Η Συμπαράταξη Ελπίδας για τη συνέντευξη του Δημάρχου Κω

Στήλη: Δελτία Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: για την σημερινη ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του κ. Δημάρχου

A. Στόχος μας δεν είναι να πούμε στο επιτελείο του ΔΗΡΑΣΚ ή στους δημοσιογράφους της σημερινής 2ης συνέντευξης του Δημάρχου. Απλά διατυπώνουμε την άποψη μας.

1. H συνέντευξη κατά τους οργανωτές της εχει στόχο να διευκρινιστούν ζητήματα δημοτικής πολιτικής. Όμως παρακολουθώντας το πρώτο μέρος της, μας δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι στόχος είναι να δικαιολογηθεί η δημοτική απραξία και να διασκεδαστεί το δυσμενές για την δημοτική αρχή δημόσιο αίσθημα της απουσίας του δήμου από τα πραγματικά τοπικά ζητήματα.

2. Για να ήταν στοιχειωδώς πειστική αυτή η διπλή συνέντευξη θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί αντίστοιχης θεματολογίας συνεντεύξεις με όλες τις δημοτικές παρατάξεις, έστω μειωμένης χρονικής διάρκειας.

3. Κρίνουμε χρήσιμο ως παράταξη να θέσουμε μερικά ζητήματα στην σημερινή συνέντευξη.

Β. Το πρόβλημα του δήμου μας αυτή την περίοδο δεν είναι τα μεγάλα έργα και η ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτά όλα θα μπορούσαν να συζητηθούν τον μακρύ και οδυνηρό μνημονιακό φωτεινό χειμώνα, και εξ άλλου συζητήθηκαν στα αναπτυξιακά συνέδρια της δημοτικής αρχής και τίθενται συνέχεια από τον κ. Δήμαρχο χωρίς αποτελέσματα. Αυτή την ώρα το φλέγων ζήτημα είναι η προετοιμασία της τουριστικής περιόδου και η κοινωνικοποίηση–διάχυση στους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, των τοπικών κερδών από την μοναδική δυναμική τοπική παραγωγική δραστηριότητα που είναι ο τουρισμός.

Γ. Με βάση τον καταστατικό νόμο της αυτοδιοίκησης τα κρίσιμα καθοριστικά θέματα της αρμοδιότητας ΤΟΥ Δημου μας είναι: η εμφάνιση, η λειτουργία, η καθαριότητας, το πράσινο, η κυκλοφορία-στάθμευση, η ευταξία και η ευνομία στον δήμο μας. Η κατάσταση σε αυτά τα θέματα από άκρη σε άκρη του νησιού μας είναι θλιβερή.

Για παράδειγμα: στο λιμάνι η εικόνα με τα σπασμένα φωτιστικά, το κατεστραμμένο οδόστρωμα-δάπεδο, η ανοργανωσιά και η απουσία ανακαίνισης του Terminal, η παράνομη στάθμευση κλπ συνιστούν μια απογοητευτική εικόνα εισόδου-εξόδου στο νησί μας. Η ιδία εικόνα σε όλα τις λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού. Η κατάσταση στους βασικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης :Ε. Βενιζέλου, Κανάρη, Αβέρωφ με την παράνομη στάθμευση, τα σπασμένα πεζοδρόμια, τα κατεστραμμένα προστατευτικά κολονάκια ή τις σκορπισμένες μπάλες, το εγκαταλελειμμένο οδικό πράσινο και τα σκουπίδια είναι μια άλλη ζοφερή κατάσταση. Η πρόσβαση στο χώρο του νοσοκομείου εμποδίζεται από μονίμως παρκαρισμένα αυτοκίνητα στις κίτρινες απαγορευτικές ζώνες χωρίς η δημοτική αστυνομία να παρεμβαίνει. Το ίδιο σοβαρό ζήτημα είναι η αντιμετώπιση της κατάστασης των αρχαιολογικών χώρων στην πόλη και στο νησί μας. Τι θα κάνει στις λίγες μέρες που μένουν η δημοτική αρχή για αυτά; Θα αποκεντρώσει πόρους και αρμοδιότητες στις τοπικές κοινότητες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα;

Δ. Με βαση την πολιτική σημασία του Δημου στις τοπικές υποθέσεις, η δημοτική αρχή, ο κ. Δήμαρχος προσωπικά, στοχεύει να έρθει σε επαφή με τους επιχειρηματίες του τόπου, όπου θα θέσει θέματα της συνεργασίας και της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων έναντι των εργαζομένων και των φυσικών πόρων του νησιού μας; Θα γίνει πολιτική δημοτική παρέμβαση για τις προσλήψεις ντόπιων ανέργων, για τις εργασιακές σχέσεις στα μεγάλα ξενοδοχεία, που απουσιάζει πλέον κάθε διαπραγμάτευση και επικρατούν συνθήκες σκληρής καταπίεσης; Θα επισημανθεί η ανάγκη προστασίας των εργαζομένων από μείωση μισθών και υποκατάστασης τους από δήθεν φοιτητές; Θα υπάρξει πίεση στους επιχειρηματίες για την αγορά και κατανάλωση τοπικών διατροφικών προϊόντων στις ξενοδοχειακές μονάδες;

Ε. Ζητούμε την Αξιοποίηση λιμναζουσών δυνατοτήτων και την αξιοποίηση των επενδεδυμένων κεφαλαίων του Δημου. Για παραδειγμα: γιατί το ΧΑΝΙ δεν αξιοποιείται άμεσα ως μουσειακός-εκθεσιακός χώρος και χώρος αναψυχής με βάσει τις ολοκληρωμένες μελέτες δημιουργώντας τουλάχιστον 20 θέσεις εργασίας και ένα πνεύμονα πολιτισμού στο κέντρο της πόλης;

Για την Συμπαράταξη Ελπίδας Νικος Μυλωνας