Οι Οικολόγοι Πράσινοι για Λιβύη, φορολογικό, συνάντηση με Παπακωνσταντίνου

Στήλη: Δελτία Τύπου

Οικολόγοι Πράσινοι

Δελτία Τύπου που μας έστειλαν οι Οικολόγοι Πράσινοι:

ΟΧΙ ΣΤΟΝ «ΕΝΟΠΛΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ»!

Τοποθέτηση του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων για τις εξελίξεις στη Λιβύη

Οι Οικολόγοι Πράσινοι χαιρετίσαμε από την πρώτη στιγμή τις μαζικές κινητοποιήσεις των πολιτών των αραβικών χωρών και την αντιπαράθεσή τους με τα πολύχρονα δεσποτικά καθεστώτα. Η ανατροπή των ολιγαρχικών απολυταρχικών καθεστώτων φαίνεται να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την πολιτικοκοινωνική χειραφέτηση των λαών στις χώρες αυτές.

Έχουμε καταδικάσει από την αρχή την εγκληματική συμπεριφορά του καθεστώτος Καντάφι ενάντια στους εξεγερμένους πολίτες της Λιβύης, δηλώνοντας τη στήριξή μας στη δημοκρατική αντιπολίτευση.

Θεωρήσαμε, επίσης, σημαντική υπόθεση τη νίκη των πολιτών στη χώρα αυτή, γιατί το αιματηρό σταμάτημα της εξέγερσης δε θα είχε μόνο σημαντικό κόστος για το λιβυκό λαό αλλά θα ανέκοπτε και το δημοκρατικό ρεύμα στις άλλες αραβικές χώρες. Θα επιβεβαίωνε, έτσι, το λουτρό αίματος ως επιτυχή πολιτική αντιμετώπισης των πολιτών που διψούν για δημοκρατία.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκτιμούμε ως σημαντικό στοιχείο το γεγονός ότι υπήρξε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ –έστω και με την ανοχή κάποιων χωρών- για απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, μια και το καθεστώς Καντάφι χρησιμοποιούσε την πολεμική του αεροπορία για να βομβαρδίσει τους πολίτες. Είχαμε, όμως, έγκαιρα προειδοποιήσει ότι η απαγόρευση αυτή θα σήμαινε και τη στρατιωτική εμπλοκή χωρών της Δύσης, γι' αυτό και δεν υπερψηφίσαμε στο ευρωκοινοβούλιο τη σχετική πρόταση.

Μια τέτοια επέμβαση «ένοπλου ανθρωπισμού» δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους και ανησυχίες, πολύ περισσότερο όταν προέρχεται από χώρες που στήριζαν μέχρι πριν λίγο τον Καντάφι και συνεργάζονταν στενά μαζί του. Θεωρούμε υπερβολική και αδιάκριτη τη χρήση όπλων και την καταδικάζουμε, ενώ έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για τη συμβατότητα της επίθεσης με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι διαφωνούμε ριζικά με την υιοθέτηση της βίας ως μεθόδου επίλυσης των προβλημάτων, τόσο στις διεθνείς σχέσεις όσο και στο εσωτερικό κάθε κοινωνίας. Η λογική των στρατιωτικών επεμβάσεων δε μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Οι ευθύνες της διεθνούς κοινότητας είναι μεγάλες, τόσο όσον αφορά τη στάση της απέναντι στο αδίστακτο καθεστώς Καντάφι όσο και απέναντι στα καθεστώτα των χωρών της Μέσης Ανατολής που στηρίχτηκαν και συντηρήθηκαν επί χρόνια από δυνάμεις της Ευρώπης και της Αμερικής και θα πρέπει να απολογηθούν γι΄ αυτό.

Το "ανθρωπιστικό" ενδιαφέρον δεν νομιμοποιείται όταν είναι τόσο επιλεκτικό. Για να μιλήσουμε μόνο για τον αραβικό κόσμο, καμιά ευαισθησία δεν έχουν δείξει για τη Γάζα, το Μπαχρέιν, την Υεμένη και είναι εμφανής η προσπάθεια να ηγεμονεύσουν και να προστατεύσουν τις ζώνες οικονομικής-πολιτικής επιρροής τους. Το προκάλυμμα του ανθρωπισμού προκειμένου να αποκατασταθούν οι δίαυλοι της εξάρτησης, δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

Ακόμη και η απαγόρευση πτήσεων, από τη στιγμή που αποφασίστηκε, θα μπορούσε να επιβληθεί χωρίς ένοπλη επέμβαση και με χρήση αποκλειστικά τεχνολογιών ηλεκτρονικής εξουδετέρωσης των αεροπλάνων του καθεστώτος Καντάφι. Προτίμησαν τις θεαματικές πολεμικές επιδρομές για να ξεπλύνουν τις ευθύνες τους και να εμφανιστούν και πάλι ως υπερασπιστές της «δημοκρατίας», που τους βολεύει μόνο όταν είναι στα μέτρα τους και εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Στέλνουμε μήνυμα συμπαράστασης στους Λίβυους πολίτες αλλά και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες των άλλων αραβικών χωρών, που τη χρειάζονται όσο τίποτε. Παράλληλα, ελπίζουμε να πάρουν σύντομα την κατάσταση στα χέρια τους και στηρίζουμε τις εκκλήσεις προς το καθεστώς Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία. Στο μέτρο που μας αντιστοιχεί και δίχως αυταπάτες, θα επιμένουμε με βάση τις αρχές και τις αξίες μας, απαιτώντας από τη διεθνή κοινότητα να μην προωθεί πρακτικές πολέμου και η ελληνική κυβέρνηση, που όλο αυτό το διάστημα απέφευγε να καταδικάσει το λιβυκό καθεστώς για το λουτρό αίματος, να αρνηθεί αυτού του τύπου την εμπλοκή.

Το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Αύριο Τετάρτη 23 Μαρτίου, στις 17.00 μμ

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα έχει αύριο Τετάρτη 23 Μαρτίου αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων.

Η συνάντηση, που έχει ζητηθεί από την πλευρά των Οικολόγων Πράσινων για θέματα διαφάνειας, φοροδιαφυγής και κάθαρσης, έχει οριστεί για τις 17.00 μμ στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, Νίκης 5-7.

Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων

Φορολογικό Νομοσχέδιο:

ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΛΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΩΝ

Αμφίβολης επάρκειας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αδιέξοδο στο γενικό του προσανατολισμό, αλλά και ενδεικτικό της πελατειακής και αδιαφανούς λογικής που συνεχίζει να διαπνέει τις κρατικές πολιτικές, χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Το μήνυμα της κυβέρνησης για τη φοροδιαφυγή, έρχεται με καθυστέρηση και παραμένει αντιφατικό, καθώς με άλλα πρόσφατα μέτρα ουσιαστικά αμνηστεύονται όσα φορολογικά εγκλήματα έχουν ήδη γίνει», δήλωσε εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Παρασκευόπουλος. «Έστω κι έτσι, οι αυστηρότερες ρυθμίσεις ελπίζουμε να αποδειχθούν κάτι παραπάνω από επικοινωνιακό όπλο, κάτι που θα φανεί στην πρακτική τους εφαρμογή. Παράλληλα όμως, σε μια εποχή που οι περισσότεροι φορολογούνται όλο και βαρύτερα, μειώνεται η φορολογία για αρκετούς από τους ισχυρότερους, συνεχίζεται η παράδοση των χαριστικών ρυθμίσεων, επιστρατεύεται το fast track για το Ελληνικό. Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε, είναι ότι, ακόμη και στα ελάχιστα στοιχειωδώς θετικά βήματα, αντιστοιχούν δυστυχώς περισσότερα που αναπαράγουν την κρατική αναποτελεσματικότητα και επιδεινώνουν την οικονομική και κοινωνική κρίση».

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Αναλυτικότερα:

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπου η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αποτύχει παταγωδώς με τεράστιο κοινωνικό και δημοσιονομικό τίμημα, αποτελεί αναμφίβολα μια από τις πιο επείγουσες προτεραιότητες. Από την άποψη αυτή, τα μέτρα για αυστηρότερη αντιμετώπισή της και για καλύτερη οργάνωση των κρατικών υπηρεσιών στον τομέα αυτό, έχουν θετικό πρόσημο παρά τη χρήση τους ως όπλο σε μια μάχη εντυπώσεων. Απομένει όμως να δούμε την αποτελεσματικότητά τους στην πράξη. Η ποινικοποίηση πάντως φορολογικών παραβάσεων χρειάζεται να συνοδευθεί από δικλείδες που θα διαχωρίζουν αποτελεσματικά τη συνειδητή και συστηματική φοροδιαφυγή από τον επαγγελματία που θα προσπαθήσει να αναβάλει τη χρεοκοπία του, καθυστερώντας λίγους μήνες την απόδοση του ΦΠΑ.

Η φοροδιαφυγή ενισχύεται όμως από τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική, που κάθε άλλο παρά μηδενική ανοχή δείχνει. Όταν σε ένα τόσο κρίσιμο τομέα προωθείται, με την «περαίωση», η ουσιαστική αμνήστευση της φοροδιαφυγής των προηγούμενων χρόνων, τότε δίνεται μήνυμα ανάλογο με αυτό της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων. Κρίσιμο είναι λοιπόν να μπουν παράλληλα στο στόχαστρο οι γκρίζες περιουσίες που συσσωρεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια με φοροδιαφυγή και διαφθορά, και να ανακτηθούν από το Δημόσιο τα χρήματα αυτά.

Βασικό όμως στοιχείο του φορολογικού νομοσχεδίου είναι οι διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα φορολογικών επιβαρύνσεων. Στις περισσότερες περιπτώσεις μειώνονται τα βάρη για κάποιες από τις ισχυρότερες κοινωνικές ομάδες, σε περίοδο που η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας συνθλίβεται οικονομικά: αντί δηλαδή η φορολογία να αξιοποιείται ως εργαλείο για να αντισταθμιστεί η μεγάλη ανακατανομή εισοδημάτων και πλούτου σε βάρος των ασθενέστερων, καταλήγει να επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τις ανισότητες. Συγκεκριμένα:

• Στη φορολογία κερδών, ο συντελεστής μειώνεται από το 24% στο 20% στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Την τελευταία εξαετία, ο συγκεκριμένος συντελεστής έχει μειωθεί κατά 15 ολόκληρες μονάδες, από 35% μέχρι το 2005 σε 20% σήμερα.

• Οι ναυτιλιακές εταιρίες βλέπουν τα ακίνητα που μισθώνουν, να εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής ειδικού φόρου ακινήτων, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για απαραίτητο αντιστάθμισμα της οικονομικής ύφεσης που πλήττει τον ναυτιλιακό κλάδο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για φωτογραφική ρύθμιση, για εφοπλιστές που μέσω offshore εταιριών νοικιάζουν ακίνητα στις δικές τους επιχειρήσεις.

• Στα μερίσματα από διανεμόμενα κέρδη, μειώνεται ο συντελεστής στο 25% από 40%, που είχε ψηφίσει μόλις πέρσι η ίδια η κυβέρνηση με βάση το εκλογικό της πρόγραμμα. Ειδική μεταχείριση θα έχουν και τα εισαγόμενα μερίσματα, που θα μένουν εντελώς αφορολόγητα αν προορίζονται για αναπτυξιακούς σκοπούς. Οι διατάξεις αυτές ωφελούν κυρίως ισχυρούς ομίλους με κέρδη και μερίσματα από θυγατρικές τους στην ευρύτερη περιοχή.

• Για τα ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, ύψους 24 δις, που είχαν προκαλέσει σάλο σε προηγούμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να τα διαγράψει, επιχειρείται τώρα να χαρακτηριστούν ανεπίδεκτες είσπραξης μέσω διατάξεων περί ελέγχων από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, χωρίς όμως να γίνει πρώτα δημοσιοποίηση ονομάτων για να πιεστούν ουσιαστικά οι οφειλέτες. Αφήνεται σοβαρό κενό όσον αφορά την δυνατότητα που έχουν οι μεγαλοοφειλέτες να μεταβιβάσουν περιουσιακά τους στοιχεία ώστε με το γράμμα του νέου νομοσχεδίου να χαρακτηριστούν ως ανήμποροι να καταβάλουν τα χρέη τους.

• Από το 2012 δίνεται η δυνατότητα να αναγνωρίζεται φορολογικά η ζημιά στο χρηματιστήριο και να εκπίπτει από τον συνολικό φόρο. Πρόκειται για ρύθμιση που κυρίως ωφελεί αμοιβαία κεφάλαια και επενδυτικές εταιρίες.

Παράλληλα, με το ίδιο νομοσχέδιο:

• Ιδρύεται η εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ, ως όχημα για να επιταχυνθεί η εκποίηση των 5.500 στρεμμάτων της αναντικατάστατης, για το έλλειμμα πρασίνου της πρωτεύουσας, δημόσιας έκτασης του πρώην αεροδρομίου, και μάλιστα με την διαδικασία του φαστ τρακ.

• Ρυθμίζονται επίσης οι διαδικασίες για την συγχώνευση της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ με την Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ προκειμένου να επιταχυνθεί η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας που διαχειρίζονται.

• Χαρίζονται στον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από το Ελληνικό Δημόσιο, 95 εκ. ευρώ από δάνειο που είχε συναφθεί για το Μέγαρο το 2007, στρεβλώνοντας ακόμη περισσότερο την πολιτιστική πολιτική με πελατειακές, αδιαφανείς και χαριστικές ρυθμίσεις.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι η επιδίωξη για αυστηρότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής δε μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από τις ρυθμίσεις για τη φορολογία, όπου αφαιρούνται ζωτικά δημόσια έσοδα σε καιρούς δημοσιονομικής κρίσης και υψηλής φορολόγησης των νοικοκυριών, ενώ παράλληλα διαιωνίζεται η παράδοση των πελατειακών παροχών.

Απαραίτητη για βιώσιμη διέξοδο από την κρίση, παραμένει μια φορολογική πολιτική που θα αξιοποιεί τη φορολογία ως εργαλείο, για δικαιότερη κατανομή του πλούτου και των εισοδημάτων, διόρθωση των επιπρόσθετων αδικιών που δημιουργούν η κρίση και οι περικοπές, αλλά και ενθάρρυνση ή αποθάρρυνση κάθε οικονομικής δραστηριότητας ανάλογα με το όφελος ή την επιβάρυνση που συνεπάγεται για το περιβάλλον και την κοινωνία.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων