Οι Οικολόγοι Πράσινοι για συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκουγιου, δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων, συνέντευξη τύπου

Στήλη: Δελτία Τύπου

Οικολόγοι Πράσινοι

Δελτία Τύπου που μας έστειλαν οι Οικολόγοι Πράσινοι:

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ, ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

«Όπου κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει μια φυλακή» (Βίκτωρ Ουγκώ)

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ εκφράζουμε την ανησυχία μας για την διαδικασία με την οποία το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων προχώρησε στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις των σχολικών μονάδων.

Επισημαίνουμε ότι πριν το «νέο σχολικό χάρτη» θα έπρεπε να δημοσιοποιηθεί η σχετική μελέτη που να παρουσιάζει τις προτεραιότητες και τα παιδαγωγικά κριτήρια των επιλογών, και στη συνέχεια να αναρτηθεί για διαβούλευση, ώστε να δεχθεί τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τόσο της εκπαιδευτικής κοινότητας όσο και των τοπικών κοινωνιών στις οποίες απευθύνεται. Όσες από τις συγχωνεύσεις κρίνονταν σκόπιμες με παιδαγωγικά κριτήρια, θα ακολουθούσαν μετά.

Αντί για αυτό, η κυβέρνηση παρέκαμψε το σχετικό διάλογο που μόλις άρχιζε στα αρμόδια όργανα διαβούλευσης, και ανακοίνωσε σαρωτικές συγχωνεύσεις για τις οποίες επικαλείται αορίστως παιδαγωγικά κριτήρια που δεν κατονομάζονται.

Παράλληλα μας προβληματίζει ότι, ιδιαίτερα σήμερα όπου οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες δημιουργούν παιδιά πιο ευάλωτα σε επιθετική συμπεριφορά, σε πείσμα όλων των επιστημονικών ερευνών που συσχετίζουν απολύτως τη σχολική βία με το μέγεθος των μονάδων και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των αρμοδίων για κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων επιθετικής συμπεριφοράς στις αίθουσες και τα προαύλια, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε μαζικές συγχωνεύσεις δημιουργώντας σχολικές μονάδες με υπερδιπλάσιο μαθητικό πληθυσμό περίπου 400 μαθητές ανά μονάδα, παραδεχόμενο μάλιστα ότι σε 6 περιπτώσεις το νούμερο ξέφυγε στους 500 μαθητές.

Η κτηριολογική όμως οργάνωση κάθε σχολικού συγκροτήματος – μονάδας συνδέεται με εγκεκριμένη μελέτη από το υπουργείο Παιδείας ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες του προγράμματος διδασκαλίας για συγκεκριμένο αριθμό μαθητών.

Οι διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας ότι τα κριτήρια των συγχωνεύσεων «είναι πρωτίστως παιδαγωγικά» δεν πείθουν κανέναν ιδιαίτερα όσο δεν υπάρχει ρητή και ξεκάθαρη δέσμευση ότι η εξοικονόμηση πόρων (που εμφανώς επιδιώκεται) θα επανεπενδυθεί στην Παιδεία. Η τελευταία, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, κατέληξε στις μέρες μας να δεχθεί τη χαμηλότερη χρηματοδότηση των τελευταίων 35 χρόνων.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ρωτάμε την υπουργό :

· Αν, με τις συγχωνεύσεις αυτές, τηρούνται τα ήδη εγκεκριμένα κτηριολογικά προγράμματα των σχολικών κτιρίων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών και η ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας με ενσωμάτωση και πλήρη λειτουργία και των νέων τεχνολογικών μέσων τα οποία μάλιστα προτάσσει το Υπουργείο.

· Αν αξιοποιούνται οι μέχρι σήμερα επενδύσεις υλικοτεχνικής υποδομής μέσω των ΕΠΕΑΕΚ Ι & ΙΙ που αφορούν στην δημιουργία εργαστηρίων, αιθουσών πολλαπλών χρήσεων , βιβλιοθηκών καθώς και στην ανέγερση νέων σχολικών μονάδων μέσω του ΟΣΚ και των τεχνικών υπηρεσιών των Νομαρχιών.

· Αν δεσμεύεται ότι η εξοικονόμηση πόρων θα επιστρέψει στο σύνολό της ως επένδυση στο κοινωνικό αγαθό της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δημόσιας παιδείας.

Η Θεματική Ομάδα Παιδείας των Οικολόγων Πράσινων

 

ΑΝΤΙΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΣΥΝΟΡΑ

«Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι για μας η απάντηση»

Κοινή διακήρυξη Ελλήνων, Τούρκων και Κύπριων Πράσινων κατά του τουρκικού σχεδίου για πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκουγιου, απέναντι από την Κύπρο

Κοινή διακήρυξη κατά των πυρηνικών εργοστασίων, με κύρια αιχμή κατά του σχεδίου της τουρκικής κυβέρνησης για πυρηνικό εργοστάσιο στη σεισμογενή περιοχή του Άκουγιου, απέναντι από την Κύπρο, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τα πράσινα κόμματα της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου.

Τη διακήρυξη, που δημοσιοποιήθηκε ταυτόχρονα σε Αθήνα, Άγκυρα και Λευκωσία, υπογράφουν:

· Οι Οικολόγοι Πράσινοι, από την Ελλάδα.

· Το Yesiller-Πράσινο Κόμμα της Τουρκίας

· Το κυπριακό Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

· Το τουρκοκυπριακό YeniKibrisPartisi-Κόμμα «Νέα Κύπρος»

Η τουρκική κυβέρνηση ήταν από τις ελάχιστες που αρνήθηκαν πεισματικά να αναθεωρήσουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία. Αντίθετα, ο κ. Ερντογάν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, όπου επιβεβαίωσε τη ρωσοτουρκική συμφωνία για την κατασκευή της πυρηνικής μονάδας στο Άκουγιου.

Σειρά αντιπυρηνικών εκδηλώσεων προγραμματίζεται αυτές τις μέρες και στις τρεις χώρες: απόψε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τους Οικολόγους Πράσινους και την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, αύριο Σάββατο κοινή εκδήλωση Ελληνοκύπριων και Τουρκοκυπρίων στην Πράσινη Γραμμή της Λευκωσίας (12.00, οδόφραγμα οδού Λήδρας), την Κυριακή πανεθνική κινητοποίηση στην Τουρκία από το αντιπυρηνικό κίνημα.

Όπως τονίζεται στην κοινή διακήρυξη, «Ο πυρηνικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ιαπωνία μπορεί να επαναληφθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου και ειδικά στο Άκουγιου, που βρίσκεται πολύ κοντά σε επικίνδυνο σεισμικό ρήγμα..... Έχουμε επίγνωση του ψηλού κόστους των κλασσικών πηγών ενέργειας.... Η ανθρωπότητα δεν έχει άλλη επιλογή από το να στραφεί στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από τους ανθρώπους σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας που είναι άφθονη και αβλαβής, μαζί με την χρήση άλλων εναλλακτικών πηγών ενέργειας είναι η μόνη σίγουρη και ασφαλής μέθοδος κάλυψης των ενεργειακών αναγκών. Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι για μας η απάντηση».

Θα αγωνιστούμε μαζί για ένα καθαρό περιβάλλον με καθαρές πηγές ενέργειας», καταλήγει η διακήρυξη. «Θα αγωνιστούμε ενάντια στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκουγιου, απέναντι από την Κύπρο. Αναγνωρίζουμε το κοινό πεπρωμένο που ενώνει το περιβάλλον μας και καλούμε όλους τους αντιπυρηνικούς ακτιβιστές από Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία σε κοινό αγώνα ενάντια στο οικολογικό αυτό έγκλημα που προσπαθεί να επιβάλει η τουρκική κυβέρνηση».

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

 

Δημόσια δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων (CPT)

«ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μια ακόμα καταγγελία από διεθνή οργανισμό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εικόνα ντροπής που παρουσιάζει η σημερινή Ελλάδα στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η πρόσφατη δημόσια δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτρoπής για τηv Πρόληψη τωv Βασαvιστηρίωv και της Απάvθρωπης ή Ταπειvωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT), παρουσιάζει εξαιρετικά ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με τις συνθήκες μεταχείρισης και κράτησης προσώπων που έχουν στερηθεί την ελευθερία τους στη χώρα μας. Πρόκειται για την επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είναι αρμόδια για την επίβλεψη της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Πρόληψη τωv Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας.

Από το κείμενο της Επιτροπής, η οποία επισκέφθηκε πρόσφατα τη χώρα μας, προκύπτουν συγκλονιστικά στοιχεία, αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης μεταναστών σε αστυνομικά τμήματα και τμήματα συνοριακής φύλαξης καθώς και για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές. Στα κέντρα κράτησης άνθρωποι κάθε ηλικίας στοιβαγμένοι σε ρυπαρούς χώρους-κλουβιά, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, καθαριότητας και άσκησης, διαβιούν επί μήνες σε άθλιες συνθήκες, την ώρα που στις ελληνικές φυλακές, λόγω ανεπαρκούς προσωπικού και συνωστισμού, ο έλεγχος των κοιτώνων έχει σε πολλές περιπτώσεις περιέλθει στα χέρια ομάδων ισχυρών κρατουμένων.

Ακόμα πιο ανησυχητικές είναι, ωστόσο, οι επισημάνσεις της Επιτροπής αναφορικά με τη αδράνεια της ελληνικής πολιτείας, η οποία, σύμφωνα με το κείμενο, δεν παρείχε αξιόπιστες πληροφορίες στην Επιτροπή κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της, ενώ φαίνεται να μην κατανοεί την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Όπως αναφέρει η δήλωση της Επιτροπής για την Ελλάδα: «Με τα ευρήματα της επίσκεψης του 2011 επιβεβαιώνεται ότι το ευνομούμενο σωφρονιστικό σύστημα, στο οποίο θεωρητικά αποβλέπει ο νόμος, έχει δώσει τη θέση του στην πρακτική της απλής «αποθήκευσης κρατουμένων».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να θέσει άμεσα τέρμα σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση που παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου τους οποίους η χώρα μας έχει προσυπογράψει ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης και συμβάλλει στον διεθνή διασυρμό της χώρας.

Η Θεματική Ομάδα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων

 

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, THNEΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Συνέντευξη τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Δευτέρα 21/3 στις 12.30

με τους ευρωβουλευτές SvenGiegoldκαι Μιχάλη Τρεμόπουλο

Συνέντευξη Τύπου οργανώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στα κεντρικά τους γραφεία (πλατεία Ελευθερίας/Κουμουνδούρου 14, Αθήνα), τη Δευτέρα 21 Μαρτίου στις 12.30.

Στον απόηχο των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και ενόψει της νέας Συνόδου στις 24 και 25 Μαρτίου θα παρουσιαστούν:

Η κοινή θέση των Πράσινων για την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση και για το Σύμφωνο για το ευρώ, από τον Πράσινο ευρωβουλευτή Σβεν Γκήγκολντ, ιδρυτικό μέλος του ATTACΓερμανίας και συντονιστή της ομάδας των Πράσινων στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

«Τι θα έλεγα στον κ. Παπανδρέου, αν είχε καλέσει και τους Οικολόγους Πράσινους», από τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλο, Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου.

Η αποτίμηση των Οικολόγων Πράσινων για τις πρόσφατες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και οι εκτιμήσεις τους για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα, από τον Εκπρόσωπο Τύπου Γιάννη Παρασκευόπουλο.