Αφιερώματα της ΕΡΤ στη Μελίνα Μερκούρη

Στήλη: Ανακοινώσεις

Björn Roos, Portrait photograph of Melina Mercouri. Stockholm 1982 (wikimedia)

Η ΕΡΤ, με αφορμή τη συμπλήρωση 18 ετών από τον θάνατο της μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού και πολιτικού Μελίνας Μερκούρη (6 Μαρτίου 1994), παρουσιάζει ειδικά αφιερώματα μέσα από τη συχνότητα της ΕΤ1 και την ιστοσελίδα του Αρχείου της.

Ειδικότερα, η ΕΤ1 θα μεταδώσει την Τρίτη 6 Μαρτίου στις 21.15 το ντοκιμαντέρ του Σταύρου Στρατηγάκου «ΜΕΛΙΝΑ». Μέσα από συνεντεύξεις αρχείου, η Μελίνα Μερκούρη ανατρέχει στην παιδική της ηλικία, αναπολεί τον πρώτο μεγάλο της έρωτα με τον ηθοποιό Γιώργο Παππά και κάνει λόγο για τους ρόλους που υποδύθηκε στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Αναφέρεται ιδιαίτερα στη «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη, η υποψηφιότητα της οποίας στο Φεστιβάλ Καννών το 1955, έγινε η αιτία της γνωριμίας της με τον σκηνοθέτη Ζυλ Ντασέν (Jules Dassin). Σκιαγραφεί τη σχέση της μαζί του και παραδέχεται την τεράστια επιρροή που άσκησε στην ζωή και την καριέρα της. Αναφέρεται επίσης στην αντιδικτατορική δράση που ανέπτυξε στην Ευρώπη και τη μετέπειτα πολιτική της παρουσία.

Στο ντοκιμαντέρ προβάλλονται πλάνα από ταινίες και παραστάσεις που συμμετείχε η Μελίνα Μερκούρη, ακούγονται τραγούδια με τη φωνή της, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, στιγμιότυπα από διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις οποίες πρωτοστάτησε, καθώς και απόσπασμα από τη συνάντησή της με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο, λίγους μήνες μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Το ίδιο ντοκιμαντέρ θα διατίθεται για θέαση και διαδικτυακά, μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Αρχείου της ΕΡΤ www.ert-archives.gr.

Αμέσως μετά, στις 22.30, ακολουθεί η βραβευμένη ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «ΣΤΕΛΛΑ», με τους Μελίνα Μερκούρη, Γιώργο Φούντα, Αλέκο Αλεξανδράκη, Χριστίνα Καλογερίκου, Βούλα Ζουμπουλάκη κ.α. Η Στέλλα, που τραγουδάει στο κέντρο «Παράδεισος», ζει μια απελευθερωμένη, θυελλώδη ζωή, γεμάτη έρωτες και δυναμισμό. Όταν γνωρίζει τον Μίλτο, έναν γνωστό ποδοσφαιριστή, θα εγκαταλείψει τον Αλέκο, γιο ευκατάστατης οικογένειας. Στην πρόταση γάμου του Μίλτου θα απαντήσει θετικά, αλλά στη συνέχεια θα αλλάξει γνώμη. Την ημέρα του γάμου θα τον αφήσει να περιμένει μάταια στην εκκλησία και θα περάσει την ώρα της παρέα με έναν νεαρό που γνώρισε τυχαία στο δρόμο. Όταν το ξημέρωμα θα γυρίσει στο σπίτι της, θα βρει τον Μίλτο να την περιμένει για να λογαριαστούν, κραδαίνοντας ένα μαχαίρι.

Η συγκλονιστική ερμηνεία της Μελίνας Μερκούρη στην πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση, την καθιέρωσε ως ηθοποιό, ενώ η αριστοτεχνική σκηνοθεσία του Κακογιάννη δίνει διαστάσεις αρχαίας τραγωδίας και καθιστά την αξία του έργου διαχρονική.

Στις 00.10 θα μεταδοθεί το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ», με τίτλο «Μελίνα Μερκούρη: Εικόνες Επιδαύρου», σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη.

Η Μελίνα Μερκούρη μιλά για τη σχέση της με την τραγωδία, τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο. Η σχέση αυτή, όπως η ίδια τονίζει, περιορίζεται σε τρεις μόνο ρόλους - της Μήδειας, της Φαίδρας και της Κλυταιμνήστρας - που επανέρχονταν όμως με διάφορους τρόπους σε διαφορετικές στιγμές της καριέρας της. Την αφήγηση πλαισιώνουν αποσπάσματα από τη «Μήδεια» που ανέβασε ο Μίνως Βολανάκης το 1976, από την «Ορέστεια» του Καρόλου Κουν, καθώς και στιγμιότυπα από τα γυρίσματα της όπερας «Πυλάδης» των Γ. Κουρουπού, Γ. Χειμωνά και Δ. Φωτόπουλου.