεί όλο το επιστημονικό δυναμικό και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

4. Να συγκροτηθούν Τμήματα Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας στις Υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης και στους δύο νομούς.

5. Να δημιουργηθεί Περιφερειακό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής με συμμετοχή όλων των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων.

6. Να αναδειχθούν και να προστατευτούν οι ντόπιες ποικιλίες και οι σπόροι.

7. Έλεγχος και απαγόρευση των Μεταλλαγμένων. Έλεγχος στις ζωοτροφές. Απαγόρευση των φυτοφαρμάκων.

8. Στήριξη των τοπικών Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Άμεση στήριξη της Καϊρ.

9. Σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον Τουρισμό.

10. Καθορισμός χρήσεων γης, απαγόρευση μετατροπής της αγροτικής γης σε οικόπεδα.

11. Διεκδίκηση μέτρων για μείωση του κόστους παραγωγής (μείωση ΦΠΑ, καύσιμα κλπ.).

12. Διεκδίκηση ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης της ΚΑΠ με αύξηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. με στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών.