Ο κόσμος στην κόψη του ξυραφιού: παρουσίαση του νέου βιβλίου του Λέστερ Μπράουν με οικοδεσπότη τον Μ. Τρεμόπουλο στο ευρωκοινοβούλιο

Στήλη: Δελτία Τύπου

Worldontheedge

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος οικοδεσπότης στην πρώτη πανευρωπαϊκή παρουσίαση του νέου βιβλίου του Λέστερ Μπράουν, Τετάρτη 16 Μαρτίου στο ευρωκοινοβούλιο

Οργανώνεται την Τετάρτη στο ευρωκοινοβούλιο η πρώτη πανευρωπαϊκή παρουσίαση του νέου βιβλίουτου Λέστερ Μπράουν, με τίτλο «Worldontheedge» (Ο κόσμος στην κόψη του ξυραφιού). Η παρουσίαση θα γίνει από τον ίδιο το συγγραφέα, υπό την αιγίδα του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου, την Τετάρτη 16 Μαρτίου στις 6.45 το απόγευμα τοπική ώρα στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες στην πτέρυγα BatimentAntall, αίθουσα 4Q1.

Η παρουσίαση του βιβλίου και η συζήτηση που θα ακολουθήσει, παίρνουν νέες προεκτάσεις μετά τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού στην Ιαπωνία, και των καταστροφών σε πυρηνικούς αντιδραστήρες. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ο προβληματισμός του συγγραφέα ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε θέματα ιδιαίτερης πολυπλοκότητας και πρωτοφανώς επείγοντα. Η πρόκληση για μας είναι να σκεφθούμε παγκόσμια και να αναπτύξουμε πολιτικές για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της οικονομικής κατάρρευσης. Το ερώτημα είναι: μπορούμε να αλλάξουμε κατεύθυνση, πριν ξεπεράσουμε τα όρια του πλανήτη μας;»

ΟΑμερικάνοςΛέστερ Μπράουνείναι από τους σημαντικότερους σύγχρονους εκφραστές της περιβαλλοντικής σκέψης και έχει χαρακτηριστεί "ένας από τους πιο σημαντικούς στοχαστές του κόσμου" (Washington Post).

Το 1974 ίδρυσε το Worldwatch Institute, το πρώτο ερευνητικό ινστιτούτο αφιερωμένο στην ανάλυση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών θεμάτων, οι οποίες δημοσιεύονται στην ετήσια έκθεση "State of the World" («Η Κατάσταση του Κόσμου»).

Το 2001 ίδρυσε το Earth Policy Institute (www.earth-policy.org) για να παράσχει ένα σχέδιο για ένα βιώσιμο μέλλον και έναν οδικό χάρτη για την επίτευξη του στόχου της βιωσιμότητας.

Ο διακεκριμένος συγγραφέας έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ άλλων με το βραβείο για το Περιβάλλον από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ιταλίας, το βραβείο από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Γεωργίας και Δασών. Έχει συγγράψει ή έχει συμμετάσχει στη συγγραφή περίπου 50 βιβλίων που έχουν εκδοθεί σε περίπου 40 γλώσσες και είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους συγγραφείς του κόσμου.

Η παρουσίαση γίνεται προσπάθεια να μεταδοθεί ζωντανά από το διαδίκτυο. Λεπτομέρειες θα είναι διαθέσιμες στο www.oikologoiprasinoi.eu

 

Άλλες ειδήσεις από τους Οικολόγους Πράσινους:

 

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΕΙ ΟΛΟΥΣ

Η Ιαπωνία πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Παράλληλα με τη συμπαράστασή μας στους ανθρώπους που ζουν τραγικές ώρες, οφείλουμε να δούμε καθαρά ότι η πυρηνική ενέργεια δε μπορεί να είναι ποτέ επαρκώς ασφαλής, ούτε στις πιο οργανωμένες και τεχνολογικά προηγμένες κοινωνίες. Η καταστροφή αποτελεί σοβαρή προειδοποίηση και για την Ευρώπη, ιδιαίτερα για τη σεισμογενή γειτονιά μας, όπου Τουρκία και Βουλγαρία σχεδιάζουν νέα πυρηνικά εργοστάσια. Ομοίως πρέπει να προβληματιστούν η Ακαδημία Αθηνών, πολιτικά κόμματα και πανεπιστημιακοί, που ανεύθυνα υποστήριζαν την πυρηνική ενέργεια, επικαλούμενοι συχνά την ασφαλή παραγωγή της στην σεισμογενή Ιαπωνία.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, χωρίς να πανηγυρίζουμε για την επιβεβαίωση των πάγιων θέσεων μας, ενώνουμε τη φωνή μας με τα αντιπυρηνικά κινήματα όλου του κόσμου, ιδιαίτερα των γειτονικών λαών, και καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για άμεση αποστολή ομάδων διάσωσης, αλλά και για Βαλκάνια χωρίς πυρηνικά. Ιδιαίτερα η τελευταία πρέπει να είναι έμπρακτη, με πάγωμα της αγοράς ενέργειας από γειτονικές χώρες με πυρηνικά εργοστάσια.

Η εκτελεστική γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

 

 

Με αφορμή το δικαίωμα στην υιοθεσία:

ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ;

Έκπληξη και απογοήτευση εκφράζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι για την απόφαση των υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας να απορρίψουν αίτηση ζευγαριού που πληρούσε όλα τα υπόλοιπα κριτήρια για αναδοχή βρέφους, λόγω της «γαλακτοχορτοφαγικής διατροφής» τους. Η νομικά και ηθικά απαράδεκτη αυτή απόφαση που δεν έχει αντίστοιχο προηγούμενο σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα, αποτελεί δείγμα πολιτισμικού ρατσισμού αλλά και προσβολή για μία σύγχρονη κοινωνία.

Η άποψη ότι μία καλά σχεδιασμένη χορτοφαγική διατροφή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών και των εφήβων υποστηρίζεται από πολλούς σύγχρονους επιστήμονες, πανεπιστήμια και μεγάλα ερευνητικά κέντρα. Σε εποχή όπου όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής στην υγεία και συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό παγκοσμίως την υιοθετεί από πολύ μικρές ηλικίες, οι υπηρεσίες της Ελληνικής πολιτείας προχωρούν σε παράνομες δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος της, επιδεικνύοντας τραγική άγνοια.

Το πραγματικό πρόβλημα στη χώρα μας είναι οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες με υπερκατανάλωση έτοιμων ζωικών επεξεργασμένων τροφών αμφίβολής ποιότητας, που κερδίζουν έδαφος παρά τον προβληματισμό που θα έπρεπε να υπάρχει για τις επιπτώσεις στην υγεία, στο περιβάλλον, αλλά και στις συνθήκες εκτροφής των ζώων. Η Πολιτεία θα έπρεπε να ενθαρρύνει ισότιμα την παραδοσιακή «μεσογειακή δίαιτα» όσο και τη χορτοφαγική διατροφή που ταιριάζουν περισσότερο στη χώρα μας και επιστημονικά έχουν αποδειχθεί ως υγιεινές και ωφέλιμες.

Θα πρέπει μάλιστα να αναδειχθεί ότι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των υποψήφιων γονέων για τα δεδομένα αυτά, δείχνει αίσθημα ευθύνης. Αν κάτι έπρεπε να εξετάζεται στις διατροφικές συνήθειες των υποψήφιων θετών γονέων, αυτό θα ήταν η ύπαρξη υπεύθυνων και υγιεινών επιλογών. Η παράλογη απόφαση των υπευθύνων της Κοινωνικής Πρόνοιας δηλώνει την έλλειψη ενημέρωσης και τις αναχρονιστικές έως επικίνδυνες απόψεις που επικρατούν σε κοινωνικά ευαίσθητες θέσεις. Η διαβίωση παιδιών σε ιδρύματα είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε από την Πολιτεία να επανεξετάσει την όλη διαδικασία υιοθεσιών, όπως και την κατάρτιση των υπαλλήλων που στελεχώνουν τις υπηρεσίες αυτές, που επηρεάζουν τις ζωές πολλών συμπολιτών μας και ίσως στερούν από πολλά παιδιά τη δυνατότητα να μεγαλώσουν σε ένα οικογενειακό περιβάλλον.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

 

 

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ»

Σχολιάζοντας εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων τις νέες εξαγγελίες για τη δημόσια περιουσία, ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Παρασκευόπουλος δήλωσε:

«Εμπορικά αξιοποιήσιμη είναι μόνο η δημόσια περιουσία που δεν καλύπτει ζωτικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες. Διαφορετικά θα πρόκειται μάλλον για αξιοποίηση της ευκαιρίας να υποθηκευθεί το μέλλον της χώρας για πολλές γενιές ακόμη.

Όσοι πιστεύουν ότι το χρέος είναι λόγος να χτιστεί οριστικά όποια δημόσια γη μπορεί να ελαφρύνει έστω και στο μέλλον το έλλειμμα πρασίνου στις πόλεις μας, ας βγουν να το πουν καθαρά. Το ίδιο ισχύει και για όσους σχεδιάζουν να ζήσουμε και στην Ελλάδα τις εφιαλτικές εμπειρίες της Βολιβίας ή της Νότιας Αφρικής από την ιδιωτικοποίηση του νερού. Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας δε μπορεί να σημαίνει «γη και ύδωρ».

Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων