Γιατί το τσουνάμι της Ιαπωνίας προκάλεσε τεράστια δίνη

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Επιστήμη-Τεχνολογία

Γιατί το τσουνάμι της Ιαπωνίας προκάλεσε τεράστια δίνη

-γράφει ο Γεωδίφης-

Το τσουνάμι που έπληξε τη βόρεια Ιαπωνία, δημιούργησε μια τεράστια δίνη σε ένα λιμάνι στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της χώρας αυτής. Σύμφωνα με τους ερευνητές, δίνες δεν είναι ασυνήθιστες μετά από κύματα αυτού του μεγέθους.

Το τσουνάμι προκλήθηκε από σεισμό μεγέθους 9R που έπληξε στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας στις 2:46 μ.μ. ώρα Τόκυο. Σκηνές από βίντεο δείχνουν μια βάρκα να στροβιλίζεται στην ογκώδη δίνη. Δεν είναι γνωστό αν κάποιος ήταν στο σκάφος.

Οι δίνες έχουν μεγάλη επίδραση στην ανθρώπινη φαντασία. Εδώ και χρόνια έχουν αναφερθεί πολλές φορές μετά από ανάλογα γεγονότα. Ωστόσο, οι δίνες μπορούν να συμβούν λόγω της αλληλεπίδρασης μεταξύ του νερού, της γεωλογίας της ακτογραμμής και του πυθμένα της θάλασσας. Προφανώς υπάρχει πολύ νερό που βρίσκεται σε αλληλεπίδραση με την βαθυμετρία, κοντά στην ακτή. Το φαινόμενο συμβαίνει όταν ένα τσουνάμι πλησιάζει ένα βραχώδες ακρωτήρι - και η ταχύτητα αυξάνεται, λόγω της διατήρησης ορμής. Οι ταχύτητες άνω των 10 m/s εύκολα δημιουργούνται από αυτή τη διαδικασία και το πέσιμο των βράχων στη συνέχεια εμφανίζεται. Όταν το τσουνάμι έρχεται σε επαφή με μια πλαγιά και συναντά μια σχετικά επίπεδη κορυφή τότε μπορεί να έχει τόσο μεγάλη δυναμική ώστε να μετακινηθεί ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι δυνάμεις που έρχονται σε επαφή με το βράχο, μπορεί να είναι τεράστιες και μπορούν να παρασύρουν μαζί τους μέρη από την ακτή.

Οι πρώτες εικόνες και τα βίντεο μετά το τσουνάμι του 2004 έδειξαν την ύπαρξη δινών στον Ινδικό Ωκεανό. Επίσης αναφέρθηκαν στο μεγάλο σεισμό της Λισσαβώνας του 1775, στην Παπούα Νέα Γουινέα, το 1957 και το 1998, στο Manzanillo Μεξικό, το 1995, και το Πουέρτο Ρίκο το 1867. Οι κάτοικοι στα Charlotte Islands, που βρίσκονται στα ανοιχτά των ακτών της Βρετανικής Κολομβίας, έχουν πολλούς μύθους που μιλούν για στροβίλισμα -κύματος αφρού. Αξίζει να σημειωθεί ότι πετρογραφικά στην νοτιοανατολική Αλάσκα δείχνουν μια δίνη στο σώμα ενός θαλάσσιου τέρατος το οποίο προφανώς θα αναφέρεται σε κάποιο τσουνάμι που έγινε πριν από πολλά χρόνια στην περιοχή.

Γεωδίφης


Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter