Νίκος Μυλωνάς: Επιτροπή διαβούλευσης ή λαϊκή συνέλευση;

Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Αυτοεπιβεβαίωση, λαϊκισμός και αποπροσανατολισμός των πολιτών

Η σύγχυση ρόλων της δημοτικής αρχής επεκτείνεται και στο θέμα των δημοκρατικών διαδικασιών.

Η Επιτροπή διαβούλευσης είναι θεσμικό όργανο.

Έπρεπε να έχει συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη, συγκεκριμένη διαδικασία, συγκεκριμένο εισηγητικό κείμενο και σε όλη την διαδικασία να έχουν τον πρώτο λόγο τα μέλη της επιτροπής.

Στην πράξη τι έγινε;

Είχαμε μια γενική εισήγηση των απόψεων του κ. Δημάρχου για το αναπτυξιακό του όραμα. Στην συνέχεια είχαμε γενικές ερωτήσεις και γενικές τοποθετήσεις από όποιον ήθελε και για όποιο θέμα τον ενδιέφερε. Έτσι χάθηκε η σημασία της διαβούλευσης. Χάθηκε η γνώμη ενός πολιτικού οργάνου για συγκεκριμένα ζητήματα για τα οποία θα έπρεπε να νιώθει την ανάγκη η δημοτική αρχή να ακούσει από την Επιτροπή.

Ποια ήταν τα επίδικα θέματα της εισήγησης στα οποία η δημοτική αρχή ζητούσε την γνώμη των συμμετεχόντων; Ποιες ήταν οι εναλλακτικές προτάσεις που κατέθεσε η δημοτική αρχή στο σώμα για να εκμαιεύσει την γνώμη του, ως θεσμικού συμβουλευτικού κοινωνικού οργάνου; Που ήταν το ερωτηματολόγιο για να σημειώσει το κάθε μέλος της επιτροπής την γνώμη του στα διλλήματα που τίθενται από την εισήγηση, σε μια καθόλα κρίσιμη περίοδο; Nothing! Niente! hiçbir şey!

Tουλάχιστον σε 2 επίδικα στοιχεία η δημοτική αρχή θα έπρεπε να ρωτήσει το σώμα: το πρώτο είναι το 1,5 εκ που θα δοθούν στις αμφιβόλου αποτελεσματικότητας συνεργατικές ομάδες και το δεύτερο ο για πρώτη φορά στην δημοτική ιστορία δανεισμός των 60 εκ. για ένα κατάλογο έργων που δεν καλύπτουν ούτε το μισό του κόστους τους!

Τίποτα από αυτά! Αντί συγκεκριμένων προτάσεων μια γενική και αφηρημένη παρουσίαση σκέψεων του κ. Δημάρχου, μια εξίσου γενική και αφηρημένη κατάσταση των διαδικασιών και τελικά μια αόριστη συμφωνία του σώματος επί της πρότασης της δημοτικής αρχής!

Είναι ικανοποιημένος ο κ. Δήμαρχος από το αποτέλεσμα της διαδικασίας; ΝΑΙ! είναι! Γιατί δεν τον ενδιαφέρει η γνώμη του σώματος. Τον ενδιαφέρει μόνο η διεκπεραίωση μιας πολιτικής διαδικασίας και η ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ επιβράβευση άνευ αντιρρήσεων των απόψεων του! Τον βολεύει όμως να ακουστούν κάποιες ανώδυνες παρατηρήσεις! Αυτό έγινε! Γι αυτό παρακολουθώντας την συνοδό ακούσαμε και ευτράπελα! Όπως αυτά περί της παγκόσμιας πρωτοτυπίας των ιδεών του αναπτυξιακού προγράμματος του κ. Δημάρχου! Από τον ίδιο τον Δημαρχο το σωμα άκουσε το καταπληκτικό: ότι μερικοί δεν έχουμε κατανοήσει την ιδιαιτερότητα των προτάσεων του! ΕΛΕΟΣ!!!

Κατηγορούμε την δημοτική αρχή για πλήρη πολιτική σύγχυση που βραχυκυκλώνει την δημοτική παραγωγή έργου. Η γενικευμένη σύγχυση που εμφανίζει στην δράση της δεν είναι προϊόν αδυναμίας. Είναι σύστημα διοίκησης και παραγωγής πολιτικής.

Είναι συνειδητή επιλογή που έχει σχέση με τον λαϊκισμό και τον αποπροσανατολισμό των πολιτών.

Δεν ήταν λοιπόν συνοδός θεσμικού πολιτικού οργάνου αυτό που ζήσαμε. Ήταν διαδικασία αυτοεπιβεβαίωσης. Όπως ακριβώς έκανε και ο κ. Κυριτσης με τους δημοτικούς απολογισμούς. Φιέστες εντυπωσιασμού και αποπροσανατολισμού. Η ιστορία συνεχίζεται και όλα είναι σε βάρος του τόπου μας.

Για την Σ.Ε. Νικος Μυλωνας