Ανακοίνωση του ΣΥΝ για την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Στήλη: Δελτία Τύπου

Στην εποχή του ΔΝΤ και του μνημονίου, η φετινή 8η Μάρτη, διεθνής ημέρα των αγώνων των γυναικών, έχει για τη χώρα μας το δικό της στίγμα.

Με πρόσχημα το δημόσιο χρέος ο νεοφιλελευθερισμός έχει εξαπολύσει μια πρωτόγνωρη και κοινωνικά βάρβαρη επίθεση στην ανθρώπινη κοινωνία με νόρμες που θυμίζουν τον καπιταλισμό του 19ου αιώνα.

Η «σοσιαλιστική» Κυβέρνηση της Ελλάδας σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εφαρμόζει το μεσαιωνικό Μνημόνιο με στόχο την φτώχεια και την εξαθλίωση των εργαζομένων ανδρών και γυναικών και των οικογενειών τους.

Συντρίβονται τα εργασιακά δικαιώματα και το εργατικό δίκαιο. Δεν θα υπάρχει πια καμία νομική προστασία των εργαζομένων και ισχύει μόνο ο νόμος της αγοράς! Με πρόσχημα την κρίση αλλάζουν τις συλλογικές συμβάσεις με ατομικές, καταργείται το όριο απολύσεων, μειώνονται οι μισθοί κάτω από το ελάχιστο όριο και μετατρέπεται η κοινωνική ασφάλιση σε ιδιωτική. Έχει προκύψει μια βάρβαρη εκμετάλλευση ιδίως των γυναικών. Η εργασία των γυναικών, του «κατώτερου τμήματος των εργαζομένων» μετατρέπεται σε δουλεία, με εξευτελιστικές αμοιβές, χωρίς ασφάλιση, με μεταχείριση που περιέχει βία, απειλές, σεξουαλική παρενόχληση και συνθήκες εργασίας που τους στοιχίζουν ακόμα και τη ζωή τους.

Η εργασία των γυναικών, ελληνίδων και μεταναστριών, όχι μόνο δεν ικανοποιεί τα όνειρα και τις ανάγκες τους, αλλά προσβάλλει την αξιοπρέπειά τους και τις οδηγεί στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Αυτή η εργασία δεν χειραφετεί τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τον Οκτώβριο του 2010 η ανεργία στην Ελλάδα ήταν 13,5%, των ανδρών 10,6% και των γυναικών 17,6% και στις νέες 30%. Τα όρια συνταξιοδότησης εξισώθηκαν στα 65 έτη και σύντομα θα γίνει στα 67 έτη. Η πλειοψηφία των εργαζομένων στη μερική ή προσωρινή απασχόληση είναι γυναίκες. Το χάσμα των αμοιβών είναι 20% και στη μερική απασχόληση.

Το ένα μετά το άλλο ιδιωτικοποιούνται τα κοινωνικά αγαθά, οι δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες για τη φροντίδα και τη μέριμνα παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία και όλες οι δομές κοινωνικής προστασίας, με αποτέλεσμα τα βάρη να φορτώνονται πολλαπλά στις γυναίκες.

Συγχρόνως υπάρχει μια σκοταδιστική αναβίωση της πατριαρχίας με στόχο κατ' αρχήν  την υποταγή και την υποδούλωση των γυναικών ως κοινωνικό φύλο.

Όμως οι γυναίκες δεν υποχωρούν. Στις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις μετέχουν ισότιμα με τους άνδρες γιατί η πραγματικότητα τις πείθει πως άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Στη Βόρεια Αφρική, στην Ιταλία, σε όλη την Ευρώπη ξεσηκώνονται και διεκδικούν ισότητα δικαιωμάτων και αξιοπρέπεια.

Το γυναικείο και φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη απαιτεί να ξεπεραστεί η κρίση όχι εις βάρος των λαών ,αλλά να πληρώσουν γι αυτήν τα μονοπώλια, οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες.

Ο Συνασπισμός μαζί με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στηρίζει τους αγώνες των Γυναικών για τα δικαιώματά τους, την κοινωνική χειραφέτηση και τις αξίες του φεμινιστικού κινήματος που έχουν μπει στο στόχαστρο της νεοφιλελεύθερης επίθεσης .

To Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ