Να φάω τσουρέκι και κουλουράκια τώρα τη Λαμπρή;

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Υγεία

Τσουρέκια και κουλουράκια Λαμπρής σε ανάλυση

-γράφει η διαιτολόγος - διατροφολόγος Βασιλική Παπαδοπούλου*-

Τσουρέκια και κουλουράκια Λαμπρής σε ανάλυση!

Το τσουρέκι, είναι ένα τρόφιμο με μεγάλη θρεπτική αξία!...Το τσουρέκι, έχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Μας θυμίζει το Πάσχα και ποτέ δε λείπει από το τραπέζι των Ελλήνων!....

Εκτός όμως από αυτό, υπάρχουν και τα κουλουράκια της Λαμπρής. Πεντανόστιμα, γεμάτα άρωμα και γεύση, έρχονται να διακοσμήσουν με το σχήμα τους το εορταστικό Πασχαλινό τραπέζι. Ποιο να πρωτοδιαλέξει κανείς και ποιο είναι το καλύτερο; Ποιο θα μας δώσει λιγότερη ενέργεια, και ποιο υπερέχει θρεπτικών συστατικών;

Καταρχήν και τα δυο, είναι φτιαγμένα με παρόμοια υλικά. Το αλεύρι, είναι η βάση και των δυο!.. Η ποσότητα ζάχαρης, αλλά και τα αυγά που κρύβονται μέσα στα τρόφιμα αυτά.. τα κάνουν αρκετά θερμιδογόνα. Παράλληλα όμως με αυτό, δίνουν και πολλά θρεπτικά συστατικά. Μια και μόνο φέτα τσουρέκι, ή 1 κουλουράκι, μπορούν να καλύψουν ένα μεγάλο ποσοστό αναγκών μας σε ενέργεια, υδατάνθρακες- πρωτεΐνες-βιταμίνες κλπ.

Κατά μέσο όρο λοιπόν, 1 φέτα τσουρέκι.. θα μας δώσει 180-200 θερμίδες...

Ίδια ενέργεια όμως δίνει και 1 κουλουράκι Λαμπρής. Δηλ. 180-200 θερμίδες.

Ποιες όμως είναι οι πραγματικές αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσουμε στα δυο αυτά γλυκίσματα του Πάσχα και τι θα πρέπει να προσέξουμε για να επιλέξουμε το σωστό;...

Προσέξτε τη σύσταση!...

1)Το ελαιόλαδοΤο ελαιόλαδο: Όπως είναι γνωστό, προστατεύει την υγεία μας, γιατί είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Το τσουρέκι, σπάνια στη σύστασή του έχει ελαιόλαδο, ενώ τα κουλουράκια πολύ συχνά!.. Το τσουρέκι συνήθως φτιάχνεται με βούτυρο ή μαργαρίνη. Το βούτυρο προέρχεται κυρίως από το γάλα της αγελάδας ή άλλου ζώου. Είναι γνωστό ότι είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά(τα οποία και πρέπει να αποφεύγουμε γιατί ευθύνονται για παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις κλπ..). Αντίθετα η μαργαρίνη περιέχει πολυακόρεστα φυτικά έλαια, τα οποία και δεν περιέχουν καθόλου κορεσμένα λίπη. Μετά την επεξεργασία τους βέβαια (υδρογόνωση), τα λιπαρά που περιέχουν οι μαργαρίνες, μετατρέπονται «δυστυχώς» σε τρανς λίπη, που και πάλι είναι βλαβερά για την υγεία μας. Θα λέγαμε λοιπόν πως ένα κουλούρι Λαμπρής «με ελαιόλαδο», υπερέχει σε σχέση με 1 φέτα τσουρέκι.

Το γάλα2)Το γάλα: Το τσουρέκι στη σύστασή του περιέχει γάλα. Τα κουλούρια Λαμπρής, άλλες φορές έχουν και άλλες όχι. Το γάλα αυξάνει τη θρεπτικότητα ενός τροφίμου, αλλά από την άλλη, μπορεί να αυξήσει και τις θερμίδες-τα λιπαρά που περιέχονται στο τρόφιμο. Τσουρέκι, μπορείτε να δώσετε σε ένα παιδί που δεν καταναλώνει μεγάλη ποσότητα γάλακτος, για να αυξηθεί η ποσότητα προσλαμβανόμενου ασβεστίου. Μη δίνετε όμως μεγάλες ποσότητες σε παιδιά ή ενήλικες με αυξημένο βάρος ή σε άτομα με προβλήματα στα λιπίδια τους.(χοληστερόλη.. τρυγλικερίδια.. κλπ).

Τα αυγά3)Τα αυγά: Τα αυγά περιέχονται και στα δυο!.. Το τσουρέκι βέβαια, στη σύστασή του, περιέχει περισσότερα, σε σχέση με το κουλούρι. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι παχαίνει λιγότερο, γιατι αυτό εξαρτάται και από τα υπόλοιπα συστατικά που περιέχονται στη συνταγή του. Πολλές φορές πάλι, αν φάμε μεγαλύτερη ποσότητα από ένα λιγότερο θερμιδογόνο τρόφιμο, θα πάρουμε και περισσότερη ενέργεια. Αν υπάρχει (και πάλι), άτομο με υπερχοληστεριναιμία ή υπερλιπιδαιμία ή κάτι σχετικό, τότε καλό είναι, να αποφεύγει την αυξημένη ποσότητα και κυρίως σε τσουρέκι.

Η ζάχαρη4)Η ζάχαρη: Κάθε τσουρέκι και κάθε συνταγή για κουλούρια, έχει τη δική της ποσότητα σε ζάχαρη. Καλό είναι να υπάρχει μικρή ποσότητα, χωρίς όμως να υπερβάλουμε στη μείωση της, γιατί αν γίνει αυτό, το τσουρέκι θα μετατραπεί σε ψωμί και το κουλούρι Λαμπρής, κουλούρι Θεσσαλονίκης. Αυτό δεν το θέλουμε γιατί δεν θα θυμίζουν καθόλου γλύκισμα!...

Και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, οι περισσότεροι από μας, θα καταναλώσουμε τσουρέκι, ή κουλούρι της Λαμπρής ή ακόμα και τα δύο. Αν έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε οι ίδιοι τα τσουρέκια και τα κουλούρια, καλό είναι να επιλέξουμε αγνά προϊόντα, που θα κάνουν την παρουσία τους αισθητή, στη συνταγή μας... Αν πάλι επιλέξουμε να αγοράσουμε έτοιμα, τότε καλό είναι να ελέγξουμε την ποιότητά τους!..

Σκεφτείτε τα αρνητικά που προκαλούν οι αυξημένες ποσότητες αυτών των τροφίμων και απολαύστε με "μέτρο", την σωστή ποσότητα που χρειάζεται- με την καλή ποιότητα!..

Μόνο τότε θα μπορέσετε να καταλάβετε την ΔΙΑΦΟΡΑ!.... ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

*Η κ. Βασιλική Παπαδοπούλου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, συνεργάτης του Επιστημονικού Web Site: www.iator.gr

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter