Δημήτρης Βαγγέλης: Να μην μείνουμε στο σβήσιμο των φώτων!

Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Αγώνας μας για μια αειφορική ανάπτυξη

ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΒΗΣΙΜΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ .

Γνωρίζουμε καλά ότι ο αγώνας μας για μια αειφορική ανάπτυξη, που θα σέβεται την φύση και τον ίδιο τον άνθρωπο ως στοιχείο της ,έχει μακρύ δρόμο. Γνωρίζουμε ότι πολλοί από όσους συμμετείχαν στην ώρα της γης δεν είναι με μας σε αυτό τον αγώνα. Η «οικολογία» και η «αειφορική και βιώσιμη ανάπτυξη» που διακηρύσσουν είναι για να μακιγιάρουν καλύτερα το κοινωνικό τους πρόσωπο. Τα κέρδη είναι που τους απασχολούν πρώτιστα και αποτέλεσμα τους είναι η σημερινή κρίση που εμείς την πληρώνουμε.

Οι οποιεσδήποτε διακηρύξεις όλων μας κρίνονται και μόνο από τα έργα που τις ακολουθούν. Και όχι βέβαια ανώδυνα έργα, όπως τα φώτα που σβήσαμε το Σάββατο. Τρέχουν πολλοί στην Ελλάδα για τέτοια έργα... Υπουργοί , γραμματείς και επιχειρηματίες συναγωνίζονται σε ευαισθησία. λες και δεν είναι οι ίδιοι που έχουν επιβαρύνει με τις δράσεις τους το περιβάλλον που ζούμε. Είναι οι ίδιοι που δημιουργούν το τεράστιο πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών και δεν μπορούν ούτε θέλουν να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αφού θα δημιουργούσε γι' αυτούς σημαντικό κόστος.

Κρίνονται οι διακηρύξεις όλων μας λοιπόν... Των συλλογικών φορέων που τρέχουν τώρα να δηλώσουν συμμετοχή δεν δείχνουν όμως την ίδια προθυμία όταν πρέπει μέσα από μαζικές δράσεις και όχι από τα γραφεία τους ως ειδικοί τεχνοκράτες να αντιμετωπίσουν τα διάφορα προβλήματα. Ιδιαίτερα μάλιστα κρίνονται οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης που συμμετέχουν τώρα ανέξοδα στην πρωτοβουλία, η οικολογική τους όμως ευαισθησία στην διαχείριση των τοπικών θεμάτων φτάνει στις περισσότερες περιπτώσεις και μόνο στα όρια του περίφημου «πολιτικού κόστους» ενώ η <<αναπτυξιολαγνεία>> τους είναι ανεξάντλητη.

Για όλους μας λοιπόν υπάρχει τρόπος.

Να δεσμευτούμε δημόσια για τις προσπάθειες που θα κάνουμε για το περιβάλλον στον τόπο μας.

Και να έλθουμε ένα χρόνο μετά, δημόσια και πάλι, να κάνουμε απολογισμό της προσπάθειας μας.

Να μην μείνουμε στο σβήσιμο των φώτων ! Να αλλάξουμε συνολικά τον τρόπο ζωή μας !

Να αλλάξουμε την κοινωνία που μας κάνει αντίπαλους με την φύση !

Για την Σ.Ε. Δημ. Βαγγέλης