Οι Πολίτες κόντρα στον Καιρό σε συνέδριο του Δικτύου Αειφόρων Νήσων

Στήλη: Δελτία Τύπου

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Συρμαλένιος και Παύλος Χρυσαφίδης παραβρέθηκαν στο Ευρωπαϊκό-Διαμεσογειακό Συνέδριο που διοργάνωσε το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) στην Ερμούπολη στις 12-13/3.

Ο Νίκος Συρμαλένιος σε σύντομη παρέμβαση του τόνισε: "Ο ρόλος του ΔΑΦΝΗ εδώ και μια πενταετία που λειτουργεί είναι θετικός, διότι κατάφερε να περάσει μηνύματα αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης στο νησιωτικό χώρο και να καλλιεργήσει ιδέες και πρακτικές τόσο προς τις τοπικές κοινωνίες, όσο και προς την κεντρική εξουσία αλλά και προς τις τοπικές αρχές. Προώθησε αειφορικές δράσεις σε διάφορα νησιά, αλλά το ζητούμενο εξακολουθεί να παραμένει, ο συνολικός αειφορικός σχεδιασμός σε κάθε νησί, διότι η αειφορική ανάπτυξη δεν αρκεί να αντιμετωπίζεται μεμονωμένα σε διάφορους τομείς (π.χ. ενέργεια, απορρίμματα, υδάτινο δυναμικό κλπ.). Και εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι ο ρόλος της κεντρικής διακυβέρνησης ήταν αρνητικός. Και μόνο αυτά τα ευτράπελα που παρακολουθήσαμε αυτές τις μέρες στη Βουλή με τα δέκα στρέμματα που έγιναν πάλι τέσσερα ή με τις κλίσεις στις εκτός σχεδίου περιοχές, καταλαβαίνουμε πόσο στηρίζεται η αειφορία. Η διαπίστωση αυτή μαζί με τις σκέψεις που κατατέθηκαν από το Δήμαρχο Άνδρου Γ. Γλυνό για ενεργειακό σχεδιασμό με επενδυτή ή συνεπενδυτή την τοπική αυτοδιοίκηση και δημιουργία τοπικών επενδυτικών κεφαλαίων που μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσουν κέρδη για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών στην υγεία, πρόνοια, παιδεία κλπ., μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για συγκρούσεις τόσο με την κεντρική εξουσία, όσο και με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα τύπου Μυτιληναίου, που θα αντιταχθούν στην παραπάνω προοπτική.

Με αυτές τις σκέψεις ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου και βεβαίως θα στηρίξουμε και τη συμμετοχή και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στο ΔΑΦΝΗ, μιας και τώρα με την τροποποίηση του καταστατικού της, δίνεται η δυνατότητα και στις Περιφέρειες να γίνουν μέλη".