Πασχαλινά Εδέσματα και Θερμίδες
-γράφει ο διαιτολόγος - διατροφολόγος Ιωάννης Κερίμης*-
Ενώ η περίοδος της νηστείας είναι μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού και μείωση του επιπέδου των λιπιδίων στο αίμα (χοληστερόλη, τριγλικερίδια) ευθύς μετά την Ανάσταση, επαναφέρεται στη διατροφή η λήψη ζωικών προιόντων.
Ενώ η νηστεία είναι πολύ χαμηλή σε πρωτείνες, το πασχαλινό τραπέζι είναι συνήθως πολύ πλούσιο σε πρωτείνες ζωικής προέλευσης (οβελίας, εντόσθια, αβγά) που μπορεί να προκαλέσουν έντονη δυσπεψία όταν εισαχθούν ξαφνικά στη διατροφή. Η μετάβαση απο την νηστεία στην λήψη ζωικών προιόντων θα πρέπει να γίνει σταδιακά για να μειώθεί το σόκ που μπορεί να πάθει ο οργανισμός.
Κατα την διάρκεια του Πάσχα η κατανάλωση των παραδοσιακών εδεσμάτων που σχετίζονται με αυτή την γιορτή θα πρέπει να γίνεται με μέτρο γιατι συνήθως τα πασχαλινά εδέσματα είναι πλούσια σε χοληστερόλη, λίπος και θερμίδες. Ενδεικτικά οι θερμίδες των πασχαλινών εδεσμάτων είναι οι ακόλουθες:
Πασχαλινό Έδεσμα |
Ποσότητα |
Θερμίδες |
Μαγειρίτσα |
1 πιάτο |
580 |
Οβελίας |
100γρ |
370 |
Φλαούνα |
90 γρ |
458 |
Τσουρέκι |
70γρ |
68 |
Αβγό |
1 |
70-85 |
*Ο κ. Ιωάννης Κερίμης είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, συνεργάτης του Επιστημονικού Web Site: www.iator.gr