Νίκος Μυλωνάς: περί φοινίκων

Στήλη: Δελτία Τύπου

Το παράδειγμα των φοινικοειδών. Ο δήμος Κω και η χώρα μας πληρώνουν τη κακοτυχία να έχουν ανίκανη και αδιάφορη πολιτική ηγεσία.

Α. Παρακολουθούμε από καιρό τον θάνατο των φοινίκων στο νησί μας. Ήδη 5 δένδρα της λεωφόρου των φοινίκων έχουν κοπεί και ακολουθουν άλλοι 2. Οι αρχαιολογικοί χώροι του κέντρου γεμάτοι με τα όρθια κουφάρια τους.

Η υπόθεση εχει κρατήσει χρόνια.

Οι καταστρεπτικές συνέπειες της φυτασθένειας δεν αναχαιτίσθηκαν...παρά τα πολλά λόγια. Θυμίζουμε μόνο την απάντηση πρώην αντιδημάρχου ότι: οι φοίνικες της μητρόπολης ξαναγεννιούνται μόνοι τους!

Τα φοινικοειδή ήταν πολύ «γκλάμορους», και από εκείνα που οι ασχολούμενοι με την οικολογία κριτικάριζαν ως άσχετα με την εγχώρια χλωρίδα. Οι μεγαλοξενοδοχοι όμως του νησιού (δεκαετία του 90) και οι σχεδιαστές τους εισήγαγαν πολλά φοινικοειδή για να διακοσμήσουν τα ξενοδοχεία τους, δίνοντας τους ένα ..χαβανέζικο στυλ. Έτσι "το ρυγχοφόρο σκαθάρι των φοινικοειδών" εγκαταστάθηκε στο τόπο μας!

Σήμερα η καταστροφή των φοινίκων είναι πανταχού παρούσα, η δε απομάκρυνση των ξερών κορμών εξαιρετικά δύσκολη και μάλιστα με μεγάλο κόστος. Τα κουφάρια παραμένουν όρθια αποτελώντας εστίες θανάτου φιλοξενώντας πεινασμένα σκαθάρια που μετοικούν όπου αλλού βρουν την τροφή τους.

Β. Από πρόσφατη ανάγνωση μιας ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή προκύπτει ότι η Ελλάδα, δεν εχει χρηματοδοτηθεί το 2011 για "την καταπολέμηση οργανισμών επιβλαβών για τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα", όπως συνέβη με άλλες χώρες της ΕΕ. Γιατί;

Γιατί όπως αποκάλυψε ο αρμόδιος Επίτροπος Υγείας και Καταναλωτών, κ. Ντάλι, ΟΧΙ ΜΟΝΟ η Ελλάδα δεν έκανε αίτηση για χρηματοδότηση για το έτος 2010-2011, αλλά για διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας δεν ζήτησε ούτε ένα ευρώ, τη στιγμή που άλλες χώρες πήραν εκατομμύρια! για παρόμοια προβλήματα!

Στην ερώτησή του ο Ν. Χουντής ζητούσε να πληροφορηθεί γιατί στην "απόφαση της Επιτροπής υπ' αριθμ. Ε(2011)9243" με την οποία "εγκρίθηκε η χορήγηση κοινοτικής συνδρομής από την Ένωση για το 2011 με σκοπό την κάλυψη των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες και την Πορτογαλία για την καταπολέμηση οργανισμών επιβλαβών για τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα" όπως "το ρυγχοφόρο σκαθάρι των φοινικοειδών" (που εξαφανίζει τους φοίνικες σε όλη τη χώρα) και την "Tutaasoluta της τομάτας, αλλά και ορισμένες ασθένειες οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί και στην Ελλάδα και έχουν προξενήσει σοβαρές ζημιές" δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα, και ζητούσε στοιχεία για τις απορροφήσεις σχετικών κονδυλίων από τα κράτη μέλη.

Γ. Είναι να γελάς και να κλαις όταν ακούς την πρώην κυβερνώσα παράταξη και την νυν να τσακώνονται για την δήθεν διεκδίκηση χρημάτων από προγράμματα, ΕΣΠΑ κλπ.

Ο δήμος Κω και η χώρα μας πληρώνουν μεταξύ άλλων τη κακοτυχία να έχουν ανίκανη και αδιάφορη πολιτική ηγεσία,

Για την Σ.Ε. Ν. Μυλωνάς