Ενδείξεις απο το μεγα-τσουνάμι της Σαντορίνης βρίσκονται στις ακτές της Κω;

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Επιστήμη-Τεχνολογία

Ενδείξεις απο το μεγα-τσουνάμι της Σαντορίνης βρίσκονται στις ακτές της Κω;

-γράφει ο Γεωδίφης-

Ο Simon Haslett, Καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, Newport, βρέθηκε πριν από κάποιο καιρό στο νησί της Κω και αρχικά εξέτασε τα αποδεικτικά στοιχεία από το έδαφος της Κω, σχετικά με το μεγα-τσουνάμι που δημιουργήθηκε από την καταστροφική έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο, κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού περίπου 3500 χρόνια πριν.

Είναι γνωστό ότι ο Μινωικός πολιτισμός της Κρήτης κατέρρευσε γύρω από αυτό το χρονικό διάστημα. Ομως, η ηφαιστειακή έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί ένα τσουνάμι που έπληξε σχεδόν ολόκληρη την νοτιοανατολική Μεσόγειο(Κρήτη,Ισραήλ,Τουρκία κά).

Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ένα μεγατσουνάμι πράγματι συνέβη; Ο καθηγητής Simon Haslett, επισκέπτεται τις ακτές στο Μαρμάρι και το Τιγκάκι της Κω και μας παρουσιάζει τους προβληματισμούς του. Συλλέγει λατύπες προχωρώντας προς το εσωτερικό του νησιού και εκτιμά ότι αυτά τα πετρώματα προέρχονται από μεγατσουνάμι ύψους δεκάδων μέτρων που αποτέθηκαν από την βιαιότητα των κυμάτων και προήλθαν από την κατολίσθηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Τα αποτελέσματα της έρευνας του τα δημοσίευσε στην Εφημερίδα Ηφαιστειολογίας και Γεωθερμικής έρευνας, Vol. 130, σελ. 107-132, Λονδίνο.

Περισσότερες Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε: Haslett SK, 2008. Παράκτια συστήματα (2η έκδοση). Routledge, Λονδίνο (βλέπε τμήμα 2.2.2) Δ.Dominey-Howes,2004. Μια νέα ανάλυση της έκρηξης της Ύστερης Εποχής του Χαλκού και το τσουνάμι της Σαντορίνης, και οι επιπτώσεις από την επικινδυνότητα από το ηφαίστειο και το τσουνάμι.

Γεωδίφης

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter