Ο καταστρεπτικός σεισμός της Αντιμάχειας του 1926

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Επιστήμη-Τεχνολογία

4628860 orig-Optimized

Το 1926 ήταν μια χρονιά με έντονη σεισμική δραστηριότητα για το νησί της Κω.

Εκτός από τον μεγάλο σεισμό του Αρχάγγελου (Ρόδου) της 26ης Ιούνη –ένα συμβάν το οποίο έχω ήδη παρουσιάσει- που κατέστρεψε περίπου 3000 σπίτια κατά μήκος των ανατολικών ακτών της Ρόδου και από τον οποίο σωριάστηκαν πολλά σπίτια στην Κω ένα ακόμη σεισμικό γεγονός συνέβη στις 8 Φεβρουαρίου του ιδίου έτους.

Η ώρα ήταν περίπου 20:15 όταν ένας χερσαίος σεισμός μικρομεσαίου μεγέθους έσεισε βίαια το νησί.

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης των 5,4R αυτή την φορά ήταν η περιοχή του Κιαχίτη της κοινότητας Αντιμάχειας. Μια περιοχή που βρίσκεται μόλις 600 μέτρα από το αεροδρόμιο της Κω. Πολλές πληροφορίες για το σεισμό δεν υπάρχουν ωστόσο στον κατάλογο των σεισμών του Τμήματος Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών καταγράφεται ως επιφανειακός αφού σημειώνεται με εστιακό βάθος 7 χιλιομέτρων.

Ο σεισμός σκότωσε 2 άτομα και τραυμάτισε περίπου 200. Προκάλεσε σοβαρές ζημιές στα σπίτια του χωριού και είχε ως αποτέλεσμα να μετοικήσουν αρκετές οικογένειες της Αντιμάχειας -εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων δονήσεων-σε παραλιακή τοποθεσία και να ιδρύσουν τον σημερινό οικισμό που σήμερα ονομάζεται Μαστιχάρι.

Οι περισσότερες εκκλησίες κατέρρευσαν και τότε η Ιταλική Διοίκηση της Κω με στρατό ανέσυρε τους τραυματίες από τα συντρίμμια και παρείχε τις πρώτες βοήθειες .Σημαντική ήταν η βοήθεια των Καλυμνίων που άμεσα έσπευσαν με καΐκια να μεταφέρουν τρόφιμα στους σεισμόπληκτους.

Ο σεισμός ήταν καταστρεπτικός κυρίως στο κεντρικό τμήμα του νησιού. Ήταν το αποτέλεσμα της στιγμιαίας απελευθέρωσης ενέργειας που ήταν αποθηκευμένη για χρόνια στη γη της Αντιμάχειας λόγω της κίνησης και θραύσης των πετρωμάτων. Οι συνέπειες αυτού του σεισμού πιθανόν να οφείλονται στο ενεργό σεισμικό ρήγμα που περνάει από το οροπέδιο της Αντιμάχειας. Πρόκειται για ένα ρήγμα μήκους περίπου 3,5 χιλιομέτρων που πιθανόν να ξεκινά από τον Δάμακα διασχίζει βόρεια το κάστρο της Αντιμάχειας και χάνεται στην περιοχή Τσουκαλοχώματα και ίσως να φτάνει κοντά στην περιοχή του Κιαχίτη(επίκεντρο).

Ο σχετικά μικρός σεισμός και χαμηλού βάθους του 1926 είναι πιθανό να προκάλεσε ανύψωση 20-25 εκατοστών του τέμαχους του ρήγματος που βρίσκεται προς την Καρδάμαινα .Μπορεί να μην άφησε ανεξίτηλα σημάδια στο φυσικό τοπίο της Αντιμάχειας ωστόσο άφησε την μελανή σφραγίδα του στην ιστορία των φονικών σεισμών του νησιού.

Γεωδίφης

Πηγές
1.Ιστορία της Νήσου Κω-Β.Χατζηβασιλείου
2.Τα Κωακά-Πνευματικός Όμιλος Κώων Φιλητάς
3.Κατάλογος Σεισμών - Τμήμα Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
4.Γεωλογικός χάρτης Κω

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter