Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στο Πολύκεντρο Ν. Θαλασσινού

Στήλη: Ανακοινώσεις

1

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Παιδικού βιβλίου (2 Απριλίου) το Πολύκεντρο Ν. Θαλασσινού διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων.

Το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012 στις 5:15 το απόγευμα την παιδική λέσχη ανάγνωσης θα επισκεφθούν η συγγραφέας Ελένη Σβορώνου και ο βραβευμένος εικονογράφος Σβετλίν.

Την Κυριακή 1 Απριλίου 2012 τις 6 το απόγευμα σε συνεργασία με το 5ο Δημοτικό σχολείο , με τον σύλλογο εκπαιδευτικών Π.Ε. Κω-Νισύρου, τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και την WWF, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου και σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Κάθριν Λάσκι « Ένα ζουζούνι παραπάνω- Η ζωή και οι περιπέτειες του Δαρβίνου». Παίζουμε παρέα με τον Κάρολο Δαρβίνο και μαθαίνουμε τα πάντα για τη φύση, τη βιοποικιλότητα, τον άνθρωπο και τη ζωή,. Ζωντανεύουμε το παιδικό βιβλίο για τη ζωή του Κάρολου Δαρβίνου, εξερευνούμε σκαθάρια, απολιθώματα, ηφαίστεια και τα νησιά Γκαλαπάγκος! Μαθαίνουμε πώς μπορούμε να προστατεύουμε τη φύση στην καθημερινή μας ζωή και τι κρύβεται πίσω από το Πάντα.

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τη μεταφράστρια του βιβλίου Ελένη Σβορώνου, συγγραφέα παιδικών βιβλίων και Υπεύθυνη Προγράμματος Κατάρτισης στο WWF Ελλάς . Στην εκδήλωση θα παρευρίσκεται και ο βραβευμένος εικονογράφος Σβέτλιν. Συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι με είσοδο ελεύθερη!

Την Δευτέρα 2 Απριλίου στις 6 το απόγευμα σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ το Πολύκεντρο γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα με τον βραβευμένο συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου.

Ελάτε να συναντήσετε τον συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου (Κρατικό βραβείο εικονογραφημένου βιβλίου για παιδιά).

Ελάτε να μεταμορφωθούμε με face painting , να μάθουμε πως φτιάχνεται ένα πλανόδιο πάρκο, να κρυφακούσουμε του σκοινιού τα μανταλάκια που λένε ιστορίες και να επισκεφθούμε την Πόλη που έδιωξε τον Πόλεμο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο Ένα Ζουζούνι παραπάνω:

Ο Κάρολος Δαρβίνος έδειξε από νωρίς την κλίση του... Αδιαφορούσε για τα μαθήματα του και ενδιαφερόταν να μαζεύει σκαθάρια και γαιοσκώληκες. Ενάντια στην επιθυμία του πατέρα του να γίνει κληρικός , σάλπαρε σε ηλικία είκοσι δύο ετών ως φυσιοδίφης με το πλοίο Μπιγκλ , το οποίο θα πραγματοποιούσε εξερευνητική αποστολή για την καταγραφή των ακτών της Νότιας Αμερικής. Το ταξίδι κράτησε πέντε χρόνια και η εμπειρία ήταν συναρπαστική. Δεινός συλλέκτης δειγμάτων και φιλόσοφος με συναρπαστικές ιδέες , ο Δαρβίνος μελέτησε προσεκτικά την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής ώστε να απαντήσει στο ερώτημα που τον απασχολούσε: Πώς είναι φτιαγμένος ο κόσμος ;

Αυτός ο προβληματισμός του τον οδήγησε στη διατύπωση της Θεωρίας της Εξέλιξης , η οποία άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμαστε τον κόσμο και τον εαυτό μας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Του σκοινιού τα μανταλάκια»

Αν βγείτε στην αυλή, στο μπαλκόνι , στην ταράτσα και δείτε του σκοινιού τα μανταλάκια να μαλώνουν για μια κάλτσα, για ένα κασκόλ, ένα μαγιό ή ένα μαντίλι, μη βγάλετε συμπέρασμα πως δεν είναι καλοί κι αγαπημένοι φίλοι! Γιατί οι καλοί φίλοι φαίνονται στα δύσκολα...

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο»

Δρόμοι και πλατείες , αγάλματα που κοκκινίζουν όταν τα κοιτάς δέντρα που ψιθυρίζουν παραμύθια και σιντριβάνια που τα νερά τους χορεύουν με τη μουσική. Αυτή η πόλη τα έχει όλα και τους χωράει όλους ... εκτός από αυτόν ... τον πόλεμο. Ακολουθήστε μας σε μια ξενάγηση στην πόλη που έδιωξε τον πόλεμο, στην πόλη που πρέπει να χτίσουμε κάποτε όλοι μέσα στο κεφάλι μας...

Λίγα λόγια για την συγγραφέα Ελένη Σβορώνου:

Η Ελένη Σβορώνου είναι Φιλόλογος, με ειδίκευση στην Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το Πανεπιστήμιο του Birmingham (1993). Από το 1994 εργάζεται στο WWF Ελλάς, συντονίζοντας την εθελοντική εργασία, το παιδικό τμήμα της οργάνωσης, το Panda Club και προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων. Σήμερα είναι υπεύθυνη της ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης που σχεδιάζει, παράγει και εμψυχώνει προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με το ευρύ θέμα «Οικολογικό Αποτύπωμα και Καθημερινότητα» και ειδικότερα θέματα: κλιματική αλλαγή, γεωργία-διατροφή-περιβάλλον και δάσος.

Έχει εκδώσει 14 παιδικά βιβλία (Το Πάντα, Αρχαία Αθήνα, Στα Ίχνη του Ιάσονα, Θεσσαλονίκη από τις εκδόσεις Ερευνητές και Ο Τζιτζικο-Περικλής Μεγάλος Συνθέτης της Ελλάδας, ο Τζιτζικο-Περικλής Υπουργός Φύσης και ο Τζιτζικο-Περικλής και η Πέμπτη Εποχή από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, η τετραλογία Ιστορίες για τα Σκουπίδια, Πίσω στο Δάσος μου, Ένα Δελφίνι στο Σαλόνι μας και Ηλεκτρικές Ιστορίες, καθώς και το μαθητικό ημερολόγιο-ιστορία 2010 Αποστολή Πλανήτης Γη από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, Πότε θα γίνω καλά; έκδοση της Olvos Science, και Σώστε τη Γοργόνα, από τις εκδόσεις Δίπτυχο) ενώ αρθρογραφεί τακτικά στην παιδική εφημερίδα Ερευνητές. Διηγήματά της ενήλικης λογοτεχνίας έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικό έργο των εκδόσεων Μίνωας και στο περιοδικό (Δε)κατά. Διδάσκει δημιουργική γραφή με θέμα το Παιδικό Βιβλίο στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Έχει συντονίσει τον Κύκλο Οικολογίας και έχει διδάξει το μάθημα «Οικονομία και Περιβάλλον» στο Λύκειο της Σχολής Μωραϊτη (2007-08).

Έχει ασχοληθεί και έχει γράψει μελέτες και άρθρα για τον οικοτουρισμό και την ήπιο τουρισμό. Έχει εμπειρία, τέλος, στον συντονισμό εργαστηρίων συμμετοχικού σχεδιασμού σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου:

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου γεννήθηκε το 1977 στον Πειραιά. Σπούδασε 3D Animation στη σχολή Parsers στην Αθήνα και μυήθηκε στα μυστικά του κινουμένου σχεδίου με παραδοσιακές τεχνικές στη σχολή 9zeros στη Βαρκελώνη. Εγκατέλειψε στο πτυχίο τις σπουδές του στη Γεωλογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να σπουδάσει Ισπανική Φιλολογία στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Δουλεύει στη διαφήμιση και του αρέσει να διαβάζει, να γράφει και να μεταφράζει βιβλία για παιδιά (του αρέσει και να τα εικονογραφεί αλλά είναι άσχετος). Το βιβλίο του "Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο" τιμήθηκε με το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου του Περιοδικού Διαβάζω 2011 και με Βραβείο ΕΒΓΕ της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδος για την εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά. Το τραγούδι του «Η Πολυβία, μια παντόφλα που απεχθάνεται τη βία», βραβεύτηκε το 2004 στο διαγωνισμό παιδικού τραγουδιού «Άρση Φωνών» της ορχήστρας των χρωμάτων και τα βιβλία του «Το Παρανομύθι» και «ο Μάγος του Όζοντος» ήταν στις μικρές λίστες για τα βραβεία του περιοδικού Διαβάζω και τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου το 2006 αντίστοιχα. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ) και έχει συνεργαστεί για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για το παιδικό βιβλίο με εκδότες, σχολεία, βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα, με το περιοδικό Kid's fun, το Κέντρο Λογοτεχνών και Μεταφραστών Ρόδου, το Μουσείο Ηρακλειδών και το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο. Συμμετείχε μαζί με άλλους 13 Έλληνες συγγραφείς και εικονογράφους παιδικών βιβλίων στην ομάδα που ετοίμασε το μεγάλο αφιέρωμα στον συγγραφέα H.P.Lagavulin στην Αθήνα το Φεβρουάριο του 2008.

Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ) και έχει συνεργαστεί για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για το παιδικό βιβλίο με εκδότες, σχολεία, βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα, με το περιοδικό Kid's fun, το Κέντρο Λογοτεχνών και Μεταφραστών Ρόδου, το Μουσείο Ηρακλειδών και το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο. Συμμετείχε μαζί με άλλους 13 Έλληνες συγγραφείς και εικονογράφους παιδικών βιβλίων στην ομάδα που ετοίμασε το μεγάλο αφιέρωμα στον συγγραφέα H.P.Lagavulin στην Αθήνα το Φεβρουάριο του 2008. Επίσης αναρωτιέται συχνά γιατί έγραψε μόνος του όλα τα παραπάνω σε τρίτο πρόσωπο.

Λίγα λόγια για τον εικονογράφο Σβετλίν:

Ο Σβετλίν Βασίλεβ γεννήθηκε στις 14 Μαϊου 1971 στο Ρουσέ της Βουλγαρίας. Σπούδασε στη Μέση Σχολή Καλών Τεχνών "Τσ. Λαβρένοβ" στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας (1985-1990) και στην συνέχεια στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών "Ν. Πάβλοβιτς" στη Σόφια της Βουλγαρίας, με ειδικότητα τη ζωγραφική (1990-1996). Από το 1992 συνεργάζεται με τους βουλγαρικούς εκδοτικούς οίκους "Zlatno Pate", "Arges", "D. Ubenova", "Columb92" και "Icon". Στη Βουλγαρία έχει εικονογραφήσει πάνω από 20 βιβλία, μερικά από τα οποία είναι: "Ο Αλί Μπαμπά και οι σαράντα κλέφτες", "Παραμύθια της Βεγγάλης", " Τουμπάτσκο", "Η άσπρη γάτα" , "Παραμύθια από το παλιό σεντούκι" κ.α. Στη Ελλάδα όπου ζεί και εργάζεται από το 1997, έχει εικονογραφήσει πάνω από 10 βιβλία, τα περισσότερα για τη σειρά "Τα Ελληνικά" εκδόσεις Παπαδόπουλος.