Ανθή Χατζηγιακουμή - Συνέντευξη στο KoSALive.gr

Στήλη: Συνεντεύξεις

 

 

 

 

 

 

Η Ανθή βρέθηκε για λίγες μέρες στην Κω, σε ένα διάλειμμα ανάμεσα σε δυο μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.

Επιστρέφοντας από τη Ρουμανία και το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με την Εθνική Μπάσκετ των Νεανίδων, καλείται να προπονηθεί με την Εθνική Γυναικών, για τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στη Τσεχία. Δεν είναι, βέβαια, οι πρώτες της διεθνείς συμμετοχές. Είναι όμως σημαντικές αφετηρίες για ένα λαμπρό μέλλον στο γυναικείο μπάσκετ.

- Ανθή, πόσων χρονών είσαι;

 

Είμαι 16 χρονών

 

- Από ποια ηλικία ασχολείσαι με το μπάσκετ;

 

Ασχολούμαι με το μπάσκετ από την ηλικία των 10 ετών.

 

- Πόσαχρόνια λείπεις από την Κω; Ποιος είναι ο λόγος που ζεις τώρα στην Αθήνα;

 

Λείπω από την Κω εδώ και δύο χρόνια. Η συμμετοχή μου στην ΑΕ Δικαίου και στη Μικτή Δωδεκανήσου ήταν η αφορμή να με δουν προπονητές από διάφορες αθηναϊκές ομάδες και να μου προτείνουν να πάω εκεί. Αγαπώ πολύ το μπάσκετ και θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά. Στην Αθήνα είναι πιο εύκολα τα πράγματα. Υπάρχουν καλύτερες εγκαταστάσεις και είναι πιο εύκολο να διακριθείς γιατί σε παρακολουθούν και οι ομοσπονδιακοί προπονητές.

 

- Από όσα γνωρίζουμε, πριν φύγεις από το νησί, εκτός από τις Εσπερίδες, είχες δεχθεί προτάσεις από πολλές εξίσου σημαντικές ομάδες. Γιατί, τελικά, επέλεξες τις Εσπερίδες;

 

Επέλεξα τις Εσπερίδες γιατί είναι μια από τις καλύτερες ομάδες στην Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στο γυναικείο μπάσκετ.

 

- Μέχρι τώρα, τα καταφέρνεις να συνδυάζεις το σχολείο με το μπάσκετ; Με τα μαθήματα πώς τα πας;

 

Είναι αρκετά δύσκολο να συνδυάσεις και το σχολείο και το μπάσκετ γιατί και τα δύο έχουν μεγάλες απαιτήσεις. Όμως με λίγη προσπάθεια και κάνοντας κάποιες θυσίες πιστεύω μπορείς να τα καταφέρεις. Η αλήθεια είναι πως δυσκολεύομαι λιγάκι με τα μαθήματα. Ειδικά φέτος που θα πάω τρίτη λυκείου θα είναι ακόμη πιο δύσκολα, όμως θα βάλω τα δυνατά μου για να πάω καλά και στα δύο!

 

- Θα ήταν ενδιαφέρον να μας περιγράψεις πώς περνάς μια μέρα με τις προπονήσεις, το σχολείο, τα φροντιστήρια, κλπ. Σίγουρα έχεις κάποιο πρόγραμμα. Πώς περνά, λοιπόν, μια μέρα στην Αθήνα, για μια αθλήτρια του δικού σου επιπέδου που, παράλληλα, είναι και μαθήτρια λυκείου;

 

Το καθημερινό μου πρόγραμμα είναι …full. Το πρωί ξυπνώ στις 7 για το σχολείο, γυρνάω σπίτι στις 3, μετά έχω κάποιες ώρες φροντιστήριο για τα μαθήματα. Στη συνέχεια έχω 2 ώρες προπόνηση κάθε μέρα και επιστρέφω στο σπίτι στις 9 και μισή. Μετά πρέπει να διαβάσω και τα μαθήματά μου.

 

- Είσαι μαθήτρια σε Αθλητικό Λύκειο;

 

Όχι, δεν πηγαίνω σε αθλητικό λύκειο.

 

- Τι κάνατε φέτος με τις Εσπερίδες; Είσαι ευχαριστημένη με την απόδοσή σου και την απόδοση της ομάδας σου;

 

Φέτος με τις Εσπερίδες, στο τμήμα των νεανίδων πήραμε τη δεύτερη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και κατακτήσαμε το Κύπελλο ΕΣΚΑΝΑ. Με το γυναικείο τμήμα, πήραμε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα της Α1. Είμαι αρκετά ευχαριστημένη από την απόδοσή μου!

 

- Η συμμετοχή σου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο οποίο η ομάδα μας κατέκτησε την τρίτη θέση ήταν, κατά τη γνώμη μας, καθοριστική για την Εθνική των Νεανίδων. Τι ακριβώς έγινε στη Ρουμανία; Είσαι ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα των αγώνων;

 

Στη Ρουμανία έγινε, πριν από λίγες μέρες, το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νεανίδων Β’ κατηγορίας. Κατακτήσαμε την τρίτη θέση. Όμως, δεν είμαστε και πολύ ευχαριστημένες γιατί ήμασταν αήττητες μέχρι τον ημιτελικό. Κάναμε μια ήττα εκεί που δεν έπρεπε και αυτή μας στοίχησε την άνοδο στην Α’ κατηγορία. Η απόδοση μας ήταν πολύ καλή σε όλους τους αγώνες. Κάναμε όσα ζητούσε ο προπονητής μας και παλεύαμε σε κάθε αγώνα μέχρι το τελευταίο λεπτό.

 

- Σε ποιες άλλες διεθνείς διοργανώσεις έχεις πάρει μέρος; Ποια ήταν η σημαντικότερη μέχρι τώρα για σένα;

 

Με την Εθνική Κορασίδων έχω πάρει μέρος σε 3 πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Την πρώτη χρονιά στην Λετονία, την επόμενη στη Βουλγαρία και μετά στην Ιταλία.
Με την Εθνική Νεανίδων φέτος ήταν η πρώτη μου χρονιά και πήγαμε στη Ρουμανία.
Η σημαντικότερη διοργάνωση που έχω πάει μέχρι τώρα είναι στη Μόσχα, όπου με είχαν επιλέξει μαζί με άλλα δυο κορίτσια από την Ελλάδα για να πάρουμε μέρος στο All Star Game Europe. Αυτό σημαίνει ότι είχαν επιλέξει τις καλύτερες αθλήτριες της Ευρώπης που έκαναν μια ομάδα και έπαιξαν εναντίον της Εθνικής Ρωσίας!

 

- Πώς είναι οι σχέσεις σου με τους προπονητές σου; Ποιος είναι, γενικά, ο ρόλος τους; Ασχολούνται προσωπικά με κάθε αθλήτρια και την προετοιμασία της ή δουλεύουν με όλη την ομάδα;

 

Η σχέση μου με τους προπονητές μου είναι πολύ καλή. Ο ρόλος των προπονητών είναι αρκετά δύσκολος γιατί έχουν να κάνουν με 12 διαφορετικούς χαρακτήρες, όσους και οι κοπέλες που συμμετέχουν στην ομάδα. Ασχολούνται και ατομικά και ομαδικά ανάλογα με τις υποχρεώσεις της ομάδας.

 

-Πριν από λίγες μέρες, ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Μίσσας σε κάλεσε για προετοιμασία με την Εθνική Γυναικών, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα γίνει στη Τσεχία. Πώς ένοιωσες μόλις το έμαθες;

 

Όταν ενημερώθηκα για την κλήση μου στην Εθνική Ομάδα Γυναικών χάρηκα πάρα πολύ, αλλά ταυτόχρονα αγχώθηκα κιόλας! Χάρηκα που μου δίνεται η ευκαιρία να κάνω προπονήσεις μαζί με παίκτριες τέτοιου επιπέδου και να έχω προπονητή τον κύριο Κώστα Μίσσα, από τον οποίο μπορώ να μάθω πάρα πολλά πράγματα. Αγχώθηκα γιατί το επίπεδο των προπονήσεων θα είναι πολύ υψηλό αλλά και πολύ απαιτητικό.

 

- Νοιώθεις πως αυτές τις μέρες ζεις τις σημαντικότερες μέχρι τώρα στιγμές τις σταδιοδρομίας σου;

 

Πιστεύω πως ακόμη έχω πάρα πολλά πράγματα να ζήσω και να χαρώ μέσα από το μπάσκετ!