Ο Ηλίας Σιφάκης για το ΠΕΕ 2011

Στήλη: Δελτία Τύπου

Ηλίας Σιφάκης

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΗΛΙΑ ΣΙΦΑΚΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΚΩ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΕ 2011

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης του Δήμου από την νέα Δημοτική Αρχή της παράταξης του Οράματος, ο νέος Δήμαρχος φρόντισε άμεσα και από το πρώτο δημοτικό συμβούλιο να κάνει ξεκάθαρη την τακτική του η οποία βασίστηκε στην απαξίωση όλων των θεσμών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Έτσι, παρακολουθούμε 3 μήνες τώρα (100 πρώτες, κρίσιμες, ημέρες της Δημοτικής Αρχής) μια ενορχηστρωμένη απαξίωση όλων των Δημοκρατικών Θεσμών, με απο-κορύφωμα τον εμπαιγμό των Δημοτικών Συμβούλων, και κατ' επέκταση την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επί 7 συνεχόμενες συνεδριάσεις η διαδικασία που έχει ακολουθήσει η Δημοτική Αρ-χή στηρίζεται στην αρχή της ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΗΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ του οργάνου!

Κατατέθηκε σήμερα ένα πρόγραμμα εκτελεστέων έργων για το τρέχον έτος, και ενώ το χρονικό περιθώριο ήταν 3 ολόκληροι μήνες, η Δημοτική Αρχή το καταθέτει εσπευσμένα, χωρίς να έχει προτάσεις από τα τοπικά συμβούλια (τουλάχιστον όχι από το σύνολο), όπως υποχρεούται, και ακόμα και τα συμβούλια τα οποία συνεδρίασαν για τον σκοπό αυτό, το έκαναν κατόπιν εντολών και αφού το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων είχε κλείσει. Γιατί δεν θεωρούμε ότι η συνεδρίαση του απογεύματος της περασμένης Πέμπτης στην Κέφαλο ή οι άλλες που έγιναν, σε όσες δημοτικές κοινότητες έγιναν, συνέβαλαν καθοριστικά στην σύνταξη του προγράμματος των εκτελεστέων έργων που μας εστάλη το Σάββατο το απόγευμα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Οι δύο πιο σημαντικές συνεδριάσεις του έτους, είναι η ψήφιση των εκτελεστέων έρ-γων και του προϋπολογισμού. Συνεδριάσεις που καθορίζουν την πορεία του τόπου όχι μόνο για τον τρέχον έτος, αλλά βάζουν και στόχους μακροπρόθεσμους οι οποίοι καθορίζουν την λειτουργία και την τύχη του Δήμου για τα επόμενα χρόνια.

Ειλικρινά, απορούμε αν και οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας γνωρίζουν τι ψηφίζουν όταν, κατά την προσφιλή τακτική της Δημοτικής Αρχής, η πρόσκληση εστάλη ηλε-κτρονικά την Πέμπτη το απόγευμα (όπου μέχρι το Δ.Σ. μεσολαβεί η Παρασκευή της αργίας και το Σαββατοκύριακο), το σχέδιο προγράμματος ΕΕ2011 το Σάββατο το απόγευμα, για να συνεδριάσουμε σήμερα Δευτέρα!

Δεν γνωρίζουμε αν (πέρα από μια τυπική ενημέρωση που προφανώς έκανε ο Δή-μαρχος στους Συμβούλους του) αυτοί είναι ενήμεροι για το περιεχόμενο των εκτελε-στέων έργων. Και μπορεί οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας να θεωρούν υποχρέωσή τους να στηρίξουν και να υπερψηφίσουν την οποιαδήποτε πρόταση της Δημοτικής Αρχής, η υποχρέωση και το δικαίωμα όμως της μειοψηφίας είναι ο ενδελεχής έλεγχος ο οποίος με την λειτουργία της Δημοτικής Αρχής καταστρατηγείται πλήρως.

Έχουμε ακούσει πολλές φορές τον κ. Δήμαρχο να λέει ότι "μόνοι μας θα διοικήσετε" και "δεν θα συν διοικήσουμε"!

Είναι αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα της πλειοψηφίας να εφαρμόσει το δικό της πρόγραμμα, όπως επίσης είναι αυτονόητο ότι και θα λογοδοτήσει στην κοινωνία μας για την πορεία της Κω τα επόμενα χρόνια.

Η Δημοτική Αρχή όμως με την τακτική που ακολουθεί στερεί από την μειοψηφία το Δημοκρατικό της δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωσή της απέναντι στους πολίτες της Κω, να ενημερώνεται και να ελέγχει τις αποφάσεις και την λειτουργία της Δημοτικής Αρχής αλλά και να καταθέτει την πρότασή της.

Ειλικρινά η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο.

Πρότασή μας: Θα μπορούσε να αναβληθεί η συνεδρίαση των Εκτελεστέων Έργων και οι επόμενες δύο συνεδριάσεις ( για προϋπολογισμό και απογραφή) για μία δύο ημέρες ώστε και η Δημοτική Αρχή να προετοιμαστεί καλύτερα και η μειοψηφία να ενημερωθεί από τις Υπηρεσίες.

Διαφορετικά, απόφαση της παράταξής μας είναι να μην επιτρέψουμε στην Δημοτική Αρχή να μας παρασύρει στον κατήφορο που η ίδια έχει πάρει και αποχωρούμε από την συνεδρίαση.

Η απόφασή μας αυτή βέβαια, είναι περισσότερο από βέβαιον ότι θα σας αφήσει παγερά αδιάφορους όλους τους συμβούλους της πλειοψηφίας.

Θεωρούμε όμως ότι έχουμε υποχρέωση στον λαό που μας στήριξε αλλά και στους εαυτούς μας να αντισταθούμε στην προσπάθεια της Δημοτικής αρχής και του Δημάρχου προσωπικά να υποβαθμίσει το Δημοτικό Συμβούλιο και τον ρόλο των Συμβούλων.

Ενημερώνουμε δε, ότι για τις πρώτες 100 ημέρες δημαρχίας σας, θα τοποθετηθούμε σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή σε ώρα και τόπο που θα ανακοινωθεί.