Γιάννης Κρητικός: εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο

Στήλη: Δελτία Τύπου

Εισήγηση στα Θέματα 1 έως 8 : Μέτρα Αντιμετώπισης της Κρίσης

Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Είναι σε όλους γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι οι συμπατριώτες μας υποφέρουν.

Είναι επίσης γνωστό ότι η κεντρική κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά. Και όχι μόνο αδυνατεί να στηρίξει το λαό που δοκιμάζεται, αλλά με τα μέτρα που παίρνει φέρνει τον ελληνικό λαό σε όλο και δυσκολότερη θέση. Άρα τελευταία ελπίδα για τους συνδημότες μας πρέπει να είναι ο Δήμος μας.

Όμως διαπιστώνουμε με λύπη ότι ο κ. Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή δεν είναι σε θέση να προσφέρουν το παραμικρό στους συμπατριώτες μας. Και το ομολογεί στην ίδια την εισήγησή του ο κ. Δήμαρχος:

'Ο Δήμος της Κω και η Δημοτική του Αρχή είναι υποχρεωμένοι να καταρτίσουν ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα στηρίζεται στις μέχρι σήμερα διαπιστώσεις και προτάσεις των στόχων του προγράμματος ανάπτυξης, με αποσαφηνισμένους άξονες και μέτρα που θα κινητοποιούν τους πολίτες προς αυτές τις κατευθύνσεις.'

Δεκαπέντε μήνες στην τοπική εξουσία και είναι ακόμα στο 'θα'. Αποδεικνύεται ότι δεν είχε λύσεις για τα προβλήματα του τόπου όπως έλεγε προεκλογικά. Αποδεικνύεται δυστυχώς ότι δεν έλεγε την αλήθεια προεκλογικά. Η πρακτική του ταυτίζεται απόλυτα με την πρακτική της κεντρικής κυβέρνησης. Και αυτοί έλεγαν ότι είχαν 'έτοιμες λύσεις' και ότι 'λεφτά υπάρχουν' προεκλογικά, και είδαμε πως μας κατάντησαν. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο κ. Δήμαρχος βγαίνει σε συνέντευξη τύπου και στηρίζει ανοικτά αυτούς που μας κατάντησαν σε αυτό το χάλι. Συμφωνεί απόλυτα μαζί τους ομολογώντας ουσιαστικά ότι αποτελεί το μακρύ χέρι της κυβέρνησης στο Δήμο. Τελικά αποδεικνύει ότι δεν ήρθε για να υπηρετήσει το λαό, αλλά για να υπηρετήσει τις προσταγές του 'Δημοκρατικού Σοσιαλισμού' και να βοηθήσει στο να περάσουν τα όποια κυβερνητικά μέτρα με λιγότερους κραδασμούς για την κυβέρνηση. Τέλος δε διστάζει να στηρίξει δημόσια με αναφορές και εγκώμια στον κ. Βενιζέλο.

Εμείς θα μιλήσουμε σήμερα με καθαρά πολιτικούς όρους. Θα καταθέσουμε τις παρατηρήσεις μας επί της εισήγησης του κ. Δημάρχου καθώς και τις συγκεκριμένες προτάσεις μας οι οποίες είναι ήδη γνωστές σε όλους.

Αναφέρει στην εισήγησή του ο κ. Δήμαρχος :

'Η Δημοτική Αρχή καλείται να δώσει διεξόδους στην ανάπτυξη και στην οικονομία.'

Και ενώ μιλάει για ανάπτυξη και οικονομία, δεν κάνει την παραμικρή αναφορά σε θέματα Τουρισμού. Δεν ασχολείται καθόλου με τη μοναδική σίγουρη πηγή εισοδήματος για τον τόπο μας. Απαξιώνει την ατμομηχανή της τοπικής οικονομίας. Αρνηθήκαμε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 2012 και ένας από τους λόγους ήταν το γεγονός ότι τα χρήματα (170.000 €) που δίνετε στον Ε.Φ.Τ. για το 2012 είναι ψίχουλα. Εμείς προτείναμε το ποσό των 2 εκ. €. Επειδή πιστεύουμε ότι χρειάζεται να επενδυθεί το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού στον Τουρισμό, ώστε να έχουμε το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος για το νησί. Αν πάει καλά η τουριστική κίνηση, θα πάνε καλά και όλες οι υπόλοιπες δράσεις. Αν δεν πάει καλά, να είστε σίγουροι ότι τίποτα δεν θα προχωρήσει. Ο Τουρισμός για μας είναι ό,τι και η υγεία για τον άνθρωπο (σας θυμίζω την κινεζική παροιμία με την επιταγή).

'Ουσιαστική προϋπόθεση για την επιτυχία των προγραμμάτων είναι η οργάνωση και η ανασυγκρότηση των δημοτικών υπηρεσιών' .

Δυστυχώς οι υπηρεσίες σήμερα βρίσκονται σε διάλυση. Δεκαπέντε μήνες τώρα και ακόμα δεν έχουν οργανωθεί οι διευθύνσεις, τα τμήματα και τα γραφεία. Προϊστάμενοι δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το αντικείμενό τους. Δεν έχουν συσταθεί οι επιχειρήσεις του Δήμου. Ούτε κουβέντα για τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες και την απαράδεκτη κατάσταση στις Δημοτικές Κοινότητες. Εμείς σας καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τόσο για τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, όσο και για τις Επιχειρήσεις του Δήμου. Θυμίζω ενδεικτικά το Πνευματικό Κέντρο ως αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο για την προώθηση δράσεων που θα ωφελήσουν το τουριστικό προϊόν, τη Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως Αστική Εταιρεία που θα απορροφούσε ευρωπαϊκά κονδύλια για την προώθηση όλων των δράσεων κοινωνικής πολιτικής, τη διατήρηση της Μ.Α.Ε.ΔΗ.Κ. για τη διαχείριση της δημοτικής περιουσίας, κτλ. Σας καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες εσείς αγνοήσατε.

'Άμεσα αποσαφηνίζουμε τις διοικητικές και οικονομικές δυνατότητες μας και προσδιορίζουμε τους τρόπους και τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουμε για την εξεύρεση πόρων (2ο Θέμα)'.

Ομολογία αποτυχίας. Παραδέχεστε ότι εδώ και δεκαπέντε μήνες δεν πράξατε ούτε τα αυτονόητα. Δεν προετοιμαστήκατε. Αν χρειάζεστε τη μισή περίπου θητεία σας μόνο για να 'αποσαφηνίσετε τις δυνατότητες' και για να 'προσδιορίσετε τους τρόπους', πόσες θητείες θα χρειαστείτε για να προχωρήσετε επιτέλους σε έργα;

'Καταθέτουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τα έργα και τις δράσεις που μέχρι σήμερα έχουν δεσμεύσει πόρους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και την Ευρωπαϊκή Ένωση' (2ο Θέμα).

Όλα όσα αναφέρετε είναι έργα και δράσεις των πρώην Δήμων που τόσο έχετε προσπαθήσει να απαξιώσετε. Παραδέχεστε δηλαδή ότι τα έργα που θα προχωρήσουν φέρουν τη σφραγίδα των πρώην Δήμων. Ποια έργα θα φέρουν τη δική σας σφραγίδα; Γιατί δεν προχωρούν τα έργα που τάξατε προεκλογικά; Ξεχάσατε όσα αναφέρατε στο προεκλογικό σας πρόγραμμα (π.χ. Λιμάνι Μαστιχαριού, σύνδεση Τιγκακίου με πόλη, Κέντρο Νεότητας στην Κω, Περιφερειακή οδό Κεφάλου, Μελέτη αξιοποίησης του Ζηνιού, Κέντρο Φιλίας και Φροντίδας Κεφάλου, οργάνωση υποδομής για άθληση, πολιτισμό, υγεία και πρώτες βοήθειες στις Δημοτικές Κοινότητες, νέο Λιμάνι Κω, αναβάθμιση της Λίμνης Πυλίου, αναβάθμιση του Μαρμαρίου, υπογείωση των δικτύων της Δ.Ε.Η. κτλ.);

Σχετικά με το τρίτο θέμα (στήριξη ευπαθών ομάδων):

Δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά ούτε στο Κ.Α.Π.Η. ούτε σε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, κτλ. Εμείς σας καταθέσαμε από τον πρώτο μήνα της θητείας σας συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση για την ίδρυση του 'Παγκωακού Δικτύου Αλληλεγγύης'. Δυστυχώς μας αγνοήσατε και εδώ. Σας προτείναμε την περικοπή των αποδοχών των αμοιβών όλων των αιρετών κατά 50 % για τη στήριξη του Δικτύου. Και αυτό το αγνοήσατε.

Σχετικά με το τέταρτο θέμα (μείωση τελών):

Πρότασή μας είναι το Δημοτικό Συμβούλιο - και όχι η κάθε επιχείρηση χωριστά - να καθορίσει τους κανόνες και τα κριτήρια για τις μειώσεις. Το Δημοτικό Συμβούλιο εξάλλου παίρνει την πολιτική απόφαση για τις μειώσεις και σε αυτό συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις άρα και όλοι οι εκπρόσωποι του Κωακού λαού.

'μείωση των τελών κατά 52% στα μεγάλα ξενοδοχεία που εντάσσονται στο πρόγραμμα ανακύκλωσης' (3ο Θέμα).

Αποδεικνύετε ότι δεν έχετε το πολιτικό θάρρος να εισπράξετε χρήματα από εκεί που υπάρχουν. Σας έχουμε ζητήσει πολλές φορές να βεβαιώσετε τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των μεγάλων μονάδων. Δεν είναι δυνατόν να έχετε απαίτηση από έναν συνταξιούχο του ΟΓΑ να είναι 100 % εντάξει στις υποχρεώσεις του, και την ίδια ώρα να ζητάτε από μεγαλοξενοδόχους να πληρώσουν μόνο το 10 % των υποχρεώσεών τους. Και θέλετε να τους μειώσετε κατά άλλα 52 % τα τέλη καθαριότητας. Αυτά είναι πράγματα απαράδεκτα που προσβάλλουν τη δημοκρατία. Στα πλαίσια της ισονομίας και ισοπολιτείας πρέπει να είμαστε δίκαιοι απέναντι σε όλους τους δημότες. Και αν είναι να χαρίσουμε σε κάποιους, ας χαρίσουμε σε αυτούς που δεν έχουν, όχι σε αυτούς που έχουν!

'προτείνεται η μείωση κατά 10% των ενοικίων των δημοτικών καταστημάτων για το έτος 2012' (5ο Θέμα).

Δεν είναι σωστό να φερόμαστε κατά τρόπο διαφορετικό σε επαγγελματίες του ίδιου κλάδου. Δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός με τους επιχειρηματίες που ενοικιάζουν καταστήματα από ιδιώτες. Αν θέλετε να βοηθήσετε θα πάρετε μέτρα που θα βοηθούν όλους τους επιχειρηματίες του ιδίου κλάδου.

Σχετικά με το έκτο θέμα (αξιοποίηση δημοτικών ακινήτων):

έχετε ήδη αποφασίσει τη χρήση των ακινήτων άρα έχετε αποφασίσει και σε ποιους θα τα δώσετε. Πρέπει όμως να καταλάβετε ότι τα ακίνητα αυτά δεν είναι του παππού σας! Αν θέλετε να βοηθήσετε τα δικά σας παιδιά, να τους δώσετε τα δικά σας ακίνητα. Για τα ακίνητα που ανήκουν στον Δήμο θα αποφασίσουν οι ίδιοι οι δημότες μέσα από Λαϊκές Συνελεύσεις και την οριστικοποίηση των προτάσεων από τα Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων. Δεν θα παίρνει αποφάσεις ένα κλειστό κλαμπ για όσα αφορούν την περιουσία των συνδημοτών μας.

Σχετικά με το έβδομο θέμα (εφαρμογή άρθρου 94 ):

Αποδεικνύεται η αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να αναλάβει στοιχειωδώς τις υποχρεώσεις της. Όλοι θυμόμαστε πριν ένα χρόνο τον κ. Δήμαρχο να χτυπάει το χέρι στα έδρανα και να απαιτεί όλες τις αρμοδιότητες από την Περιφέρεια 'εδώ και τώρα'. Σήμερα έρχεται θέμα για τις διαδικασίες εφαρμογής αρμοδιότητας που έχει ο δήμος από 1-1 2011. Δεκαπέντε μήνες τώρα και όχι απλά δεν εφάρμοσαν τις αρμοδιότητες που έχουν ήδη εκχωρηθεί στους Δήμους, αλλά δεν συζήτησαν καν τις διαδικασίες εφαρμογής τους!

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η σημερινή εισήγηση του κ. Δημάρχου είναι απογοητευτική. Θεωρία, αόριστες έννοιες, ευχές και πολλά 'θα'. Μα πάνω από όλα πολλές αντιφάσεις, προχειρότητα έλλειψη συγκροτημένου σχεδίου. Για παράδειγμα αναφέρει ότι 'για την αναθέρμανση της οικονομίας αξιοποιούμε τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης' όταν μέχρι χθες με σθένος δήλωνε ότι δεν τους ήθελε γιατί θα ακολουθούσε άλλον δρόμο. Τελικά ο άλλος δρόμος μας οδήγησε σε μονόδρομο. Στο δρόμο των πολλών 'θα'. Ξανά πάλι υποσχέσεις που στο τέλος δεν οδηγούν πουθενά. Θυμάστε τι έλεγε ο κ. Δήμαρχος σε αυτήν εδώ την αίθουσα πριν από έναν ακριβώς χρόνο; Νέα κτήρια για την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τις Φυλακές, κτλ. Για όλα αυτά σήμερα δεν λέει κουβέντα. Δεν τα αναφέρει ούτε για τα μάτια στην εισήγησή του. Τα ξέχασε. Όπως ακριβώς θα έχει ξεχάσει του χρόνου τέτοια εποχή όσα μας λέει σήμερα.

Εμείς κ. Δήμαρχε σας ξέραμε. Σήμερα όμως σας έμαθαν και οι νεώτεροι. Σας πίστεψαν, σας ψήφισαν και εσείς σήμερα τους εγκαταλείπετε.

Ως παράταξη, σας καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη του νησιού, τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, για την οργάνωση των υπηρεσιών, την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, για τα έσοδα του Δήμου, τις δημοτικές επιχειρήσεις, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και αθλητισμό, για τις ευπαθείς ομάδες και την κοινωνική πρόνοια, για τη νεολαία, την Γ' ηλικία, κτλ. Σας καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο επιχειρησιακό πρόγραμμα με στόχο την ανάπτυξη της Κω και την πρόοδο όλων των Κώων. Σας δείξαμε άλλον δρόμο. Σας προτείναμε λύσεις στα μικρά και μεγάλα προβλήματα του τόπου μας με τρόπο καθαρό και συγκεκριμένο.

Εσείς πεισματικά επιμένετε στο μονόδρομο των 'ΘΑ'.

Εμείς σε τέτοιο δρόμο δε θα σας ακολουθήσουμε.

Γιάννης Κρητικός – Ανθρώπινη Κως